πέρα από το οποίο η ζωή στον πλανήτη δεν είναι ασφαλής από τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης πορείας της κλιματικής κρίσης». Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους 9 οργανώσεις, με αφορμή τον νέο εθνικό κλιματικό νόμο, που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου το ΥΠΕΝ.
Όπως τονίζουν: «Η Ελλάδα, χώρα από τις πλέον ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, ήδη βιώνει επώδυνα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει επομένως να πρωτοστατήσει σε φιλόδοξη και επιστημονικά τεκμηριωμένη κλιματική δράση και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί στην παγκόσμια προσπάθεια για την αποτροπή μίας κλιματικής κατάρρευσης».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι «το κλιματικό σχέδιο νόμου επί της ουσίας επαναλαμβάνει τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους για το 2030 και το 2050 οι οποίοι δεν είναι συμβατοί με τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», όπως επισημαίνουν 9 οργανώσεις. «Κινείται επομένως κάτω από τον επιστημονικά ορισμένο πήχη περιορισμού της κλιματικής κρίσης στον 1,5ο C[2] που είναι απαραίτητο να επιτευχθεί με εθνικές δεσμεύσεις και ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές από κάθε χώρα του πλανήτη για τον μηδενισμό των εκπομπών το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν το 2050».
Όπως αναφέρουν: «Οι οργανώσεις και οι φορείς που συνδιαμόρφωσαν με εκατοντάδες πολίτες πρόταση κλιματικού νόμου επισημαίνουν ότι παρά τα επιμέρους θετικά στοιχεία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ανθεκτικό στην κλιματική κρίση μέλλον για τη χώρα μας.
Μάλιστα κατέθεσαν ήδη τα πρώτα σχόλιά τους σχετικά με τα πιο κρίσιμα στοιχεία που περιέχει ο υπό διαβούλευση κλιματικός νόμος όπως παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς και προτάσεις προκειμένου το τελικό κείμενο να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να θωρακίζει τη χώρα από τις χειρότερες επιπτώσεις της.
Τέλος, οι οργανώσεις καλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει επαρκή χρόνο διάρκειας, τουλάχιστον ενός μήνα, για τη διαβούλευση του κλιματικού νομοσχεδίου.
Οι 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι εξής: Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, Vouliwatch, ΓΣΕΕ, WWF Ελλάς.
(φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σοκ στην Πέλλα: 73χρονος κακοποίησε μέχρι θανάτου γάτα – Οδηγείται στον εισαγγελέα
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 65χρονο για παράνομη υλοτομία στο δάσος της Αρέθουσας
- Έξαλλος ο Νετανιάχου: Αν βλάψουν μία τρίχα από το κεφάλι έστω και ενός ομήρου, θα τους κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος της ζωής τους
- ΒΙΝΤΕΟ: Ταύρος σκαρφαλώνει σε στέγη για να ξεφύγει από αγέλη αδέσποτων σκύλων!
- Καλαφάτης: Η κυβέρνηση προχωρά με γοργά βήματα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους
- Λοβέρδος κατά Ανδρουλάκη: «Δεν στέκει ένας πολιτικός αρχηγός με 7% να ζητάει εκλογές»
- Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ
- Αυτό οι Ουκρανοί ίσως δεν το περίμεναν! Τι συμβαίνει με τους νέους και την ρωσική γλώσσα
- Το «Πίρι Ρέις» ταράζει τα… «ήρεμα νερά»: Αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας στο Αιγαίο
- Βραζιλία: Ξανά στο νοσοκομείο ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου μετά από ξαφνικό πρόβλημα υγείας
Κύρια Θέματα

















