Εκπληκτικό: Το θαύμα των “κινούμενων” στήλων στο ναό της θεάς Άρτεμης στην Ιορδανία

Στην καρδιά του Jerash της Ιορδανίας, ο Ναός της Αρτέμιδος στέκεται ως μνημειώδης απόδειξη της αρχαίας ρωμαϊκής μηχανικής και της αρχιτεκτονικής λαμπρότητας.

Αυτός ο μεγαλοπρεπής ναός, αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη, είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και εντυπωσιακά κτίσματα της αρχαίας πόλης. Ανάμεσα στα πολλά συναρπαστικά χαρακτηριστικά του, το πιο ενδιαφέρον είναι οι «κινούμενες» στήλες του, ένα θαύμα της αρχαίας μηχανικής που συνεχίζει να αιχμαλωτίζει επισκέπτες και μελετητές.

Μια Ματιά Στην Ιστορία

Ο ναός της Αρτέμιδος κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ., επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου. Το Jerash , γνωστό ως Gerasa στην αρχαιότητα, ήταν μια ακμάζουσα πόλη στη ρωμαϊκή επαρχία της Arabia Petraea. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού, της άγριας φύσης και της αγνότητας, αντανακλώντας τη σημασία της στη θρησκευτική ζωή των κατοίκων της πόλης. Το μεγαλείο και η κλίμακα του ναού υπογραμμίζουν την ακμή της πόλης και τη σημασία της θρησκευτικής λατρείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αρχιτεκτονική Λάμψη
Η αρχιτεκτονική του ναού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ρωμαϊκού σχεδιασμού, με μια μεγάλη σκάλα που οδηγεί σε μια μεγάλη πλατφόρμα ή στυλοβάτη, πάνω στην οποία βρίσκεται ο ναός. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, ωστόσο, είναι η διάταξη των πανύψηλων κιόνων που κυριαρχούν στην πρόσοψη του ναού. Αυτές οι στήλες αποτελούνται από πολλαπλούς κυλινδρικούς πέτρινους ογκόλιθους, γνωστούς ως τύμπανα, στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο και συγκρατούνται μεταξύ τους από έναν κεντρικό σιδερένιο πείρο.

Το Φαινόμενο Της Κίνησης Των Στηλών
Αυτό που ξεχωρίζει αυτές τις στήλες από άλλες είναι η μοναδική τους ικανότητα να κινούνται. Αυτή η κίνηση δεν είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, αλλά μια λεπτή, παρατηρήσιμη ταλάντευση που συμβαίνει όταν υπάρχει αεράκι ή ελαφρά σεισμική δραστηριότητα. Το μυστικό πίσω από αυτό το φαινόμενο βρίσκεται στον έξυπνο σχεδιασμό και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους.

Δομική ευελιξία : Οι στήλες σχεδιάστηκαν έχοντας κατά νου έναν βαθμό ευελιξίας. Τα τύμπανα είναι ελαφρώς κωνικά, λεπτύνουν προς την κορυφή και δεν στερεώνονται άκαμπτα το ένα στο άλλο. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει μια ελαφριά ταλαντευόμενη κίνηση, η οποία εμποδίζει τις κολώνες να γίνουν πολύ άκαμπτες και εύθραυστες.

Σεισμική προσαρμογή : Το Jerash βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή περιοχή και η ευελιξία των στηλών παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανθεκτικότητά τους. Επιτρέποντας στις κολώνες να ταλαντεύονται και να απορροφούν τη σεισμική ενέργεια, οι αρχαίοι μηχανικοί εξασφάλισαν ότι η κατασκευή θα μπορούσε να αντέξει τους σεισμούς χωρίς να καταρρεύσει. Αυτή η προσαρμοστικότητα ήταν το κλειδί για τη διατήρηση του ναού ανά τους αιώνες.

Ορατή κίνηση : Οι επισκέπτες του ναού της Αρτέμιδος μπορούν συχνά να παρατηρήσουν τις κολώνες να κινούνται ελαφρά όταν πνέει αεράκι. Αυτή η λεπτή κίνηση δίνει την εντύπωση ότι οι στήλες είναι ζωντανές, αναπνέοντας σε αρμονία με τον φυσικό κόσμο γύρω τους. Είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζει να ιντριγκάρει και να συναρπάζει όσους το παρακολουθούν.


Οι κινούμενες στήλες του ναού της Άρτεμης δεν είναι μόνο μια απόδειξη της προηγμένης κατανόησης των υλικών και της δομικής μηχανικής που κατείχαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι αρχιτέκτονες, αλλά και ένα σύμβολο της καινοτόμου προσέγγισής τους στην κατασκευή. Η ικανότητα σχεδιασμού μιας δομής που μπορεί να αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου και των φυσικών δυνάμεων είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, που δείχνει την εφευρετικότητα και την προνοητικότητα των κατασκευαστών.

Επίσκεψη Του Ναού Σήμερα
Σήμερα, ο Ναός της Αρτέμιδος στέκεται ως μια περήφανη υπενθύμιση του ένδοξου παρελθόντος του Jerash . Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που θέλουν να παρακολουθήσουν το μεγαλείο της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής και το θαύμα των κινούμενων κιόνων. Καθώς στέκεστε στη σκιά αυτών των πανύψηλων στηλών, δεν μπορείτε παρά να νιώσετε μια σύνδεση με τον αρχαίο κόσμο, θαυμάζοντας τη μηχανική ανδρεία που επέτρεψε σε αυτόν τον ναό να αντέξει για σχεδόν δύο χιλιετίες.

Ο ναός της Άρτεμης στο Jerash της Ιορδανίας, με τις κινούμενες στήλες του, παραμένει ένα από τα πιο συναρπαστικά και καλοδιατηρημένα δείγματα αρχαίας ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Προσφέρει μια μοναδική ματιά στις προηγμένες τεχνικές μηχανικής του παρελθόντος και συνεχίζει να εμπνέει δέος και θαυμασμό. Είτε είστε λάτρης της ιστορίας, είτε είστε λάτρης της αρχιτεκτονικής είτε απλά ένας περίεργος ταξιδιώτης, μια επίσκεψη σε αυτόν τον υπέροχο ναό είναι μια εμπειρία που θα σας αφήσει με μια βαθιά εκτίμηση για την ευρηματικότητα του αρχαίου κόσμου.

Δείτε βίντεο ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί