Η νέα μάχη του Άρνεμ: Παράκρουση χρυσοθήρων που κυνηγούν θαμμένο θησαυρό των ναζί – Κίνδυνος από εκρήξεις παλιών βομβών

Οι ντόπιοι μιας πόλης στην Ολλανδία είναι αναστατωμένοι από τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα ένας χάρτης που σχεδιάστηκε για να αποκαλύψει τη θέση των θησαυρών που έκρυβαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,με αποτέλεσμα οι κυνηγοί θησαυρών να συρρέουν στην πόλη.

Ένας χάρτης της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από τις ολλανδικές αρχές. Σηματοδοτεί το σημείο όπου οι Ναζί έθαψαν μια μικρή περιουσία λεηλατημένου θησαυρού καθώς υποχωρούσαν από την Ολλανδία το 1945. Τα Εθνικά Αρχεία λένε ότι «κατακλύζονται από ενδιαφέρον», αλλά το τοπικό συμβούλιο προτρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι αναζητούν θησαυρούς.

Το πλιάτσικο λέγεται ότι θάφτηκε από τέσσερις Γερμανούς στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν βρέθηκε ποτέ. Ο χάρτης δείχνει ότι ο θησαυρός είναι θαμμένος κοντά στην πόλη Ommeren του δήμου Buren, στην κεντρική Ολλανδία και φέρεται να έχει αναζητηθεί στο παρελθόν.

Ο χάρτης διατηρήθηκε στα Εθνικά Αρχεία της Ολλανδίας για δεκαετίες. μόνο τώρα μπορεί το κοινό να πάει και να το δει καθώς και εκατοντάδες άλλα έγγραφα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού τα Αρχεία τα αποχαρακτήρισαν ως μέρος της ετήσιας Ημέρας Ανοιχτής Πρόσβασης την Τρίτη.

Τα λάφυρα πιστεύεται ότι είναι αξίας 19,1 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει ο Guardian , και πιστεύεται ότι κλάπηκε μετά τον βομβαρδισμό τράπεζας στην πόλη του Άρνεμ, που περιείχε τέσσερις θήκες πυρομαχικών φορτωμένες με νομίσματα, ρολόγια, κοσμήματα και διαμάντια.

Επικίνδυνη αναζήτηση

Ο ιστότοπος του συμβουλίου Buren προειδοποίησε σε μια δήλωση στις 5 Ιανουαρίου ότι “οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η περιοχή είναι κοντά στην πρώτη γραμμή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αναζήτηση εκεί είναι επικίνδυνη λόγω πιθανών βομβών, ναρκών ξηράς ή χειροβομβίδων που δεν έχουν εκραγεί. Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε ενάντια στην αναζήτηση του ναζιστικού θησαυρού».

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο θησαυρός θα μπορούσε να είχε ήδη λεηλατηθεί από πολλούς ανθρώπους από ντόπιους Ολλανδούς χωρικούς, μέχρι ναζιστικούς στρατιώτες που υποχωρούσαν, μέχρι τις συμμαχικές δυνάμεις που απελευθέρωσαν την Ολλανδία, κατά το τραχύ τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει τα ερωτηματικά μυαλά που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή αυτή την εβδομάδα.

Η Μάχη του Άρνεμ

Η Annet Waalkens των Εθνικών Αρχείων είπε σε συνέντευξή της στο ολλανδικό μέσο ενημέρωσης Omroep Gelderland ότι “κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης του Άρνεμ, σημειώθηκε έκρηξη σε ένα υποκατάστημα της Rotterdamsche Bank στο Velperweg. Γερμανοί στρατιώτες έβαλαν λάφυρα στα παλτά τους στο σημείο. ”

(hellasjournal. com – jerousalem post / photo: pixabay)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί