Πάρτε γεύση από την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ!!! Μόνο στο ΕΛ η διαδικασία

Το World ID ετοιμάζεται και όχι από τυχαία άτομα, όπως θα δείτε μέσα στο κείμενο

Θα σαρώνατε την ίριδά σας με μια γυαλιστερή μεταλλική μπάλα για να πάρετε κρυπτονόμισμα και ένα μπλουζάκι που γράφει «μοναδικός άνθρωπος»; 

Όπως είχατε διαβάσει στο ΕΛ, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εγγραφεί στο Worldcoin (WLD), ένα βιομετρικό έργο κρυπτονομισμάτων που αναπτύχθηκε από την Tools for Humanity με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και το Βερολίνο και με επικεφαλής τον Sam Altman, ιδρυτή του OpenAI και δημιουργό του ChatGPT.

Το έργο που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα στοχεύει στην δημιουργία μιας παγκόσμιας μοναδικής ψηφιακής ταυτότητας (World ID), ενός παγκόσμιου νομίσματος (Worldcoin token, WLD) και μιας εφαρμογής (Word App) που επιτρέπει πληρωμές, αγορές και μεταφορές χρησιμοποιώντας διακριτικό. Στην καρδιά αυτών των τριών στοιχείων βρίσκεται το Orb, μια συσκευή σάρωσης ίριδας που επαληθεύει την προσωπική ταυτότητα (PoP).

Το World ID είναι ένα ανοιχτό πρωτόκολλο ταυτότητας χωρίς δικαιώματα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανώνυμα για να αποδείξει (αρχικά) την μοναδικότητα του καθενός!!! Κατά πολλούς επιδιώκεται να αντικαταστήσει μετά από τις όποιες αναβαθμίσεις και παρεμβάσεις τα εθνικά διακριτικά!!!

Αν ο Άλτμαν ήθελε να κάνει πολύ θόρυβο για το Worldcoin, σίγουρα πέτυχε τον στόχο του. Υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με την πραγματική χρήση του Worldcoin και ανησυχίες σχετικά με τις πιθανότητες καταναγκασμού και ελέγχου μέσω αυτού!

Πώς λειτουργεί το World ID;

Το πρώτο βήμα για όποιον θέλει να αποκτήσει ένα World ID είναι να κατεβάσει την εφαρμογή World App, ένα πορτοφόλι για κινητά που έχει σχεδιαστεί για να κάνει την ψηφιακή ταυτότητα και την παγκόσμια χρηματοδότηση προσβάσιμη σε όλους. Όταν η εφαρμογή World είναι σε λειτουργία επαλήθευσης, το Orb χρησιμοποιείται για την επαλήθευση του Προσωπικού Σημείου Ταυτότητας (PoP).

Η διαδικασία σύνδεσης ξεκινά με τον χρήστη να δημιουργεί ένα ζεύγος κλειδιών στο smartphone του, που ονομάζεται ζεύγος κλειδιών World ID. Το Orb συσχετίζει το δημόσιο κλειδί με τον κωδικό ίριδας του χρήστη, ο οποίος προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο για επαλήθευση της μοναδικότητας.

Το δελτίο ταυτότητας απαντά στην ερώτηση “Είσαι άνθρωπος και είσαι μοναδικός;” Δεν απαντά στην ερώτηση «Ποιος είσαι;» (επαλήθευση ταυτότητας) ή «Είσαι αυτός που λες;» (έλεγχος ταυτότητας). Για τους σκοπούς αυτού του έργου, οι δημιουργοί του World ID πιστεύουν ότι αυτό αντιπροσωπεύει ένα επαρκές επίπεδο επαλήθευσης.

Το Orb χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των χρηστών World ID με βάση την αρχή της προσωπικής ταυτοποίησης. Το Orb είναι ένα εξατομικευμένο προϊόν που μια εσωτερική ομάδα του Tools for Humanity αφιέρωσε τρία χρόνια για την ανάπτυξή του. Η απόφαση να αναπτύξουν την δική τους συσκευή ελήφθη επειδή η ομάδα ήταν πεπεισμένη ότι οι τυπικές τεχνολογίες όπως τα smartphone δεν επαρκούσαν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Η λευκή βίβλος αναφέρει ότι οι κάμερες smartphone είναι ακατάλληλες για την βιομετρία της ίριδας επειδή έχουν χαμηλή ανάλυση για ολόκληρη την ίριδα, γεγονός που μειώνει την ακρίβεια.

Το Iris θεωρείται μια καλή επιλογή για την World ID, καθώς πρόκειται για ένα βιομετρικό που λειτουργεί για δισεκατομμύρια χρήστες με πολύ χαμηλό ποσοστό ψευδούς ανίχνευσης. Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) σημειώνει ότι «η αναγνώριση ίριδας έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ψευδούς ανίχνευσης και συχνά επιλέγεται για μεγάλους πληθυσμούς». Δεδομένου ότι το Worldcoin έχει τον φιλόδοξο στόχο να προσεγγίσει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το προϊόν και οι τεχνικές ομάδες επέλεξαν μια εξαιρετική, όπως λένε, μέθοδο.

Η λευκή βίβλος περιγράφει λεπτομερώς τον σχεδιασμό και την λειτουργικότητα του Orb. Το σύστημα Iris του Orb χρησιμοποιεί κάμερες πολλαπλών γωνιών και πολυφασματικών για την παραγωγή εικόνας υψηλής ποιότητας και την αποφυγή πλαστών επιθέσεων. Όλοι οι κωδικοί ίριδας που καταγράφονται από το Orb είναι υπογεγραμμένοι με ένα στοιχείο ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι καταγράφηκαν από μια εξουσιοδοτημένη συσκευή. Η συσκευή τροφοδοτείται από ένα Nvidia Jetson Xavier NX, το οποίο επιτρέπει την εκτέλεση πολλαπλών αλγορίθμων AI σε πραγματικό χρόνο που μπορούν να διακρίνουν μεταξύ προσπαθειών πλαστογράφησης και πραγματικών ανθρώπων με βάση δεδομένα που συλλέγονται από επιτόπιους αισθητήρες.

Η λευκή βίβλος αναφέρει ότι «καμία εικόνα δεν θα αποθηκευτεί εκτός εάν οι χρήστες δώσουν τη ρητή συγκατάθεσή τους, προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα για όλους». Υποθέτω ότι αυτό είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά φαίνεται να ανοίγει μια τρύπα στους ισχυρισμούς απορρήτου κατά την αποθήκευση εικόνων ίριδας. Δεδομένου ότι το Orb χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε περιοχές όπου τα επίπεδα αλφαβητισμού μπορεί να είναι χαμηλά, δεν είμαι σίγουρος εάν ένας χρήστης World ID είναι αρκετά κατάλληλος για να λάβει μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το εάν θα επιτρέψει την αποθήκευσή του ή όχι. Αρκετές αρχές προστασίας δεδομένων εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με αυτή την διαδικασία και άρχισαν να διερευνούν τις λεπτομέρειες των βιομετρικών δεδομένων και την αποθήκευσή τους.

Η διαδικασία εγγραφής για την δημιουργία ενός World ID και την επαλήθευση του σε ένα Orb περιγράφεται στην λευκή βίβλο ως εξής:

 • Το άτομο κατεβάζει την εφαρμογή World και δημιουργεί ένα ζεύγος κλειδιών World ID.
 • Το άτομο επισκέπτεται ένα Orb και επαληθεύει τον λογαριασμό του δημιουργώντας έναν κωδικό QR στην εφαρμογή World και δείχνοντάς τον στο Orb.
 • Το Orb επαληθεύει ότι το άτομο είναι άνθρωπος, ζωντανός και όχι απατεώνας, και καταγράφει και τις δύο εικόνες της ίριδας.
 • Το Orb παίρνει τις εικόνες της ίριδας και τις μετατρέπει  για να τις ενσωματώσει στον κώδικα ίριδας.
 • Το Orb υπολογίζει τον κωδικό ίριδας τοπικά και τον υπογράφει με το ασφαλές στοιχείο του Orb.
 • Οι εικόνες υπογραφής θα καταστραφούν «εκτός εάν ο χρήστης τις έχει ρητά δημοσιεύσει για εκπαιδευτικούς σκοπούς».
 • Το World App δημιουργεί τυχαία ένα μυστικό κλειδί και έπειτα  από αυτό την εγγύηση ταυτότητας.
 • Το κλειδί αποθηκεύεται τοπικά.
 • Ελέγχει εάν ο κωδικός ίριδας απέχει αρκετά από όλους τους προηγούμενους (με βάση τον υπολογισμό της απόστασης Hamming) και την υπογραφή σφαίρας.
 • Αποθηκεύει τον νέο κωδικό ίριδας στο blockchain
 • Το συμβόλαιο είναι έτοιμο!

Σίγουρα θα γίνουν κι άλλα βήματα προς την δημιουργία της παγκόσμιας ταυτότητας και το ΕΛ θα παρακολουθεί την όποια εξέλιξη…

PHOTO ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί