Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν δύο γιγάντιες σφίγγες που χτίστηκαν πριν από 3.300 χρόνια (ΦΩΤΟ)

Μια ομάδα αρχαιολόγων, κατά την αποκατάσταση του ταφικού συγκροτήματος του βασιλιά Αμενχότεπ Γ ́, ανακάλυψε δύο μεγάλες Σφίγγες που χτίστηκαν πριν από περίπου 3.300 χρόνια.

Η ανακάλυψη έγινε κοντά στη σύγχρονη πόλη του Λούξορ στον «Ναό εκατομμυρίων ετών».
Τα ασβεστολιθικά αγάλματα απεικονίζουν τον βασιλιά Αμμενοτέπ Γ ως Σφίγγα, ένα μυθικό πλάσμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου. Ο Αμενχοτέπ απεικονίζεται με βασιλική γενειάδα, κεφαλή μαγκούστας και φαρδύ περιδέραιο, σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Τα αγάλματα ανακαλύφθηκαν μισοβυθισμένα στο νερό από μια αιγυπτιο-γερμανική ομάδα αρχαιολόγων. Ανακαλύφθηκαν επίσης τρεις γρανιτένιες προτομές της θεάς του πολέμου, Σεχμέτ. Η θεά συχνά απεικονίζεται ως λιοντάρι και συνδέεται με την υγεία. Πιστεύεται ότι οδηγεί τους Φαραώ στον πόλεμο, τους προστατεύει στη ζωή και τους καθοδηγεί στη μετά θάνατον ζωή.


Οι μεγάλες σφίγγες υποδεικνύουν τη θέση ενός δρόμου πομπής.
Ο βασιλιάς Αμμενοτέπ Γ ́ ήταν ο ένατος Φαραώ της 18ης δυναστείας. Η βασιλεία του διήρκεσε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ξεκινώντας γύρω στο 1390 π.Χ. Ο Αμενχότεπ κυβέρνησε στο αποκορύφωμα του διεθνούς κύρους και δύναμης της αρχαίας Αιγύπτου. Πάνω από 250 αγάλματα του έχουν αναγνωριστεί, τα περισσότερα από κάθε Φαραώ.

Το ταφικό συγκρότημα για τον Αμενχότεπ χτίστηκε κοντά στο Νείλο γύρω από την αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα της Θήβας. Καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό στην αρχαιότητα. Με τα χρόνια, η έρημος σκέπασε τα ερείπια. Ο χώρος ανασκάπτεται και αποκαθίσταται συνεχώς από το 1998 από αρχαιολογικές ομάδες υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου.

sputnik/photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί