• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τεχνητά τρόφιμα: Μετά το κρέας και τα θαλασσινά, έρχεται και ο καφές εργαστηρίου

Τεχνητά τρόφιμα: Μετά το κρέας και τα θαλασσινά, έρχεται και ο καφές εργαστηρίου

Με τη δικαιολογία ότι η δημιουργία τροφίμων με εργαστηριακές μεθόδους θα δώσει λύση στα διαφόρων ειδών "περιβαλλοντικά προβλήματα¨ που προκύπτουν από την κτηνοτροφία ή τις καλλιέργειες, ετοιμάζεται πλέον και ο τεχνητός καφές.

Όσον αφορά το κρέας και τα θαλασσινά η δημιουργία τους στο εργαστήριο υποστηρίζουν ότι θα σταματήσει την μαζική εξόντωση ζώων και ψαριών.

Απέχουμε ακόμα, βέβαια, όπως λένε οι ειδικοί, από το να έχουν τα εργαστηριακά τρόφιμα όψη, γεύση, υφή αλλά και τιμές παρόμοια με τα συμβατικά τρόφιμα. Όμως η βιομηχανία τεχνητών τροφίμων αναπτύσσεται γρήγορα και η τεχνολογία τους εξελίσσεται συνέχεια.

Ερευνητές του VTT Technical Research Centre στη Φιλανδία δημιούργησαν το πρώτο εργαστηριακό καφέ.

Πρόκειται για ένα γενετικά τροποποιημένο είδος καφέ που αναπτύχθηκε με την μέθοδο της κυτταρικής γεωργίας στην οποία εξάγονται κάποια κύτταρα από φυτά ή ζώα για να προχωρήσει στη συνέχεια η εργαστηριακή διαδικασία ανάπτυξης τους στην επιθυμητή μορφή. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο καφές που δημιούργησαν έχει άρωμα και γεύση που δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από αυτή του ροφήματος από τον φυσικό καρπό.

Και στην περίπτωση του καφέ, όπως γίνεται και στα υπόλοιπα τεχνητά τρόφιμα, η δημιουργία του στο εργαστήριο λένε ότι θα αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία του καφέ από την συνεχή αύξηση της ζήτησης η οποία δεν ανταποκρίνεται στην υπάρχουσα παραγωγή. Φυσικά δεν λείπουν και οι αναφορές στην ¨κλιματική αλλαγή” για την οποία ισχυρίζονται ότι δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στις καλλιέργειες του καφέ.

Τέλος αναφέρεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της βιομηχανίας του καφέ μέχρι το 2050 η ζήτηση για το ρόφημα θα έχει τριπλασιαστεί και έτσι καταλήγουν να χαρακτηρίζουν επιτακτική ανάγκη τη ανάπτυξη “φιλικών” στο περιβάλλον μεθόδων παραγωγής, όπως ονομάζουν και την παραγωγή εργαστηριακών τροφίμων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο στόχαστρο της βιομηχανίας παραγωγής τεχνητών τροφίμων έχει μπει και το γάλα καθώς γίνονται προσπάθειες παραγωγής και εργαστηριακού γάλακτος.

(Με πληροφορίες από naftemporiki. gr / photo: pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.