Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 18 τάφους στην αρχαία εκκλησία των Τυάνων – Μοναδικά ευρήματα στην πόλη που γεννήθηκε ο Απολλώνιος ο Τυανεύς

Οι ανασκαφές διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το Μέλλον» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας

Αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη Τύανα της Καππαδοκίας, στην περιοχή Κεμερχισάρ της Νίγδης Μπορ της Τουρκίας, έφεραν στο φως 18 τάφους, από τους 42 που εκτιμάται ότι υπάρχουν, που χρονολογούνται στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, μέσα σε μια οκταγωνική εκκλησία στην περιοχή.

Οι ανασκαφές διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το Μέλλον» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, το οποίο στοχεύει στην καταγραφή των ταφικών εθίμων, της κοινωνικής ζωής και των ιστορικών στρωμάτων των Τυάνων κατά την εν λόγω εποχή.

Ο Οσμάν Ντογκανάι, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας στη Σχολή Επιστημών και Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Ακσαράι και επικεφαλής της ομάδας ανασκαφής, δήλωσε ότι η ανασκαφική περίοδος του 2026 ξεκίνησε την 1η Απριλίου και έχει πλέον εισέλθει στον τέταρτο μήνα της.

Ο ίδιος είπε ότι η τρέχουσα εστίαση των εργασιών περιλαμβάνει την αξιοποίηση των υδραγωγείων των Τυάνων για τουριστικούς και οικονομικούς σκοπούς, καθώς και την ανασκαφή του κεντρικού κλίτους της οκταγωνικής εκκλησίας, ενός από τα ορόσημα του χώρου.


Ο Ντογκανάι δήλωσε ότι υπάρχει ταχεία πρόοδος των εργασιών στον χώρο, και είπε ότι πολλές ομάδες εργάζονται ταυτόχρονα, προσθέτοντας ότι η εκκλησία είναι μεταξύ των περιοχών που το έργο ελπίζει να ανοίξει στους επισκέπτες.

Ο Omur Dilek Erdal, μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Hacettepe, συμμετείχε στην ομάδα ανασκαφής για να εξετάσει ανθρώπινα σκελετικά υπολείμματα που αποκαλύφθηκαν στο χώρο.

Ο Ερντάλ είπε ότι η ομάδα άρχισε να επικεντρώνεται στο δυτικό κλίτος της εκκλησίας αφότου τον αναγνώρισε ως τον τόπο ταφής και ότι η ανασκαφή εκεί συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια.

Σημείωσε ότι συμμετείχε στο έργο επειδή δεν είχε διεξαχθεί προηγουμένως ανθρωπολογική ανάλυση ανθρώπινων λειψάνων στο χώρο και είπε ότι η κατασκευή είχε χρησιμοποιηθεί ως νεκρόπολη.


Η εκκλησία χτίστηκε στην πρώιμη περίοδο του Χριστιανισμού και ανακαινίστηκε με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τον Ερντάλ.

Η ανάλυση των λειψάνων έδειξε ότι οι τάφοι δεν ανήκαν σε μία μόνο περίοδο, αλλά ήταν κατανεμημένοι σε πολλαπλές φάσεις.

Ο Ερντάλ είπε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο σε τέσσερις διακριτές φάσεις, με ορισμένες κατασκευές να χρονολογούνται γύρω στον τέταρτο αιώνα και την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο.

Η εκκλησία φαίνεται να εγκαταλείφθηκε περίπου μετά τον 10ο αιώνα. Οι πρώτες ταφές υποδηλώνουν ότι ο χώρος λειτουργούσε ως δημόσιο νεκροταφείο, πρόσθεσε.


Ο Ερντάλ είπε ότι η ομάδα άρχισε να εντοπίζει βαθύτερους, υψηλότερης ποιότητας τάφους στα χαμηλότερα στρώματα, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι άτομα που είχαν ταφεί κατά τις πρώτες φάσεις της εκκλησίας κατείχαν ξεχωριστή κοινωνική θέση.

Οι εργασίες ταυτοποίησης τάφων ξεκίνησαν πέρυσι, όταν η ομάδα κατέγραψε 25 προετοιμασμένους τάφους. Καθώς τα συνεργεία καθάριζαν τη γύρω περιοχή, ο αριθμός αυτός αυξανόταν.

«Εντοπίσαμε περίπου 42 τάφους και έχουμε ανοίξει 18 από αυτούς», δήλωσε ο Ερντάλ, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ανοιχτούν δύο ακόμη τάφοι αυτή τη σεζόν, ενώ οι υπόλοιποι 22 θα είναι έτοιμοι για ανασκαφή την επόμενη σεζόν.

Τα Τύανα ήταν μια σπουδαία αρχαία πόλη της Καππαδοκίας, η οποία σήμερα βρίσκεται στην επαρχία Νίγδης της Κεντρικής Ανατολίας στην Τουρκία, τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά ως η γενέτειρα του διάσημου φιλοσόφου Απολλώνιου του Τυανέα.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί