Ανακαλύφθηκαν δύο ρωμαϊκές βίλες κοντά σε αρχαία πόλη της Αγγλίας

Οι αρχαιολόγοι που διεξάγουν γεωφυσική έρευνα για το National Trust ανακάλυψαν δύο ρωμαϊκές βίλες κοντά στην αρχαία πόλη Wroxeter (Viriconium Cornoviorum), στην Αγγλία.

Το Wroxeter ήταν ένα σημαντικό ρωμαϊκό κέντρο, που ιδρύθηκε για πρώτη φορά ως συνοριακός σταθμός για τη Θρακική Auxilia κατά τη διάρκεια εκστρατειών του Publius Ostorius Scapula στη Βρετανία.


Στην ακμή της, η πόλη κάλυπτε μια έκταση 173 στρεμμάτων και είχε πληθυσμό πάνω από 15.000 κατοίκους. Προηγούμενες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει τα ερείπια διαφόρων δημόσιων κτιρίων, όπως θέρμες, ναούς, μια βασιλική και μια κιονοστοιχία.


Το National Trust ανέθεσε πρόσφατα στη «Magnitude Surveys» να πραγματοποιήσει μια γεωφυσική μελέτη που περιλαμβάνει πάνω από 2.471 στρέμματα στο κτήμα Attingham στο Shropshire. Η γεωφυσική είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να αποκαλύψει χαρακτηριστικά και ανωμαλίες του υπεδάφους για αρχαιολογική επιθεώρηση.


Η έρευνα ανακάλυψε τα ίχνη δύο άγνωστων ρωμαϊκών βιλών και ενός ρωμαϊκού νεκροταφείου στην άκρη του δρόμου σε έναν δρόμο που οδηγεί από το Wroxeter.


Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Οι δύο αγροτικές βίλες, (το ισοδύναμο μιας μεγάλης εξοχικής περιουσίας) παρουσιάζουν στοιχεία τουλάχιστον δύο φάσεων κατασκευής ή κατοχής, μαζί με κατόψεις με εσωτερικά χωρίσματα δωματίων και συναφή βοηθητικά κτίρια».


Οι βίλες αυτού του τύπου έχουν συνήθως σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και ήταν διακοσμημένες με βαμμένο γύψο και μωσαϊκό δάπεδα. Μόνο έξι άλλες ρωμαϊκές βίλες είναι προς το παρόν γνωστές στο Shropshire.


Έρευνα εντόπισε επίσης στοιχεία για αρκετούς ρωμαϊκούς δρόμους στα δυτικά του Wroxeter, οκτώ χωματόδρομους από την Εποχή του Σιδήρου και γνωστά αρχαιολογικά κατάλοιπα από την αγγλοσαξονική περίοδο.

Η αρχαιολόγος Janine Young του National Trust είπε: “Αυτή η νέα γεωφυσική έρευνα έχει πραγματικά μεταμορφώσει τις γνώσεις μας, δημιουργώντας έναν περιεκτικό «χάρτη» του τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας, παρέχοντάς μας μια συναρπαστική εικόνα του κρυμμένου παρελθόντος του κτήματος, αποκαλύπτοντας προηγουμένως άγνωστες σημαντικές τοποθεσίες”.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί