Ανακαλύφθηκαν βραχογραφίες στο Κολοράντο που θα μπορούσαν να είναι αρχαία ημερολόγια

Το συγκρότημα οικισμών Castle Rock Pueblo στο οροπέδιο Mesa Verde, όπου συνορεύει με το Κολοράντο με τη Γιούτα, είναι γνωστό για τα κτίρια μέσα σε κοιλότητες στην πλευρά του γκρεμού και την τέχνη του βράχου που χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια πριν.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian στην Πολωνία ανέφερε νέα ευρήματα από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας από βραχογραφίες που δεν είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως που καλύπτουν μια απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων (περίπου 2,5 μίλια).

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο εκτενώς έχουν μελετήσει αυτό το μέρος του κόσμου στο παρελθόν, τα νέα γλυπτά ή πετρογλυφικά είναι ένα εκπληκτικό και συναρπαστικό εύρημα – και θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τη σκέψη μας για τη ζωή στην περιοχή πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

Πέτρινα σπίτια Pueblo
Οι άνθρωποι του Πουέμπλο ζούσαν σε οικισμούς λαξευμένους από βράχους.
«Πίστευα ότι μελετούσαμε διεξοδικά αυτήν την περιοχή, πραγματοποιώντας ανασκαφές πλήρους κλίμακας, γεωφυσικές έρευνες και ψηφιοποίηση», λέει ο αρχαιολόγος Radosław Palonka από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian.

«Ωστόσο, είχα κάποιες υποδείξεις από μεγαλύτερα μέλη της τοπικής κοινότητας ότι κάτι περισσότερο μπορεί να βρεθεί στα ψηλότερα, λιγότερο προσβάσιμα μέρη των φαραγγιών».

Σίγουρα, περίπου 800 μέτρα (2.625 πόδια) πάνω από τους διάσημους οικισμούς, οι ερευνητές βρήκαν μια ποικιλία από γραμμές, στροβιλισμούς και άλλα σχέδια χαραγμένα στους τοίχους. Μερικά από τα εγχάρακτα είναι σπειροειδή με διάμετρο μέχρι ένα μέτρο (σχεδόν 40 ίντσες), που πιστεύεται ότι είναι ημερολόγια που βοηθούν στη σήμανση ειδικών ημερομηνιών και στην παρακολούθηση αστρονομικών παρατηρήσεων.

Βραχογραφίες
Ανακαλύφθηκε μια σειρά από νέα γλυπτά.
Ο Palonka λέει ότι τα ευρήματα «αλλάζουν εντελώς» την αντίληψη για την περιοχή, σε αυτό που είναι γνωστό ως η εποχή των καλαθοποιών τον 3ο αιώνα μ.Χ. Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι του Pueblo θα ζούσαν σε ημι-υπόγεια σπίτια με λάκκους που περικλείονταν από ξύλινες θήκες, ασχολούμενοι με δραστηριότητες όπως η γεωργία και η κατασκευή ψάθες και καλαθιών.

«Οι αγροτικές κοινότητες Pueblo ανέπτυξαν έναν από τους πιο προηγμένους προκολομβιανούς πολιτισμούς στη Βόρεια Αμερική», λέει ο Palonka. «Τελειοποίησαν την τέχνη της κατασκευής πολυώροφων πέτρινων σπιτιών, που μοιάζουν με μεσαιωνικά αρχοντικά ή ακόμα και μεταγενέστερες πολυκατοικίες».

«Οι άνθρωποι του Pueblo ήταν επίσης διάσημοι για την τέχνη του βράχου, τα περίτεχνα διακοσμημένα κοσμήματα και τα κεραμικά που έφεραν διαφορετικά μοτίβα ζωγραφισμένα με μια μαύρη χρωστική ουσία σε λευκό φόντο».

Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να ζούσαν πολύ περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή τον 13ο αιώνα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, με βάση τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα ημερολόγια και άλλα διαγράμματα. Σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θα κάνουν οι ιστορικοί για τα απομεινάρια των σημερινών κοινωνιών, χιλιάδες χρόνια στο μέλλον .

Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη χαρτογράφηση της περιοχής με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία LIDAR (Light Detection and Ranging) που θα πρέπει να μπορεί να φτάσει σε ανάλυση 5-10 εκατοστών (2-3,9 ίντσες) – και ίσως να αποκαλύψει ακόμα περισσότερα σκαλίσματα .

«Περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα της δουλειάς τους και ελπίζουμε να εντοπίσουμε νέες, άγνωστες στο παρελθόν, τοποθεσίες, κυρίως από παλαιότερες περιόδους», λέει η Palonka.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί