Η Θρυλική Μονομαχία ανάμεσα στον ανίκητο σαμουράι Miyamoto Musashi και τον Sasaki Kojiro(vid)

Ο Miyamoto Musashi (宮本 武蔵, 1584–1645) ήταν ένας κορυφαίος έμπειρος ξιφομάχος και rōnin που ήταν γνωστός για τις πολλές μονομαχίες του ακόμα και όταν ήταν πολύ μικρός.

Ο Miyamoto Musashi είναι ο συγγραφέας του The Book of Five Rings , σχετικά με τις τακτικές, τη στρατηγική και τις φιλοσοφίες ξιφομαχίας που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Ίδρυσε επίσης το στυλ Hyōhō Niten Ichi-ryū ή Niten-ryū δημοφιλές για τις τεχνικές του με δύο σπαθιά.

Ο Sasaki Kojiro, γνωστός ως «Δαίμονας των Δυτικών Επαρχιών» ήταν ένας μάστορας ξιφομάχος που γεννήθηκε στην επαρχία Fukui . Κέρδισε αυτό το παρατσούκλι λόγω της δεξιότητάς του με το nodachi, καθώς τα ξίφη nodachi συχνά απεικονίζονταν ως κάτι που θα χρησιμοποιούσε ένας δαίμονας. Ο θρύλος λέει ότι ο Kojiro ήταν ένας πολύ επιδεικτικός άνθρωπος. Φορούσε αρκετά συχνά τα ρούχα ενός ηθοποιού Kabuki που τον έκαναν να ξεχωρίζει, αν και ένας άντρας στο επίπεδο δεξιοτήτων του Kojiro δεν χρειαζόταν απαραίτητα να ανησυχεί για τη γνώμη του κόσμου για το ντύσιμό του.

Ήταν επίσης γνωστός ως Ganryu, ένα όνομα που μοιράζεται με το στυλ ξίφους που τελικά κατέληξε να έχει. Ganryu σημαίνει «μεγάλο ροκ στυλ». Ήταν γνωστός για μια συγκεκριμένη τεχνική που ονομαζόταν Tsubame Gaeshi, που μεταφράζεται σε «κόβουν τα χελιδόνια που γυρίζουν». Τα χελιδόνια κινούνται πολύ γρήγορα και ακανόνιστα, και μπορούν επίσης να αλλάξουν κατευθύνσεις πολύ γρήγορα, από όπου προήλθε το όνομα αυτής της τεχνικής.

Ο Sasaki Kojirō και ο Miyamoto Musashi συμμετείχαν σε μια από τις ιστορικές μονομαχίες της Ιαπωνίας το 1612. Οι δύο ξιφομάχοι ήταν σκληροί αντίπαλοι εκείνη την εποχή. Υπάρχουν πολλές αφηγήσεις για την ιστορία που οδήγησε στην πραγματική μονομαχία. Αυτό που θεωρείται ως το πιο αληθοφανές είναι το παρακάτω.

Ο Miyamoto Musashi, θέλοντας να βάλει τέλος στην ιδέα του ποιος είναι πραγματικά ο καλύτερος ξιφομάχος, ζήτησε από τον Λόρδο Hosokawa Tadaoki (έναν σεβαστό σαμουράι), μέσω του έμπιστου υποτελή του Nagaoka Sado Okinaga, να κανονίσει μια μονομαχία μεταξύ των δύο ξιφομάχων. Η μονομαχία έλαβε χώρα στις 13 Απριλίου 1612, στο απομακρυσμένο νησί Ganryujima της Funashima, στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Bizen. Ως μέρος μιας ψυχολογικής στρατηγικής για την “συντριβή” της εσωτερικής κατάστασης του Kojiro, ο Musashi έφτασε με τρεις ώρες καθυστέρηση.

Όταν τελικά έφτασε, οι υπεύθυνοι της μονομαχίας καθώς και ο Sasaki Kojiro ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένοι. Ο Κοτζίρο ήταν γεμάτος οργή. Σχεδίασε το katana του, πέταξε το θηκάρι του στην άκρη, ωθώντας τον Musashi να τον εξοργίσει περαιτέρω σχολιάζοντας: «Αν δεν έχεις πια χρήση για τη θήκη σου, είσαι ήδη νεκρός».

Η μονομαχία ξεκίνησε με τους δύο άνδρες σε επιφυλακή ως ένδειξη σεβασμού για την ικανότητα του άλλου με το δικό τους στυλ και τεχνική. Στο τέλος, όμως, θα μπορούσε να υπάρξει μόνο ένας νικητής. Ο Μουσάσι είχε προκαλέσει τον Κοτζίρο να κάνει την πρώτη επίθεση. Ο Miyamoto αντέδρασε γρήγορα και κατάφερε να σπάσει τα αριστερά πλευρά του Kojiro και να τρυπήσει τους πνεύμονές του, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

O Miyamoto Musashi πολέμησε και κέρδισε περισσότερες από 60 μονομαχίες ζωής ή θανάτου και έκλεισε την καριέρα του ανίκητος. Διατήρησε επαφή με μια μεγάλη ποικιλία τεχνών, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της καλλιγραφίας και της ποίησης. Άφησε για τις μελλοντικές γενιές όχι μόνο το στυλ του αγώνα, αλλά και μια τεράστια κληρονομιά αριστουργημάτων στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την καλλιγραφία και την ποίηση, καθώς και την πιο σημαντική ιαπωνική πραγματεία στρατηγικής, το Βιβλίο των Πέντε Δαχτυλιδιών (Gorin no Sho).

Πρώιμη ζωή και παιδική ηλικία του κορυφαίου πολεμιστή

Ο Musashi Sensei, ή Shinmen Musashi-no-Kami Fujiwara no Genshin, όπως αυτοσυστήνεται στον Πρόλογο του Βιβλίου των Πέντε Δαχτυλιδιών , γεννήθηκε στην κομητεία Χαρίμα σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο στην Ιαπωνία, όταν έγιναν οι τελευταίες αποφασιστικές μάχες, σε εκείνη τη Χρυσή Εποχή των Σαμουράι.

Εκείνη την εποχή στην Ιαπωνία, ήταν πολύ συνηθισμένο το ίδιο άτομο να άλλαζε το όνομά του/της κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων της ζωής του/της (όπως κάνουμε συνήθως με τα ψευδώνυμα και τα ονόματα συζύγων/παντρεμένων έναντι ονομάτων άγαμου/υπηρεσίας σήμερα). Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, ο Musashi Sensei ονομαζόταν Shinmen Bennosuke. Υποτίθεται ότι έλαβε τις πρώτες του οδηγίες για το kenjutsu από τον πατέρα του, Shinmen Hirata Munisai.

Όπως μπορούμε να διαβάσουμε στο The Book of the Five Rings , μας περιγράφει τις λεπτομέρειες της πρώτης του μονομαχίας όταν ήταν μόλις 13 ετών. Στα 16 του, νίκησε έναν πολύ επιδέξιο πολεμιστή ονόματι Tadashima Akiyama.

Η μάχη της Σεκιγκαχάρα και οι μονομαχίες του Κιότο

Το 1600 έλαβε χώρα η Μάχη της Σεκιγκαχάρα, καθορίζοντας το πεπρωμένο της Ιαπωνίας για τους επόμενους 3 αιώνες. Ήταν σε αυτή τη μάχη που ο Tokugawa Ieyasu ανέβηκε στην εξουσία, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα Shogun – ήταν η αρχή της περιόδου Edo (1603-1868). Ο Musashi Sensei πέρασε τα νιάτα του κατά τη διάρκεια αυτής της χαοτικής πρώιμης περιόδου Έντο.

Το 1604, σε ηλικία 21 ετών, ο Musashi Sensei εμφανίζεται στο Κιότο και η φήμη του εξαπλώνεται σε όλη την Ιαπωνία αφού νίκησε τρεις σημαντικές μονομαχίες εναντίον τριών μελών της επιφανούς οικογένειας Yoshioka, η οποία ήταν υπεύθυνη, πριν από χρόνια, για την καθοδήγηση του House, του σογκούν Ashikaga, (ένα είδος «επίσημης σχολής ξιφομάχων» για τον ίδιο τον Shogun).

Ο Musashi Sensei νίκησε όλους τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένου του Matashichiro και των μαθητών του Yoshioka που διέσχισαν το δρόμο του εκείνη την ημέρα. Αυτό ήταν το τέλος ενός κάποτε περήφανου Yoshioka House και η αρχή του θρύλου του Miyamoto Musashi.

Εκείνη την περίοδο, ο Musashi Sensei ήταν κοντά στα 30 του. Η μονομαχία κόντρα στον Κοτζίρο είχε τεράστια επίδραση στο μυαλό του Μουσάσι Σενσέι. Σύμφωνα με τις αναμνήσεις του ίδιου του Musashi Sensei στο Βιβλίο των Πέντε Δαχτυλιδιών (Gorin No Sho), συλλογίστηκε όλες τις νίκες του που έφτασε μέχρι τότε, αλλά δεν ήταν σε θέση να ανακαλύψει γιατί νίκησε τόσες πολλές μονομαχίες. Αυτό οφειλόταν στη σωματική του δύναμη; Ή μήπως αυτό οφείλεται στην αδυναμία των αντιπάλων του; Ή, μήπως, αυτό οφείλεται σε θέλημα Θεού;

Ανυπομονώντας από το σημείο εκκίνησης αυτών των ερωτήσεων, ο Musashi Sensei πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του – περισσότερο από τα δύο τρίτα που απομένουν του ταξιδιού του στη Γη, αναζητώντας απαντήσεις. Έτσι, αφιερώθηκε για να αφήσει στις επόμενες γενιές την κληρονομιά του μέσα από τις τεχνικές του που βάφτισε ως Niten Ichi Ryu.

Από τότε ήρθε σε επαφή με άλλες καλλιτεχνικές μορφές, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η ποίηση, ακόμη και η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία.

Ο Musashi Sensei δεν παντρεύτηκε, αλλά υιοθέτησε δύο παιδιά, τον Mikinosuke και τον Iori. Και οι δύο έγιναν υποτελείς σημαντικών Φεουδαρχών.

Ο Musashi Sensei δεν ήταν ένας απλός ρονίν. Θεωρήθηκε Master of the Way και άτομο με μεγάλη ευαισθησία και σοφία, σύμβουλος που πρέπει πάντα να ακούγεται και Ηγέτης που πρέπει να ακολουθείται. Συχνά τον προσκαλούσαν να μείνει στα Κάστρα και είχε στον στενό του κύκλο την εμπιστοσύνη αξιοσέβαστων προσωπικοτήτων, όπως ο Takuan Soho Monk (σύμβουλος του Tokugawa Shogun), ο Honami Koetsu (μια πολύ σημαντική προσωπικότητα του καλλιτεχνικού κινήματος που ονομάζεται «Kyoto Renascence») και οι φεουδάρχες Ogasawara Tadazana και Hosokawa Tadatoshi. Μαζί με τον Λόρδο Hosokawa, ο Musashi Sensei ανέπτυξαν μια πολύ μακρά και βαθιά φιλία.

Ο Musashi Sensei θυμάται στο Book of Five Rings ότι στα 50 του έφτασε επιτέλους στην πλήρη κατανόηση της στρατηγικής. Το επίπεδο κατανόησης που επιτεύχθηκε στο Way ήταν τόσο βαθύ που, σύμφωνα με τα λόγια του, ήταν σε θέση να «βλέπει» τον Δρόμο σε όλα και σε κάθε λεπτομέρεια της ζωής του, από τη στιγμή που ξυπνούσε μέχρι να επιστρέψει στο κρεβάτι για να κοιμηθεί. . Μερικοί από τους πίνακες, τα γλυπτά και τα καλλιγραφικά του αριστουργήματα έφτασαν στις μέρες μας. Έφτασε στην τελειότητα στις τεχνικές ξιφομαχίας και, στη συνέχεια, μπόρεσε να φτάσει στο ίδιο επίπεδο τελειότητας με όλους αυτούς τους τρόπους.

Στο τέλος της ζωής του ο Musashi Sensei έζησε ως ερημίτης στο Ιερό Reigando, όπου αφιερώθηκε στον διαλογισμό και στη συνεχή εξάσκηση του στυλ του. Έγραψε το Βιβλίο των Πέντε Δαχτυλιδιών, αφήνοντας όλες τις διδασκαλίες στον μαθητή του Terao Magonojo.

Ο Musashi Sensei πέθανε στις 19 Μαΐου 1645. Τάφηκε (κατόπιν αιτήματός του) χρησιμοποιώντας ένα πλήρες Πολεμικό Φόρεμα (πανοπλία yoroi) στο χωριό Yuji, κοντά στο Όρος Iwato. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κηδείας του, ένας δυνατός κεραυνός έπληξε τον ουρανό, καθώς Θεός υποδέχονταν τον Ισχυρό Πολεμιστή.

Δείτε σκηνή από ταινία, η οποία δείχνει τη θρυλική μάχη ανάμεσα στον κορυφαίο πολεμιστή Μιγιαμότο Μουσάσι(φορώντας μαύρα ρούχα) και τον αντίπαλό του Sasaki Kojiro.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί