Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη 130 χωρών, ώστε να συμφωνήσουν σε μία μεγάλη αναθεώρηση του πλαισίου της διεθνούς εταιρικής φορολογίας.
Ωστόσο, η έγκριση της αναφερόμενης συμφωνίας από ένα βαθιά πολιτικά διαιρεμένο Κογκρέσο στις ΗΠΑ είναι ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε μία ισοδύναμη πρόκληση.
Η Γέλεν αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ερωτήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της ομάδας χωρών G20, σε μία διάσκεψή τους που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στη Βενετία, σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική υποστήριξη για την αύξηση του ελάχιστου εταιρικού φόρου στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, η Γέλεν θα κληθεί να εξηγήσει πώς οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν νέους κανόνες, που θα επιτρέψουν σε περισσότερες χώρες να επιβάλουν μεγαλύτερη φορολογία στις πολυεθνικές εταιρικές κοινοπραξίες που παρουσιάζουν υψηλή κερδοφορία.
Καθώς, οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα, όπως και το αν ο ελάχιστος φόρος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το 15%, μερικοί από αυτούς κοιτούν με ανησυχία προς το Καπιτώλιο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και επιχειρηματικές ομάδες εναντιώνονται στις προτεινόμενες από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν φορολογικές αυξήσεις για τις εταιρίες, αλλά και τους πλούσιους Αμερικανούς.
Οι προτάσεις αυτές περιέχουν προβλέψεις για την εναρμόνιση της αμερικανικής φορολογικής νομοθεσίας με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία διεθνούς φορολογίας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Οι ίδιες προτάσεις αναμένεται ότι θα συμπεριληφθούν σε ένα νομοθετικό μέτρο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο μέσω της κοινοβουλευτικής τακτικής του «συμβιβασμού» οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να το περάσουν από το Κογκρέσο χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.
Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δεσμεύτηκε χθες, Τετάρτη, ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει την ψήφιση ενός κομματικού φορολογικού νομοσχεδίου των Δημοκρατικών, υποσχόμενος «μία σκληρή μάχη για το πώς αυτή η χώρα (οι ΗΠΑ) θα μοιάζει στο μέλλον».
Οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στο Κογκρέσο, είναι ενδεχόμενο να φέρουν την Γέλεν σε δύσκολη θέση, καθώς η ίδια αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη πίσω από τη διεθνή ώθηση για έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%, αλλά και για ένα νέο μηχανισμό, που θα επιτρέπει τη μερική φορολογία των κερδών των πολυεθνικών εταιριών από χώρες, στις οποίες πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες, ανεξάρτητα από την έδρα της μητρικής τους εταιρίας ή τον τόπο κατοχύρωσης των πνευματικών τους δικαιωμάτων.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ποιοί είναι οι zillennials; Η μικρογενιά για την οποία κανείς δεν μιλάει
- Κακοκαιρία: Η ανάρτηση του Δημάρχου για την πρωτοφανή χαλαζόπτωση στη Λέρο – Δείτε εικόνες
- Τα Jingle Bells από τη…Μογγολία σε τέκνο ρυθμό έγιναν viral στο διαδίκτυο, vid
- Γεωργιάδης: Επισκέφθηκε εφημερεύοντα νοσοκομεία και μοίρασε γλυκά τους εργαζόμενους του ΕΣΥ
- Όλοι ψάχνουν τον…κρυμμένο Μπάιντεν στη χριστουγεννιάτικη φωτογραφία: «Πού είναι ο Τζο;»
- Θρίλερ στο Λιχτενστάιν: Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας βρέθηκαν νεκρά
- Πιτ Μπουλ επιτίθεται σε μωρό ενός έτους σε δρόμο της Νέας Υόρκης: Συγκλονιστικό βίντεο
- Ο Τζόκοβιτς εύχεται Καλά Χριστούγεννα σε 5 γλώσσες, vid
- Ο Ζελένσκι μίλησε τηλεφωνικά με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ
- Μόσχα: 38χρονος ήπιε κοκτέιλ με υγρό άζωτο σε γιορτή και έπαθε ρήξη στομάχου, vid









