Ανατριχιαστική ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι βρήκαν λείψανα που μαρτυρούν τελετουργική ανθρωποθυσία

Τα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας ανακαλύφθηκαν στη Βρετανία με κάποια στοιχεία να δείχνουν ότι δολοφονήθηκε ως μέρος μιας τελετουργίας την Εποχή του Σιδήρου


Το εύρημα, ηλικίας 2.000 ετών, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο Ντόρσετ. Η ομάδα εξετάζει τα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας, -υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 20 ετών-, και βρήκε φρικτό θάνατο από μαχαιριά στον λαιμό καθώς και τραύμα στο πλευρό.

Ο τρόπος που πέθανε είναι το «κλειδί» για την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων για φονικά τελετουργικά στη Βρετανία. Τα λείψανα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε έναν προϊστορικό οικισμό 2.000 ετών στο Winterborne Kingston στο κεντρικό Ντόρσετ.

Τα ίχνη που δείχνουν ανθρωποθυσία
Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε: «Η ανάλυση δείχνει ότι ήταν προς το τέλος της δεκαετίας των 20 όταν πέθανε και είχε ζήσει μια σκληρή και απαιτητική ζωή καταπονώντας το σώμα της. Ανακάλυψαν επίσης ότι υπήρχε τραυματισμός σε ένα από τα πλευρά της, που πιθανόν προκλήθηκε λόγω βίας, εβδομάδες πριν σκοτωθεί από τραύμα στον λαιμό της».


«Ο συνδυασμός των παραγόντων στη μελέτη φανερώνει ότι η ανθρωποθυσία έλαβε χώρα στην Εποχή του Σιδήρου στη Βρετανία.»


Η διαφορά με τις άλλες ταφές
Ο Δρ. Martin Smith, Επίκουρος Καθηγητής Εγκληματολογικής και Βιολογικής Ανθρωπολογίας, είπε: «Στις άλλες ταφές που έχουμε βρει, οι νεκροί φαίνεται να ήταν προσεκτικά τοποθετημένοι στον λάκκο και να τους συμπεριφέρονταν με σεβασμό, αλλά αυτή η φτωχή γυναίκα δεν έτυχε της ίδιας μεταχείρισης. Έχουμε επίσης βρει στο παρελθόν κεραμικά αγγεία και υπολείμματα από αρμούς κρέατος δίπλα σε ανθρώπινα λείψανα, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι προσφορές για τη μεταθανάτια ζωή. Δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο».

«Η νεαρή γυναίκα βρέθηκε ξαπλωμένη μπρούμυτα πάνω σε μια παράξενη, σκόπιμα κατασκευασμένη κατασκευή για οστά ζώου, σε σχήμα ημισελήνου στο κάτω μέρος ενός λάκκου, το οποίο δείχνει ότι δολοφονήθηκε ως μέρος μιας προσφοράς.» συμπλήρωσε.


Τα σημάδια που δείχνουν ότι εργαζόταν σκληρά
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Antiquities Journal, φαίνεται πώς η σπονδυλική στήλη της γυναίκας είχε σημάδια σοβαρής εκφύλισης και αρθριτικών αλλοιώσεων που δε συνάδουν με το νεαρό της ηλικίας της. Είχε επίσης βλάβη σε μερικούς από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, γεγονός που υποδηλώνει καταπόνηση από συστηματικά σκληρή εργασία.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ότι είχε καλά ανεπτυγμένες και ανθεκτικές μυϊκές συνδέσεις, οι οποίες επίσης δείχνουν την έντονη σωματική της καταπόνηση. Τέλος, η ανάλυση των ισοτόπων στα δόντια της αποκάλυψε ότι έπρεπε να περπατάει 32 χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό για να βρει νερό όταν ήταν παιδί.

Ο εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης υποδηλώνει ότι έζησε μία ζωή στην οποία εργάστηκε σκληρά
Το “κλειδί” στην υπόθεση

Ο Δρ. Smith είπε: «Όλα τα σημαντικά στοιχεία που έχουμε βρει, όπως τα προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη της, η σκληρή εργασιακή ζωή της, ο σοβαρός τραυματισμός στο πλευρό της, και ο τρόπος που θάφτηκε θα μπορούσαν να εξηγηθούν αν τα εξετάζαμε μεμονωμένα. Αλλά όταν τα συνδυάζεις όλα, μαζί με το γεγονός ότι τοποθετήθηκε μπρούμυτα πάνω σε μια κατασκευή από ζωικά κόκαλα, το εύλογο συμπέρασμα είναι ότι έπεσε θύμα τελετουργικού φόνου».

«Και φυσικά, βρήκαμε ένα μεγάλο σημάδι κοψίματος στον λαιμό της που θα μπορούσε να είναι το “κλειδί” της υπόθεσης», κατέληξε.

Η ομάδα επίσης, διεξάγει ανάλυση DNA για να αποδείξει αν η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε στον οικισμό ως ξένη από άλλη περιοχή.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί