• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια εξαπολύει εταιρία που χρηματοδοτεί ο Μπιλ Γκέιτς (vid)

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια εξαπολύει εταιρία που χρηματοδοτεί ο Μπιλ Γκέιτς (vid)

mosquito unsplash
Μια επιστημονική "πρωτοβουλία" όπως την αναφέρουν και φυσικά, όπως πάντα, δεν ρωτούν κανέναν για να την υλοποιήσουν, ακόμα κι όταν πρόκειται για ύβρη μεταλλάσσοντας γενετικά έμβιους οργανισμούς στον πλανήτη.

Εταιρεία βιοτεχνολογίας, με το όνομα Oxitec, που χρηματοδοτείται και από ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς, ετοιμάζεται να απελευθερώσει σμήνη γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών στη Φλόριντα.

Την αποκάλυψη έκανε το futurism .com και στόχος του εγχειρήματος είναι η απόπειρα περιορισμού του πληθυσμού του λεγόμενου κουνουπιού – τίγρη, με την επιστημονική ονομασία Aedes aegypti, το οποίο μεταδίδει ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία.

Οι επιστήμονες που είχαν αυτή τη φαεινή ιδέα πιστεύουν ότι με την απελευθέρωση τροποποιημένης εκδοχής του εντόμου που δεν τσιμπάει και κάνει μόνο αρσενικά θα λύσουν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς έδωσε περίπου 4,1 εκατομμύρια στην Oxitec to 2018 «για την ανάπτυξη ενός νέου κουνουπιού που θα στοχεύσει την ελονοσία της βόρειας και νότιας Αμερικής, της Νότιας Ασίας και της ανατολικής Αφρικής».

Το ίδρυμα Γκέιτς είχε προσφέρει και παλιότερα περίπου 19,7 εκατομμύρια δολάρια «σε πρότζεκτ όπου συμμετείχε η Oxitec».

Αντιδρούν οι κάτοικοι

Μεγάλος αριθμός κατοίκων της Φλόριντα αντιτίθενται στην απελευθέρωση αυτών των νέων κουνουπιών.

Όπως υποστηρίζουν υπάρχει έλλειψη ελέγχων ασφαλείας και φοβούνται ενδεχόμενο επιστημονικό λάθος που θα έχει ολέθριες συνέπειες.

photo unsplash