Η φρικτή ανακάλυψη των αρχαιολόγων: Λαοί της Βαλτικής έκαναν παγανιστικές τελετές με θυσίες αλόγων

Πριν από περίπου 1.000 χρόνια, ειδωλολάτρες που ζούσαν κοντά στη Βαλτική Θάλασσα έφερναν άλογα από τους πρόσφατα αφιχθέντες τότε Χριστιανούς βόρειους γείτονές τους, και στη συνέχεια υπέβαλαν τα ζώα σε φρικτές δημόσιες θυσίες, σύμφωνα με νέα έρευνα


Τα άλογα στη Βαλτική κουλτούρα

Τα άλογα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα των λαών της Βαλτικής μεταξύ του πρώτου και του 13ου αιώνα. Έχουν ανακαλυφθεί πολυάριθμα αρχαία αντικείμενα που μεταφέρονταν με άλογα, και οι ταξιδιώτες έχουν αναφέρει ότι οι ανώτερες κοινωνικά οικογένειες έπιναν γάλα φοράδας που είχε υποστεί ζύμωση.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές περιέγραψαν λεπτομερώς τη βιομοριακή ανάλυσή τους για 80 θυσιασμένα άλογα από εννέα αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή της ανατολικής Βαλτικής διαπίστωσαν ότι είχαν επιλεγεί για θυσία τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά άλογα.

Η δημόσια θυσία
Η ομάδα ανέλυσε το DNA των αλόγων και διαπίστωσε ότι περίπου το 66% ήταν αρσενικά και το 34% φοράδες.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι της Βαλτικής, δεν επέλεγαν αποκλειστικά αρσενικά άλογα για αυτήν την τελετουργία, όπως θεωρείτο προηγουμένως», δήλωσε στο Live Science η επικεφαλής συγγραφέας Κάθριν Φρεντς, ζωοαρχαιολόγος παλαιότερα στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.


Η προέλευση των αλόγων
Επειδή τα άλογα ήταν συνηθισμένα στην περιοχή της Βαλτικής, οι ερευνητές δεν είχαν προηγουμένως αναρωτηθεί αν τα ζώα προέρχονταν από την περιοχή ή από κάπου αλλού. Αλλά η νέα μελέτη έκανε μία ισοτοπική ανάλυση του στροντίου στο σμάλτο των δοντιών των αλόγων για να εντοπίσει την προέλευση των ζώων και βρήκε ότι δεν είχαν γεννηθεί στην περιοχή.

Με την μέτρηση της αναλογίας δύο παραλλαγών του στροντίου σε ένα δόντι ή με σύγκριση των δοντιών αλόγων που μεγάλωσαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, οι ερευνητές μπορούν να βρουν πού μεγάλωσε το ζώο ή να δουν πού κινήθηκε όταν μεγάλωσε.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα τα άλογα να προέρχονται από τα εδάφη των Βαλτικών φυλών και πως η περιοχή με τη μεγαλύτερη πιθανότητα προέλευσης για τα άλογα αυτά είναι η Χερσόνησος Φεννοσκανδιάν, στην ανατολική-κεντρική Σουηδία ή τη νότια Φινλανδία», ανέφεραν οι ερευνητές.

Και τα τρία άλογα χρονολογήθηκαν με τη μέθοδο του άνθρακα περίπου από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα, μια εποχή όπου τα εμπορικά δίκτυα στη Βαλτική Θάλασσα, ιδιαίτερα με τη Σουηδία, ήταν εδραιωμένα. Ήταν επίσης μια περίοδος κατά την οποία υπήρχε ακόμη παγανιστική αντίσταση εντός του βασιλείου της Σουηδίας, το οποίο επίσημα εντάχθηκε στον Χριστιανισμό το 1164.


Είναι επίσης πιθανό, σημειώνουν, τα εισαγόμενα άλογα να έφτασαν με τους Σκανδιναβούς ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι είχαν θαφτεί σε «Βαλτικό στιλ». «Και στις δύο περιπτώσεις» , έγραψαν οι ερευνητές, «τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι τα άλογα μεταφέρονταν μέσω της Βαλτικής Θάλασσας με πλοία.

Ο Flint Dibble, ένας ζωοαρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο Live Science, ότι η νέα έρευνα είναι καινοτόμος και καταδεικνύει πώς οι επιστημονικές μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν για τη μελέτη των αρχαίων πληθυσμών των ζώων.

«Το εντυπωσιακό μέγεθος δείγματος – 80 μεμονωμένα άλογα δείχνει ότι «το εμπόριο αλόγων μεγάλων αποστάσεων στη Βόρεια Ευρώπη αποτελεί πλέον θέμα το οποίο χρήζει πρόσθετης έρευνας».

Η Γαλλία σχεδιάζει να ασχοληθεί περαιτέρω με το θέμα αυτό με νέα έρευνα. «Αυτήν τη στιγμή εργάζομαι σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα το οποίο εξετάζει τη σύγχρονη τεχνολογία πλοίων για να καθορίσει πως — και πόσα — άλογα θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί σε μεταφορικά πλοία της Εποχής των Βίκινγκ».

(με πληροφορίες από livescience. com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί