πέρα από το οποίο η ζωή στον πλανήτη δεν είναι ασφαλής από τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης πορείας της κλιματικής κρίσης». Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους 9 οργανώσεις, με αφορμή τον νέο εθνικό κλιματικό νόμο, που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου το ΥΠΕΝ.
Όπως τονίζουν: «Η Ελλάδα, χώρα από τις πλέον ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, ήδη βιώνει επώδυνα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει επομένως να πρωτοστατήσει σε φιλόδοξη και επιστημονικά τεκμηριωμένη κλιματική δράση και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί στην παγκόσμια προσπάθεια για την αποτροπή μίας κλιματικής κατάρρευσης».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι «το κλιματικό σχέδιο νόμου επί της ουσίας επαναλαμβάνει τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους για το 2030 και το 2050 οι οποίοι δεν είναι συμβατοί με τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», όπως επισημαίνουν 9 οργανώσεις. «Κινείται επομένως κάτω από τον επιστημονικά ορισμένο πήχη περιορισμού της κλιματικής κρίσης στον 1,5ο C[2] που είναι απαραίτητο να επιτευχθεί με εθνικές δεσμεύσεις και ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές από κάθε χώρα του πλανήτη για τον μηδενισμό των εκπομπών το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν το 2050».
Όπως αναφέρουν: «Οι οργανώσεις και οι φορείς που συνδιαμόρφωσαν με εκατοντάδες πολίτες πρόταση κλιματικού νόμου επισημαίνουν ότι παρά τα επιμέρους θετικά στοιχεία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ανθεκτικό στην κλιματική κρίση μέλλον για τη χώρα μας.
Μάλιστα κατέθεσαν ήδη τα πρώτα σχόλιά τους σχετικά με τα πιο κρίσιμα στοιχεία που περιέχει ο υπό διαβούλευση κλιματικός νόμος όπως παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς και προτάσεις προκειμένου το τελικό κείμενο να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να θωρακίζει τη χώρα από τις χειρότερες επιπτώσεις της.
Τέλος, οι οργανώσεις καλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει επαρκή χρόνο διάρκειας, τουλάχιστον ενός μήνα, για τη διαβούλευση του κλιματικού νομοσχεδίου.
Οι 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι εξής: Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, Vouliwatch, ΓΣΕΕ, WWF Ελλάς.
(φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται τρεις παραστάσεις του ΚΘΒΕ λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων του
- Θεσ/νίκη: Χειροπέδες σε Έλληνα καταζητούμενο για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής σχεδόν 30 εκατ. ευρώ
- Μέγαρο Μουσικής: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αρχή του 2026 – Τον Φεβρουάριο το αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ
- Γεωπολιτική «απόδραση» της Ρωσίας μέσω Ιράν – Τεράστια εξέλιξη για την Μόσχα
- Παρίσι: Η διεύθυνση του Λούβρου ανακοίνωσε πως το μουσείο λειτουργεί εν μέρει, παρά την απεργία
- Θεσσαλονίκη: Το ρομπότ Pepper μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους – Δείτε βίντεο
- ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. – Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι 31/12
- Βενεζουέλα: Απέπλευσαν δύο τάνκερ με υποπροϊόντα πετρελαίου
- ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες
- Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026 –2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον στην Ελλάδα









