Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακή πισίνα μοναδικής κατασκευής σε ρωμαϊκή βίλα αρχαίας ελληνικής πόλης

Σε μια πόλη με ιστορία περίπου 2.600 ετών στην οποία ανέκαθεν ενδημούσαν κοινωνικές ελίτ, βρέθηκε εσωτερική πισίνα, σε βίλα που χρονολογείται από την ρωμαϊκή εποχή

Η βίλα έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική και συγκλονιστικά διακοσμητικά στοιχεία.


Το Δυρράχιο, είναι πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες το 627 π.Χ.. Την αποικία τους την ονόμασαν Επίδαμνο, και η πόλη μετονομάστηκε σε Δυρράχιο από τους Ρωμαίους. Βρίσκεται περίπου 33 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της Αλβανίας.


Το 1966, στο κέντρο του Δυρραχίου ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο Ρωμαϊκό αμφιθέατρο (που ήταν και το μοναδικό στην Αλβανία) ανάμεσα σε όσα άλλα ανακαλύφθηκαν στη Βαλκανική Χερσόνησο. Τώρα, νέες ανασκαφές, σε μια έκταση 1.200 τετραγωνικών μέτρων έχουν διαμορφώσει, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μια ιδιαίτερη εικόνα για την αστική τάξη της περιοχής.


Η ανακάλυψη έδειξε ότι ένα μέρος της πόλης κατοικούνταν από ελίτ ανώτερης κοινωνικής τάξης. Αποτελείται από κατασκευές προηγμένης αρχιτεκτονικής, οι οποίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, με την πιο εντυπωσιακή να είναι τα ίχνη μιας εσωτερικής πισίνας. Η πισίνα είχε φτιαχτεί μέσα σε μια Ρωμαϊκή βίλα. Είναι διακοσμημένη στην επιφάνειά της με πολύχρωμες τοιχογραφίες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

Μοναδική κατασκευή – εξαιρετική γεωμετρία
Η μοναδικότητα αυτής της κατασκευής βρίσκεται στο υπόγειό της, το οποίο είναι επιστρωμένο με ένα πολύ καλά διατηρημένο μωσαϊκό. Έχει περίτεχνα γεωμετρικά μοτίβα από μάρμαρο, πέτρα, γυαλί και κεραμικά πλακίδια. Κοντά στην πισίνα, έχει ανακαλυφθεί ένα μία κατασκευή η οποία αποτελείται από δύο κωνικά κύπελλα καλυμμένα με υλικό στεγανοποίησης.


Στο βόρειο τμήμα της ανασκαφής, ανακαλύφθηκε ένας μεγάλος πλινθόστρωτος όροφος, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο όροφος ενός λουτρού. Η διαπίστωση έγινε μετά από συγκρίσεις με παρόμοιες κατασκευές της εποχής στη Μεσόγειο.

Το ότι το κτίριο είναι διατηρημένο τόσο καλά, δείχνει ότι θα μπορούσε να αποτελείται από δύο ορόφους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα στο δυτικό τμήμα, όπου αναδεικνύονται τμήματα διακόσμησης από τους τοίχους και τις οροφές της βίλας, που είναι επεξεργασμένα με στόκο, κι έχουν διάφορα ανθρωπομορφικά και λουλουδάτα μοτίβα.Εδώ υπάρχουν επίσης, ίχνη τοιχογραφιών. Στην ανασκαφή βρέθηκε υδρορροή ομβρίων υδάτων που κατασκευάστηκε με κεραμικές πλάκες. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μας τοποθετούν στην περίοδο από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., το αποκορύφωμα της ανάπτυξης του μνημείου να χρονολογείται στον 1ο-2ο αιώνα μ.Χ..

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι αυτή η βίλα καταστράφηκε από το σεισμό του 4ου αιώνα μ.Χ., ο οποίος αναφέρεται στις αρχαίες πηγές.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί