Ο Γαλαξίας και το ζωδιακό φως διασταυρώνονται πάνω από το Διαμερικανικό Αστεροσκοπείο Cerro Tololo στη Χιλή σχηματίζοντας ένα γιγάντιο “Χ”.
Παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται η μία δίπλα στην άλλη, αυτές οι δύο ακτίνες φωτός δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές σε προέλευση και σύνθεση.
Οι αστρονόμοι έχουν κατασκευάσει μερικά από τα καλύτερα τηλεσκόπια στο Νότιο Ημισφαίριο για να βλέπουν καλύτερα τον φωτεινό πυρήνα του Γαλαξία μας — πυκνό με αστέρια και νεφελώματα. Αυτός ο πυρήνας διέρχεται από αστερισμούς όπως ο Σκορπιός, ο Τοξότης και ο Οφιούχος, οι οποίοι βρίσκονται ψηλότερα στον ουρανό όταν ιδίως τους βλέπουμε από τον νότο.
Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε στο Διαμερικανικό Αστεροσκοπείο Cerro Tololo (CTIO), που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.200 μέτρων στις Χιλιανές Άνδεις, εντός της νότιας ερήμου Atacama. Σε αυτό το ύψος, πάνω από το πυκνότερο και θερμότερο μέρος της ατμόσφαιρας της Γης, ο απίστευτα καθαρός και σκοτεινός ουρανός είναι ο κανόνας, επιτρέποντας στους παρατηρητές να δουν όχι μόνο τη φωτεινή ζώνη του Γαλαξία μας, αλλά και κάτι λιγότερο προφανές που βρίσκεται στο ηλιακό σύστημα – το ζωδιακό φως.
Το μεγαλύτερο ορατό φαινόμενο του ηλιακού συστήματος στον νυχτερινό ουρανό, το ζωδιακό φως, είναι μια αμυδρή, διάχυτη λάμψη στον νυχτερινό ουρανό που οι περιστασιακοί παρατηρητές συχνά παραβλέπουν. Προέρχεται από το ηλιακό φως που αντανακλάται από τη σκόνη στην κοσμική μας γειτονιά, πιθανώς από διερχόμενους αστεροειδείς και κομήτες ή από τα υπολείμματα του σχηματισμού πλανητών. Το 2020, μια εργασία υποστήριξε επίσης ότι το ζωδιακό φως μπορεί να αποτελείται κυρίως από σκόνη που εκτοξεύεται από τον Άρη . Σε κάθε περίπτωση, η λάμψη του ηλιακού συστήματος είναι ένα συναρπαστικό θέαμα, αλλά είναι δύσκολο να τη δει κανείς.
Το ζωδιακό φως ονομάζεται αλλιώς και «ψεύτικη αυγή» ή «ψεύτικο σούρουπο», αν και το όνομά του προέρχεται από το γεγονός ότι είναι ορατό πάνω από τους 13 αστερισμούς που αποτελούν τον ζωδιακό κύκλο.
Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Horálek τραβήχτηκε το 2022, όταν ήταν πρεσβευτής οπτικοακουστικών μέσων για το NOIRLab, το οποίο διαχειρίζεται το CTIO.
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ από 60.650 μαθητές
- Γάζα: Ο Τραμπ απειλεί τους μαχητές της Χαμάς «εάν συνεχίσουν να σκοτώνουν ανθρώπους»
- «Είμαστε έτοιμοι» – Ο Όρμπαν «τρίβει» τα χέρια του που θα υποδεχθεί Πούτιν και Τραμπ!
- Με τον Πούτιν θα συναντηθεί ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν
- Χάος στην Κένυα: Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά πολιτών που θρηνούσαν σε στάδιο – 4 νεκροί, vid
- Άγαλμα της Μαρία Κάλλας στη Φλωρεντία – Σχεδιάζεται πλατεία αφιερωμένη στην Ελληνίδα υψίφωνο, vid
- Τελείωσε το τηλεφώνημα Πούτιν-Τραμπ! Θα συναντηθούν στην Βουδαπέστη
- Δήμος Θεσσαλονίκης και ΑΠΘ συνεργάζονται για την αναβάθμιση του Ντεπώ
- Η Παλαιστινιακή Αρχή παρουσίασε το δικό της σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας
- Δημοσκόπηση: Τα ποσοστά των κομμάτων αυτή την στιγμή