Τυρί από κίτρινα μπιζέλια το νέο βίγκαν επίτευγμα της επιστήμης

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα προσπαθεί να δημιουργήσει βίγκαν εκδοχές δημοφιλών τροφίμων με στόχο την πιο υγιεινή αλλά και πιο φιλική στο περιβάλλον.

Επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία φυτικής προέλευσης τροφίμων που μιμούνται όσο το δυνατόν περισσότερο την γεύση και αν είναι εφικτό και την υφή προϊόντων κρέατος, ψαριών και τυριών.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Foods» ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης παρουσιάζουν την μέθοδο που ανέπτυξαν με την οποία κατάφεραν να δημιουργήσουν τυρί από κίτρινα μπιζέλια. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές το τυρί αυτό περιέχει και 10% πρωτεΐνη αλλά ομολογούν ότι πρέπει να συνεχίσουν την έρευνα τους για να βελτιώσουν την μέθοδο αυτή ώστε το τυρί που παράγεται από τα μπιζέλια να είναι τέλειο αντίγραφο ενός συμβατικού τυριού όσον αφορά την γεύση και την υφή.

Οι ερευνητές λένε επίσης ότι εκτός από το όφελος στην υγεία αλλά και το περιβάλλον (αφού και η παραγωγή γαλακτομικών προϊόντων παράγει τεράστιες ποσότητες ατμοσφαιρικών ρύπων) η δημιουργία τυριών με φυτική προέλευση θα επιτρέψει την κατανάλωση τυριών σε δισεκατομμύρια ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Πρόσφατες εκτιμήσεις ειδικών κάνουν λόγο για ένα ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού της τάξης του 68% που έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Η επιλογή των κίτρινων μπιζελιών δεν έγινε τυχαία αλλά επειδή χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις ερευνητικές ομάδες που προσπαθούν να δημιουργήσουν φυτικές τροφές εναλλακτικές στις ζωικές εξαιτίας των υψηλών επιπέδων πρωτεΐνης που διαθέτουν αλλά του ιδιαίτερα χαμηλού κόστους παραγωγής τους.

naftemporiki/ photo vid scr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί