Η ανάλυση του αρχαίου DNA αποκαλύπτει την αληθινή εμφάνιση του «εξωτικού» Κινέζου αυτοκράτορα Wu

Οι ερευνητές ανακατασκεύασαν το πρόσωπο του αυτοκράτορα Wu του Βόρειου Zhou χρησιμοποιώντας DNA από τα λείψανά του, αποκαλύπτοντας τα τυπικά χαρακτηριστικά του στην Ανατολική Ασία και υποδηλώνοντας ότι ο πρόωρος θάνατός του στα 36 του μπορεί να οφείλεται σε εγκεφαλικό.

Η μελέτη προσφέρει πληροφορίες για τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση του λαού Xianbei στην αρχαία Κίνα.

Πώς έμοιαζε ένας αρχαίος Κινέζος αυτοκράτορας πριν από 1.500 χρόνια; Μια ομάδα ερευνητών ανακατασκεύασε το πρόσωπο του Κινέζου αυτοκράτορα Wu of Northern Zhou χρησιμοποιώντας DNA που εξήχθη από τα λείψανά του. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Current Biology , υποδηλώνει ότι ο θάνατος του αυτοκράτορα στην ηλικία των 36 ετών μπορεί να συνδέεται με εγκεφαλικό. Ρίχνει επίσης φως στην προέλευση και τα πρότυπα μετανάστευσης μιας νομαδικής αυτοκρατορίας που κάποτε κυβερνούσε μέρη της βορειοανατολικής Ασίας.

Ο αυτοκράτορας Wu ήταν ηγεμόνας της δυναστείας των βόρειων Zhou στην αρχαία Κίνα. Κάτω από τη βασιλεία του από το 560 μ.Χ. έως το 578 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Γου έχτισε έναν ισχυρό στρατό και ενοποίησε το βόρειο τμήμα της αρχαίας Κίνας αφού νίκησε τη δυναστεία των Βόρειων Τσι.

Ο αυτοκράτορας Wu ήταν εθνοτικά Xianbei, μια αρχαία νομαδική ομάδα που ζούσε στη σημερινή Μογγολία και στη βόρεια και βορειοανατολική Κίνα.

«Ορισμένοι μελετητές είπαν ότι το Xianbei είχε «εξωτική» εμφάνιση, όπως πυκνή γενειάδα, γέφυρα με ψηλή μύτη και κίτρινα μαλλιά», λέει ο Shaoqing Wen, ένας από τους αντίστοιχους συγγραφείς της εφημερίδας στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη. «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο αυτοκράτορας Γου είχε τυπικά χαρακτηριστικά προσώπου της Ανατολικής ή Βορειοανατολικής Ασίας», προσθέτει.

Ανακατασκευή της Εμφάνισης του Αυτοκράτορα Γου
Το 1996, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του αυτοκράτορα Wu στη βορειοδυτική Κίνα, όπου βρήκαν τα οστά του, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδόν ολοκληρωμένου κρανίου. Με την ανάπτυξη της αρχαίας έρευνας DNA τα τελευταία χρόνια, ο Wen και η ομάδα του κατάφεραν να ανακτήσουν πάνω από 1 εκατομμύριο μονονουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς (SNP) στο DNA του, μερικά από τα οποία περιείχαν πληροφορίες για το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών του αυτοκράτορα Wu. Σε συνδυασμό με το κρανίο του αυτοκράτορα Wu, η ομάδα ανακατασκεύασε το πρόσωπό του σε 3D. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο αυτοκράτορας Γου είχε καστανά μάτια, μαύρα μαλλιά και σκούρο έως ενδιάμεσο δέρμα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ήταν παρόμοια με εκείνα των σημερινών Βορείων και Ανατολικών Ασιατών.

«Το έργο μας έφερε στη ζωή ιστορικές προσωπικότητες», λέει ο Πιανπιάν Γουέι, συν-ανταποκριτής της εφημερίδας στο Πανεπιστήμιο Φούνταν. «Προηγουμένως, οι άνθρωποι έπρεπε να βασίζονται σε ιστορικά αρχεία ή τοιχογραφίες για να απεικονίσουν πώς έμοιαζαν οι αρχαίοι άνθρωποι. Είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε άμεσα την εμφάνιση των ανθρώπων Xianbei».

Ο αυτοκράτορας Γου πέθανε σε ηλικία 36 ετών και ο γιος του πέθανε επίσης σε νεαρή ηλικία χωρίς σαφή αιτία. Μερικοί αρχαιολόγοι λένε ότι ο αυτοκράτορας Γου πέθανε από ασθένεια, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο αυτοκράτορας δηλητηριάστηκε από τους αντιπάλους του. Αναλύοντας το DNA του αυτοκράτορα Wu, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυτοκράτορας διέτρεχε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό, το οποίο μπορεί να συνέβαλε στον θάνατό του. Το εύρημα ευθυγραμμίζεται με ιστορικά αρχεία που περιέγραφαν ότι ο αυτοκράτορας είχε αφασία, πεσμένα βλέφαρα και ανώμαλο βάδισμα – πιθανά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι οι άνθρωποι Xianbei παντρεύτηκαν με εθνοτικά Χαν Κινέζους όταν μετανάστευσαν προς τα νότια στη βόρεια Κίνα. «Αυτό είναι μια σημαντική πληροφορία για να κατανοήσουμε πώς εξαπλώθηκαν οι αρχαίοι άνθρωποι στην Ευρασία και πώς ενσωματώθηκαν με τους ντόπιους», λέει ο Wen.

Στη συνέχεια, η ομάδα σχεδιάζει να μελετήσει τους ανθρώπους που ζούσαν στην αρχαία πόλη Τσανγκάν στη βορειοδυτική Κίνα, μελετώντας το αρχαίο DNA τους. Το Τσανγκάν ήταν η πρωτεύουσα πολλών κινεζικών αυτοκρατοριών για χιλιάδες χρόνια και το ανατολικό τέρμα του Δρόμου του Μεταξιού, ενός σημαντικού ευρασιατικού εμπορικού δικτύου από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. έως τον 15ο αιώνα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανάλυση DNA μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για το πώς οι άνθρωποι μετανάστευσαν και αντάλλαξαν πολιτισμούς στην αρχαία Κίνα.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί