Εκπληκτικό: Ρωμαϊκό στρατιωτικό σανδάλι 2.000 ετών βρέθηκε στη Γερμανία

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ για να αναλύσουν τα υπολείμματα ενός σανδαλιού που ανακαλύφθηκε κοντά σε ένα ρωμαϊκό φρούριο στη Βαυαρία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα υποδήματα στρατιωτικού τύπου ενώ διεξήγαγαν ανασκαφικές εργασίες σε έναν αστικό οικισμό στα περίχωρα ενός ρωμαϊκού στρατιωτικού οχυρού κοντά στο Oberstimm, μια πόλη στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Ο οικισμός θα είχε καταληφθεί κάποια στιγμή μεταξύ 60 και 130 μ.Χ., σύμφωνα με μεταφρασμένη δήλωση από το Κρατικό Γραφείο της Βαυαρίας για τη Διατήρηση Μνημείων (BLfD).

Το μόνο που είχε απομείνει από το δερμάτινο παπούτσι, το οποίο οι ερευνητές ανέλυσαν χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ , ήταν η σόλα του και μερικά «καλοδιατηρημένα καρφιά».


Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι το παπούτσι ήταν ένα κάλυμμα, ένα βαρέως τύπου σανδάλι με καρφίτσες που ήταν μέρος της στολής που χορηγούνταν στους Ρωμαίους λεγεωνάριους στρατιώτες και βοηθούς. Το παπούτσι θα είχε φορεθεί ενώ το άτομο βάδιζε, με τα καρφιά να παρέχουν πρόσφυση. Σύμφωνα με το Μουσείο Trimontium στη Σκωτία, οι καλίγες προστατεύουν από φουσκάλες και καταστάσεις όπως το πόδι της τάφρου . Ο τρίτος Ρωμαίος αυτοκράτορας – που ονομάστηκε Καλιγούλας, ή “μικρή μπότα” – πήρε το παρατσούκλι του ως αγόρι από τους στρατιώτες του πατέρα του.

Ωστόσο, ο ρωμαϊκός στρατός άρχισε να απομακρύνεται από το να φοράει αυτά τα σανδάλια στα τέλη του πρώτου αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με το μουσείο. Σε εκείνο το σημείο, οι Ρωμαίοι στρατιώτες είχαν την τάση να φορούν κλειστές μπότες γνωστές ως calcei.

«Οι λεγόμενες καλίγες φορούνταν κυρίως από Ρωμαίους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας », δήλωσε στη δήλωση η Amira Adaileh , σύμβουλος στο BLfD. «Το εύρημα καθιστά σαφές ότι οι πρακτικές, ο τρόπος ζωής και τα ρούχα που έφεραν μαζί τους οι Ρωμαίοι στη Βαυαρία υιοθετήθηκαν από τους ντόπιους».

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί