Έπεσε η «βόμβα»! Συγκροτείται Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής στην Ελλάδα, vid

Πόσοι είχαν διαβάσει Λιακόπουλο όταν τα έγραφε;;;

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκροτείται η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που συστάθηκε με τον νόμο 4780/2021 (Α΄ 30) και αποτελείται από έντεκα επιστήμονες «εγνωσμένου κύρους» κάτι σαν νέοι «ειδικοί» δηλαδή.

Στην θέση της προέδρου της Επιτροπής, τοποθετείται η καθηγήτρια Βιοηθικής στο ελβετικό ομοσπονδιακό ινστιτούτο τεχνολογίας της Ζυρίχης, Έφη Βαγενά. Υπέρ του ορισμού της κ. Βαγενά ως προέδρου της Επιτροπής, τάχθηκε σχεδόν ομόφωνα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ερευνητής στο ινστιτούτο κοινωνικών ερευνών του εθνικού κέντρου κοινωνικών ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Διαδικτύου» και ειδίκευση στην ψηφιακή επιστήμη και ηθική, Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης.

Η επιτροπή θα έχει, μεταξύ άλλων, ως αποστολή την διερεύνηση των ηθικών, κοινωνικών και νομικών διαστάσεων και συνεπειών στους τομείς, ιδίως, της βιολογίας, της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής και της γενετικής καθώς και των νέων τεχνολογιών (τεχνητής νοημοσύνης, προηγμένων αλγορίθμων και ρομποτικής), οι οποίες μπαίνουν στις ζωές μας.

Στην τριλογία του Δημοσθένη Λιακόπουλου (τόμοι 45,46,47) για την έλευση των ρομπότ, της τεχνητής νοημοσύνης και της βιοτεχνολογίας, έχουν γραφεί όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτά που θα συμβούν στην Ελλάδα αλλά και τον πλανήτη. Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, απαιτούνται «ειδικοί» και σε αυτόν τον κλάδο, πέραν αυτών που ήδη έχουν συστηθεί στον τομέα της Υγείας, με αφορμή τον κορωνοϊό, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα προώθησης των προαναφερθέντων.

Στις 19 Οκτωβρίου 2016 εορτάστηκε για πρώτη φορά σε όλον τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής-Τεχνοηθικής.

Σύμφωνα με τους διεθνιστές της Επιστήμης, έργο της Βιοηθικής, «είναι να διασφαλίσει πως τα λαμπρά τεχνολογικά επιτεύγματά μας θα ενταχθούν όσο πιο ομαλά γίνεται στη ζωή μας, χωρίς τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου να θιγούν, τουλάχιστον σε ανεπίτρεπτο βαθμό».

Δείτε κάποια βίντεο:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί