«Δεν είχαν ιδέα ότι ήταν ο Καλιγούλας»: Βρέθηκε χάλκινη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα μετά από 200 χρόνια

Ένα μικροσκοπικό ρωμαϊκό εκμαγείο κοντά στον Βεζούβιο, το οποίο κάποτε ανήκε στον συγγραφέα και πολιτικό Horace Walpole, ανακαλύφθηκε από έναν επιμελητή με μάτια αετού.


Μια χάλκινη προτομή του «τρελού και κακού» Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλας βρέθηκε 200 χρόνια μετά την εξαφάνισή της – και 2.000 χρόνια από την χύτευση. Είχε χαριστεί στα μέσα του 18ου αιώνα στον Horace Walpole, τον συγγραφέα, και πολιτικό των Whig, ο οποίος σχεδίασε το δικό του γοτθικό σπίτι, το Strawberry Hill, στο Twickenham, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

Μετά από 10 χρόνια αστυνομικής δουλειάς, η Δρ Σίλβια Ντάβολι, επιμελήτρια στο Strawberry Hill, ανακάλυψε ξανά την προτομή και την επιβεβαίωσε κορυφαίους ειδικούς ως του Καλιγούλα. Η ανακάλυψη ήρθε όταν η Ντάβολι ταίριαξε ένα σχέδιο, το οποίο είχε παραγγείλει ο Walpole τη δεκαετία του 1780 της προτομής, με ένα μπρούτζο που ήταν αποθηκευμένο στην ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης και αντίκες της επενδυτικής εταιρείας Schroders. «Δεν είχαν ιδέα ότι ήταν ο Καλιγούλας», λέει η Ντάβολι. «Ήμουν τόσο χαρούμενη όταν τελικά είδα το χάλκινο αντικείμενο και έκανα το συνδυασμό».

Ο Καλιγούλας – που σημαίνει «μικρή μπότα», ένα παρατσούκλι που του δόθηκε ως νεαρός – έγινε ο τρίτος Ρωμαίος αυτοκράτορας το 37 μ.Χ., σε ηλικία 24 ετών. Θεωρούνταν ευρέως ως σπάταλος, ενώ υπήρχαν φήμες για αιμομικτικές σχέσεις με δύο από τις μεγαλύτερες αδερφές του. Ο Καλιγούλας αγαπούσε τόσο πολύ το άλογό του Incitatus που το κράτησε σε έναν μαρμάρινο στάβλο. Στο τέλος, ο Καλιγούλας δολοφονήθηκε από τη δική του πραιτοριανή φρουρά μετά από μόλις τέσσερα χρόνια ως αυτοκράτορας.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ντάβολι μελετούσε τον κατάλογο της συλλογής Schroder για μια έκθεση στο Strawberry Hill σχετικά με το κυνήγι θησαυρού. «Τυχαία, είδα αυτή τη σελίδα με κάτι που έμοιαζε με το χάλκινο του Walpole. Ουάου!” Η προτομή μεταφέρθηκε στον Ρούπερτ Χάρις, τον ειδικό συντηρητή μετάλλων στο Λονδίνο, ο οποίος είπε ότι η χάλκινη σύνθεση αντιστοιχούσε με αντικείμενα 2.000 ετών.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ο Δρ Dietrich Boschung, ειδικός στην αυτοκρατορική ρωμαϊκή εικονογραφία, έδειξε φωτογραφίες της προτομής. «Είμαι πεπεισμένος ότι είναι ο Καλιγούλας», λέει ο Boschung, από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Δείχνει το ασήμι που έχει τοποθετηθεί στα μάτια της προτομής – μια πρακτική κοινή για τους αυτοκράτορες.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί