Ο κόσμος ενδέχεται να εισέρχεται σε μια περίοδο «πιθανής διεθνούς αστάθειας», με την άνοδο της Κίνας και την έλευση τεχνολογιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση, όπως για παράδειγμα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, οι οποίες θα ήταν δυνατόν να αποδειχθούν αποφασιστικής σημασίας σε περίπτωση εχθροπραξιών, προειδοποίησε σήμερα ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ συνέκρινε τη σημερινή εποχή με περιόδους σημαντικών γεωπολιτικών κρίσεων στην παγκόσμια ιστορία, όπως την πτώση της Ρώμης και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Μπαίνουμε σε μια περίοδο πιθανής διεθνούς αστάθειας», τόνισε, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ.
Ο Μίλεϊ είπε ότι η άνοδος της Κίνας αλλάζει το στάτους κβο, έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η αδιαφιλονίκητη παγκόσμια «στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη».
Προειδοποίησε ότι η γεωπολιτική αλλαγή συνοδεύεται από τεχνολογικές καινοτομίες, όπως τα υπερηχητικά όπλα και η ρομποτική. «Και αυτές θα ήταν δυνητικά αποφασιστικής σημασίας στη διεξαγωγή του πολέμου», πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να προετοιμαστεί για μια πιθανή μελλοντική πολεμική σύρραξη που δεν θα μοιάζει σε τίποτα «στους παλιούς πολέμους».
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιμένει ο Τραμπ για τις συζητήσεις με την Τεχεράνη και θα δώσει πέντε ημέρες περιθώριο στο Ιράν
- Επιχορήγηση πρατηρίων μέσω voucher έως 3.000 ευρώ – Νέες προθεσμίες για το σύστημα εισροών-εκροών και την απογραφή στο Μητρώο Δεξαμενών
- ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026 οι νοσοκομειακοί γιατροί
- Ν. Ανδρουλάκης: Θα διαμορφωθούν 2 όχθες: Αυτοί που υπηρετούν πατρίδα, λαό και δημόσιο συμφέρον κι αυτοί που μπροστά στην εξουσία και την καρέκλα σιωπούν
- Κερτ Ράσελ: Ο χαρακτήρας τον οποίο υποδύεται στη νέα του σειρά, ζει όπως ο ίδιος στην πραγματικότητα
- Ηράκλειο – Eμπορία ανθρώπων: Προσωρινά κρατούμενος ο φερόμενος ως ανώτατο στέλεχος και η σύζυγός του
- Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τα διυλιστήρια να αυξήσουν την παραγωγή τους “προσωρινά”
- Απάντηση Φάμελλου σε Ανδρουλάκη για συμμετοχή στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
- Κατεδάφιση ακατάλληλου σχολικού κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Τι θα ανεγερθεί στη θέση του
- Διάψευση έρχεται από το Ιράν: «Δεν έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ»









