• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ε.Ε.: Επί τάπητος ο εταιρικός φόρος (ΧΑΡΑΤΣΙ) 15% στις μεγάλες πολυεθνικές

Ε.Ε.: Επί τάπητος ο εταιρικός φόρος (ΧΑΡΑΤΣΙ) 15% στις μεγάλες πολυεθνικές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προ εξαμήνου προτείνει οδηγία για την εφαρμογή του ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή 15% στα κέρδη πολυεθνικών ομίλων με έσοδα μεγαλύτερα από 750 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση της Κομισιόν ακολουθεί πιστά την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, η οποία εγκρίθηκε από 137 χώρες.

Η εν λόγω συμφωνία δεν επιδιώκει να εξαλείψει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, αλλά θέτει διεθνώς συμφωνημένους περιορισμούς σε αυτόν, με τους οποίους δημιουργούνται νέα φορολογικά έσοδα περίπου 150 δισ. δολαρίων ετησίως.

Για να μειωθεί ο αντίκτυπος σε ομίλους που ασκούν πραγματική οικονομική δραστηριότητα, οι εταιρείες θα μπορούν να εξαιρούν ποσό εισοδήματος ίσο με το 5% της αξίας των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων και με το 5% της μισθοδοσίας.

Οι κανόνες παρέχουν επίσης τη δυνατότητα εξαίρεσης ελάχιστων ποσών κέρδους, ώστε να μειωθεί ο φόρτος συμμόρφωσης σε καταστάσεις χαμηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι, όταν τα μέσα κέρδη και έσοδα ενός πολυεθνικού ομίλου σε μια περιοχή δικαιοδοσίας είναι χαμηλότερα από ορισμένα ελάχιστα όρια, τότε το εισόδημα αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του συντελεστή.


Η πρόταση που θα εξετασθεί αύριο στο Ecofin ανταποκρίνεται στη δέσμευση της ΕΕ να προχωρήσει ταχύτατα και να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα εφαρμόσουν τη συμφωνία αυτή.

Οι προτεινόμενοι κανόνες θα ισχύουν για κάθε μεγάλο όμιλο, εγχώριο και διεθνή, με μητρική ή θυγατρική εταιρεία εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της ΕΕ. Εάν ο ελάχιστος πραγματικός συντελεστής δεν επιβάλλεται από τη χώρα στην οποία εδρεύει μια εταιρεία με χαμηλή φορολογία, υπάρχουν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες το κράτος μέλος της μητρικής εταιρείας εφαρμόζει συμπληρωματικό φόρο.

Η πρόταση διασφαλίζει επίσης την αποτελεσματική φορολόγηση σε περιπτώσεις που η μητρική εταιρεία βρίσκεται εκτός της ΕΕ, σε χώρα με χαμηλή φορολογία η οποία δεν εφαρμόζει ισοδύναμους κανόνες.

(Newsbomb – φωτο:eurokinissi)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.