H θεωρία της «κλιματικής κρίσης» αλλάζει την αγορά ακινήτων!!! Καληνύχτα Ελλάδα!!!

Το να έχεις ή να χτίζεις σπίτι ενδεχομένως αποτελεί σε λίγο καιρό, για τους περισσότερους, μακρινή ανάμνηση!!!

Η φερόμενη κλιματική αλλαγή/κρίση, τις υποτιθέμενες επιπτώσεις της οποίας αρνούνται νομπελίστες επιστήμονες, φέρνει νέα φιλοσοφία στις κατασκευές και καθιστά πλέον τα ακίνητα μακρινό όνειρο, έτσι ώστε στο τέλος να χτίζει και να διαχειρίζεται κατοικίες μόνο η όποια εξουσία!!!

Η ελληνική κτηματαγορά, βάσει αναλύσεων, βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου τιμών, κυρίως λόγω της ανισορροπίας ζήτησης- προσφοράς, την στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη- και όχι μόνο- η κατασκευαστική δραστηριότητα «φρενάρει» και οι τιμές αυξάνουν, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης πίεσης από το κόστος χρήματος.

Οι αγοραστές δε, ελέγχουν τις κλιματικές συνθήκες, πριν αποφασίσουν για ακίνητο! Για παράδειγμα, σε πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, το 60% των νέων υποψήφιων αγοραστών (ηλικίας 18-34 ετών) εξέτασαν τις διαφημιζόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή που θα αγόραζαν σπίτι! Αυτό σημαίνει πως πλέον θα υπάρχουν οι «επικίνδυνες περιοχές», στις οποίες κανείς δεν θα θέλει να ζει και ενδεχομένως ερημωθούν εντελώς στο πλαίσιο των No Human Zones!

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως η θεωρία συνωμοσίας της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει την χρησιμοποίηση ακριβότερων και πιο φιλικών προς το περιβάλλον δομικών υλικών, γεγονός που αναπόφευκτα ανεβάζειτο κόστος κατασκευής και συντήρησης των κατοικιών.

Τέλος, η ασφάλιση της κατοικίας, η οποία, βάσει ανακοινώσεων, δεν αποκλείεται να γίνει υποχρεωτική στην Ελλάδα, αποτελεί ένα επιπλέον κόστος, το οποίο μάλιστα έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα! Για την ώρα, παρότι έχει πέσει στο τραπέζι η εισήγηση για την υποχρεωτικότητα και στις κατοικίες, επιλέχθηκε, μέχρι νεωτέρας, ένα πιο “χαλαρό” πλαίσιο.

Πιο αναλυτικά, από το 2024 καθίσταται υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Η ασφάλιση θα οφείλει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να σχετίζεται με το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Από 1/1/2024 οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.

Σε σχέση με τις κατοικίες, έχει νομοθετηθεί ως κίνητρο η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, για όσους ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

Τι θα γίνεται άραγε σε όσα ακίνητα (όχι αναγκαστικά μόνο πρώτες κατοικίες) δεν έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές;; Θα βγαίνουν μήπως εντελώς εκτός αγοράς, όπως και στην περίπτωση που δεν θα έχουν τα απαραίτητα ενεργειακά πιστοποιητικά;;; Και ποιές εταιρείες θα αναλάβουν την ασφάλιση περιοχών που θα κριθούν ως επικίνδυνες;;; Μήπως απλά θα ερημώσουν;;;

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς το να έχεις σπίτι, πόσο μάλλον το να χτίζεις καινούριο, σε λίγο καιρό, ενδεχομένως, αποτελέσει, για τους περισσότερους, μακρινή ανάμνηση!!!

photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί