Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), Τόμας Μέρτενς, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για την επιφυλακτική στάση της στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών κατά του κορωνοϊού, δεδομένου ότι η χορήγηση ενός εμβολίου δεν είναι μια απλή καραμέλα γλυκόριζας, αλλά πρέπει να μην αντενδείκνυται ιατρικώς. Συγχρόνως, απηύθυνε εμμέσως παραινέσεις προς τους πολιτικούς για τον χειρισμό του αμφιλεγόμενου στην Γερμανία θέματος.
«Δεν θα προσφέρουμε στα παιδιά καραμέλα γλυκόριζας, πρόκειται για μια ιατρική διαδικασία και η χρήση του εμβολίου πρέπει να ενδείκνυται ιατρικώς», δήλωσε σήμερα στο podcast του δικτύου NDR “The Coronavirus Update”.
«Η απόφαση για το εάν η Stiko συνιστά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για όλα τα παιδιά ηλικίας από δώδεκα έως 16 ετών πρέπει να ληφθεί επί τη βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων. Τα δεδομένα από τη μελέτη της παρασκευάστριας εταιρείας, η οποία κατατέθηκε προς έγκριση του εμβολίου της, δεν ήταν επαρκή για να δοθεί η έγκριση: Ο αριθμός των παιδιών που εμβολιάστηκαν σύμφωνα με την μελέτη είναι απλώς πολύ μικρός για να βγάλουμε ένα αξιόπιστο συμπέρασμα σχετικά με την ασφάλεια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Σε τελική ανάλυση, το 1,3% των 1.100 παιδιών που εμβολιάστηκαν εκδήλωσαν σοβαρές αντιδράσεις στο εμβόλιο», πρόσθεσε.
«Για την σύσταση ή μη του εμβολίου, θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως είναι το θέμα της ανοσίας της αγέλης. Το όφελος για την ανοσία της αγέλης είναι επίσης μικρό: Δεν πρέπει να τρέφουμε την υπερβολική ελπίδα για σημαντική επίδραση στην ανοσία της αγέλης, δεδομένου ότι τα παιδιά που αρρωσταίνουν σοβαρά με την Covid-19 είναι ένα γεγονός πραγματικά σπάνιο», συνέχισε.
«Το μόνο υπό διερεύνηση θέμα αυτή τη στιγμή είναι εάν θα υπάρξει μια γενική σύστασή μας. Για το ότι η Stiko θα συστήσει τον εμβολιασμό παιδιών με υποκείμενα νοσήματα δεν θα πρέπει όμως να υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε ο Μέρτενς.
«Στη συζήτηση για τους εμβολιασμούς παιδιών, πολλά επιχειρήματα χρησιμοποιούνται απερίσκεπτα. Δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να συνδέουμε την λειτουργία των σχολείων με τον εμβολιασμό. Η Stiko — και πιστεύω και πολλοί άλλοι λογικοί άνθρωποι — θεωρούν λανθασμένη αυτήν την σύνδεση ως προϋπόθεση για την κανονική ζωή των παιδιών», όπως είπε.
«Εφόσον υπάρχει ανεπάρκεια εμβολίων, θα πρέπει να αποφασίσουμε μήπως είναι καλύτερα να εμβολιάσουμε τους νέους ή τους ενήλικες. Η ιδέα ενός ευρέος εμβολιασμού στα σχολεία είναι πραγματικά οριακά λογική κατά τη γνώμη μου», κατέληξε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών της Γερμανίας.
Έπειτα από αντίστοιχη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) την Δευτέρα ενέκρινε επίσημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον εμβολιασμό παιδιών από την ηλικία των δώδεκα ετών με το εμβόλιο των εταιρειών Biontech / Pfizer. Ωστόσο, η Stiko έχει ήδη υπονοήσει αρκετές φορές ότι δεν θέλει να κάνει μια γενική σύσταση εμβολιασμού για όλα τα παιδιά, αλλά μόνο για παιδιά που είχαν προηγουμένως υποκείμενα νοσήματα.
NDR/ photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Έκθεση Κομισιόν: Η Ελλάδα πέτυχε τη 2η μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την ΕΕ
- Νίκος Ανδρουλάκης: Πολιτική αλλαγή σημαίνει στρατηγική ήττα της Νέας Δημοκρατίας
- ΠΑΣΟΚ: «Το νοσηρό και δυσώδες παρακράτος ξηλώνεται μετά την ιστορική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών»
- Κώστας Ζαχαριάδης για δήλωση Ντίλαν για υποκλοπές
- ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες υποψηφίων – Προκήρυξη 1/2024 για την πλήρωση 73 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών
- Λονδίνο: Στα σκαριά νέο θεατρικό μιούζικαλ βασισμένο στο βιβλίο του περιβόητου «Trainspotting»
- Εσθονία και Λετονία καταγγέλλουν τη Ρωσία για… παραβιάσεις από drones
- Λίλι Άλεν: Το πορτρέτο του «West End Girl» κατακτά την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου
- Ο απίστευτος τρόπος που μία εγκεφαλικά “νεκρή” γυναίκα στην Ινδία επανήλθε στις αισθήσεις της
- Ποιό ελληνικό νησί βιώνει δύσκολες ώρες με μέτρα… lockdown στην κτηνοτροφία









