Οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η ρωσική ανάμειξη με στόχο υποψηφίους αυξάνεται στην Γαλλία, αν και παραμένει λιγότερο ορατή, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν δυτικά πρακτορεία ειδήσεων, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μάχη που θα δοθεί ανάμεσα σε διεθνιστές και δεξιούς.
Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά η γαλλική αριστερά ζητά στα μέτρα να περιληφθούν πλατφόρμες όπως το TikTok και το X.
«Αν δεν κάνουμε τίποτε για να προστατευθούμε, η εκλογική διαδικασία μπορεί να αλλοιωθεί», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο Γκαμπριέλ Ατάλ, πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης Μακρόν που έχει γίνει και ο ίδιος στόχος και κατηγορεί την Ρωσία ότι «θέλει να κλέψει την ψηφοφορία από τους Γάλλους».
Μία σειρά αποσταθεροποιητικών ενεργειών, που αποδίδονται σε φιλορωσικά δίκτυα, έχουν βάλει στόχο μέσα σε λίγες ημέρες τρεις δηλωμένους ή μη υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές.
Ο κεντροδεξιός υποψήφιος Εντουάρ Φιλίπ έγινε στόχος συκοφαντιών για την κατάσταση της υγείας του, ο ευρωβουλευτής της αριστεράς Ραφαέλ Γκλυξμάν έγινε στόχος μέσω της συζύγου του, της δημοσιογράφου Λεά Σαλαμέ, η οποία κατηγορήθηκε ότι «εξαγόρασε την εύνοια των μέσων ενημέρωσης» για λογαριασμό του συζύγου της, ενώ ο Γκαμπριέλ Ατάλ έγινε στόχος μέσω «πληροφοριών» ότι πάσχει από την νόσο του Πάρκινσον.
Αν και οι ενέργειες αυτές δεν είναι πολύ εμφανείς, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, είναι οι πρώτες που στρέφονται κατά υποψηφίων από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.
Νέα σκληρά μέτρα στο διαδίκτυο
Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνύ αντέδρασε υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση παρουσίασε στα τέλη του Ιουλίου σχετικό νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο.
Το νομοθετικό κείμενο προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για τα πρόσωπα που διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες σε εκλογικό πλαίσιο: η ποινή φυλάκισης ενός έτους με πρόστιμο 15.000 ευρώ μετατρέπεται σε φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ. Και μπορούν να φθάσουν μέχρι τα έξι χρόνια αν η αλλοίωση της εκλογικής διαδικασίας έγινε «για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μίας ξένης χώρας, επιχείρησης ή οργάνωσης».
Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε επίσης διάταγμα που προβλέπει την σύσταση «επιτροπής ενημέρωσης» με αποστολή την ενημέρωση του κοινού και των υποψηφίων σε περίπτωση παρεμβάσεων.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δέχθηκε τον Ιούνιο αντιπροσωπείες των πολιτικών κομμάτων για να συζητήσουν τις «σοβαρές απειλές επί των προεδρικών εκλογών» και οι επαφές αυτές θα συνεχισθούν από τον Σεπτέμβριο.
Ομως μέρος της γαλλικής αριστεράς θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν αρκετή εμβέλεια και θεωρεί ότι ξένες πλατφόρμες όπως το TikTok ή το X πρέπει επίσης να περιληφθούν.
Ο Ραφαέλ Γκλυξμάν ζητά από τις γαλλικές και ευρωπαϊκές αρχές να μην διστάσουν αν χρειασθεί να λάβουν μέτρα κατά αυτών των κοινωνικών δικτύων.
Υπενθυμίζει την περίπτωση του δεξιού υποψηφίου Καλίν Γκεοργκέσκου στις προεδρικές εκλογές στην Ρουμανία του 2024 που, κατά γενική κατάπληξη, ήρθε πρώτο στον πρώτο γύρο των εκλογών, κατηγορήθηκε από τις ρουμανικές αρχές για παράνομη εκστρατεία υποστήριξης ενορχηστρωμένη από την Μόσχα κυρίως μέσω του TikTok. Η ψηφοφορία ακυρώθηκε και ο φιλοευρωπαίος υποψήφιος Νικουσόρ Νταν κέρδισε τις εκλογές λίγους μήνες μετά.
«Δεν υπήρξαν κυρώσεις κατά του TikTok», λέει ο Ραφαέλ Γκλυξμάν.
Η επικεφαλής των Οικολόγων Μαρίν Τοντελιέ κάνει ένα βήμα παραπάνω προτείνοντας την διακοπή της λειτουργίας στην Γαλλία δικτύων, όπως το Χ του Έλον Μασκ, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε περίπτωση διαπίστωσης παραβιάσεων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – Pixabay photo









