• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βιταμίνες, συμπληρώματα και νερό σε κίνδυνο! Οι πολυεθνικές «ρουφάνε» τα πάντα σαν Χάρυβδη, vid

Βιταμίνες, συμπληρώματα και νερό σε κίνδυνο! Οι πολυεθνικές «ρουφάνε» τα πάντα σαν Χάρυβδη, vid

vitamines eurokinissi
Η εταιρεία Nestle προσβλέπει στην ισχυροποίηση της θέσης της στον κλάδο των βιταμινών και συνεχίζει τις εξαγορές εταιριών του συγκεκριμένου κλάδου.

Μάλιστα αυτές οι κινήσεις παρουσιάζονται σαν επακόλουθο της αύξησης της ζήτησης συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών λόγω του κορωνοϊού και ως κυνήγι του κέρδους. Πολλοί ερμηνεύουν τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ως πορεία προς την ενίσχυση ενός μονοπωλίου στον συγκεκριμένο κλάδο, εκφράζοντας φόβους ότι πολυεθνικές θα διαχειρίζονται πολύτιμα και ζωτικής σημασίας αγαθά, με ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο.

Αργότερα δεν αποκλείεται να καταργήσουν ορισμένες βιταμίνες, όπως υπαγορεύει ο Codex Alimentarius, ή να τις παραδώσουν σε ένα κέντρο διαχείρισης.

Οι συγχωνεύσεις θα καθιστούν τις πολυεθνικές όλο και πιο ισχυρές με τον ανταγωνισμό απέναντι στις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών να γίνεται κάτι παραπάνω από αθέμιτος και άρα να κλείνουν ή να οδηγούνται και αυτές στην συγχώνευση.

 Ειδικότερα, στην εξαγορά της εταιρείας παραγωγής βιταμινών Bountiful Co προχώρησε η Nestle έναντι 5,75 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg η εταιρεία προσβλέπει στην ισχυροποίηση της θέσης της στο συγκεκριμένο κλάδο, αφού ο κορωνοϊός, αύξησε κατακόρυφα τη ζήτηση σε σκευάσματα βιταμινών και συμπληρώματα διατροφής.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το deal της Bountiful και η εταιρία θα εισπράξει 16,8 φορές τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων.

Ο CEO της Nestle, Mark Schneider, από τότε που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, το 2017, στράφηκε προς τον τομέα των βιταμινών, με την εξαγορά της Atrium Innovations ύψους 2,3 δισ. δολαρίων.

Η πολιτική που ακολούθησε ήταν τελείως αντίθετη από αυτή του προκατόχου του, Paul Bulcke, ο οποίος είχε αποκλείσει τον συγκεκριμένο κλάδο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η στρατηγική του Schneider δείχνει να αποδίδει, καθώς η Nestle σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε σημαντική αύξηση πωλήσεων, ανατρέποντας τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών.

Με την κρίση του κορωνοϊού, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση στις πωλήσεις. Το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά φαρμακεία προσφέρουν τα εν λόγω σκευάσματα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Από τότε που ο Schneider ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, η μετοχή της Nestle έχει σημειώσει κέρδη άνω του 70%, ενώ τα έσοδα της Nestle Health Science αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Όπως τόνισε ο CEO της Nestle: «Η Nestle στοχεύει σε περισσότερες εξαγορές τα επόμενα χρόνια, για να εξισορροπήσει τις απο-επενδύσεις των τελευταίων χρόνων, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης του τμήματος εμφιαλωμένου νερού των ΗΠΑ».

Ο Schneider έχει κλείσει περισσότερες από 50 συμφωνίες τα τελευταία 4 χρόνια.

Σχετικά με το θέμα της τεράστιας επικείμενης αλλαγής στον διατροφικό τομέα, τον τομέα των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών, έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, με την κυκλοφορία σχετικού DVD που μπορείτε να παρακολουθήσετε για να ενημερωθείτε παρακάτω:

photo eurokinissi