Η μεγάλη απόκοσμη τρύπα με εσωτερικό καταρράκτη που «ρουφάει» το νερό! Πού βρίσκεται (video)

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς αντικρίζοντας την τεράστια καταβόθρα σε λίμνη της Πορτογαλίας είναι ότι πρόκειται για κάτι που θα μπορούσαμε να δούμε μόνο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Όσο περίεργο, όμως, και αν φαίνεται, πρόκειται για ένα θαύμα της μηχανικής που εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους της περιοχής.

Ο λόγος για την «χοάνη» στην τεχνητή λίμνη Covao dos Conchos που βρίσκεται στο φυσικό πάρκο της οροσειράς Serra de Estrella.

Δείτε ΕΔΩ το απόκοσμο φαινόμενο!

Ο «εσωτερικός καταρράκτης» κατασκευάστηκε το 1955, ούτως ώστε να διοχετεύει το νερό από την Ribeira das Naves στην αντίστοιχη ορεινή λίμνη που βρίσκεται και το υδροηλεκτρικό φράγμα Lagoa Comprida.

Αντί, λοιπόν, οι μηχανικοί να φτιάξουν ένα αγωγό, αποφάσισαν ότι είναι προτιμότερο να δημιουργήσουν μια σήραγγα μέσω του βουνού ώστε να εκτρέπεται το νερό με αυτόν τον τρόπο από την μια λίμνη στην άλλη.

Έτσι, η ευρύτερη περιοχή έχει διαθεσιμότητα σε πόσιμο νερό, ενώ, παράλληλα, παρέχεται και ενέργεια στον υδροηλεκτρικό σταθμό φραγμάτων Sabugueiro που βρίσκεται κοντά στο φυσικό πάρκο.

Η περίμετρος της χοάνης αγγίζει τα 48 μέτρα, ενώ η σήραγγα που «ρουφάει» το νερό, δημιουργώντας την αίσθηση ότι πρόκειται για δίνη, έχει μήκος 1.519 μέτρων. Γύρω από το στόμιο της σήραγγας έχουν αναπτυχθεί βρύα και θαλάσσια φυτά, προσδίδοντας της μια εξωτική εικόνα, ενώ το θέαμα γίνεται ακόμα μια εντυπωσιακό, όταν η λίμνη παγώσει όταν πέφτει κατακόρυφα η θερμοκρασία.

Εκατοντάδες τουρίστες συρρέουν στο σημείο που αποτελεί πλέον αξιοθέατο της Πορτογαλίας, προκειμένου να δουν από κοντά την εντυπωσιακή ροή του νερού και να βγάλουν φωτογραφίες. Βέβαια, η πρόσβαση στο σημείο, δεν μπορεί να γίνει οδικώς.

Γι αυτό το λόγο, υπάρχει ένας χώρος στάθμευσης στην Lagoa Comprida, απ’ όπου, στην συνέχεια, οι επισκέπτες χρειάζεται να περπατήσουν περίπου δύο ώρες, διανύοντας 9 χλμ. για να φτάσουν στο σημείο.

(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί