«Δεν έχω ιδιοκτησία, ούτε ιδιωτικότητα! Η ζωή είναι τέλεια»! Όσα φέρνει ο κλιματικός νόμος στην Ελλάδα

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2016: Το «προφητικό» άρθρο

Η Ευρώπη ετοιμάζεται πυρετωδώς να υιοθετήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κλιματικό νόμο που θα περιγράφει τον οδικό χάρτη εφαρμογής της Ατζέντας 2030.

Τα τελευταία χρόνια, η μια μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες ψηφίζουν τους δικούς τους «κλιματικούς νόμους», προκειμένου να οργανώσουν την μετάβασή τους σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, μία «πράσινη» οικονομία αριστερού τύπου.

Στην ομάδα των ευρωπαικών χωρών που έχουν θεσπίσει ή δρομολογούν τον δικό τους “κλιματικό νόμο” με ακόμη πιο αυστηρές προβλέψεις για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, προετοιμάζεται να μπει μέσα στους επόμενους μήνες και η Ελλάδα, ίσως με μία κυβέρνηση κοινής αποδοχής, προκειμένου να δοθεί πολυκομματική «σφραγίδα» στην νέα εποχή για την Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως διαβάσατε στο el.gr, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε το μεγάλο «ναι» στην «πράσινη πρόταση» της Φώφης Γεννηματά περί οικουμενικής πολιτικής συνεργασίας για την σύνταξη, διαβούλευση και ψήφιση του ελληνικού κλιματικού νόμου.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός απέστειλε και επιστολή προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αποκαλύπτοντας πως θα υπάρξουν εξελίξεις αμέσως μετά την γιορτή της Λαμπρής.

«Στόχος μας είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου ώστε μέσα από μία ευρεία διακομματική συναίνεση να οργανώσουμε τη μετάβασή μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την κυρία Γεννηματά.

Σε αυτό το σημείο δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην Ida Margrete Meier Auken και σε όσα δήλωσε το 2016, καθώς αυτά θα διέπουν την «κλιματική πολιτική», στην οποία θα μπει επισήμως η Ελλάδα: «Καλωσήρθατε στο 2030. Δεν έχω ιδιοκτησία, δεν έχω ιδιωτικότητα και η ζωή δεν ήταν ποτέ καλύτερη».

Η Auken είναι πολιτικός από την Δανία και μέλος του πολιτικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Folketing. Είναι μέλος του κοινοβουλίου από το 2007 και διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας από το 2011 έως το 2014.

Είχε δηλώσει λοιπόν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:

Καλώς ήλθατε στο έτος 2030. Καλώς ήλθατε στην πόλη μου – ή θα έπρεπε να πω, “η πόλη μας”. Δεν έχω τίποτα. Δεν έχω αυτοκίνητο. Δεν έχω σπίτι. Δεν έχω συσκευές ή ρούχα.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά για εμάς σε αυτήν την πόλη δεν είναι. Όλα όσα θεωρήσατε προϊόν, έχουν πλέον γίνει υπηρεσία. Έχουμε πρόσβαση στις μεταφορές, την διαμονή, το φαγητό και όλα όσα χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Ένα προς ένα όλα αυτά τα πράγματα έγιναν δωρεάν, οπότε καταλάβαμε πως δεν έχει νόημα να έχουμε πολλά.

Η πρώτη επικοινωνία έγινε ψηφιακή και δωρεάν σε όλους. Στην συνέχεια, όταν η καθαρή ενέργεια έγινε ελεύθερη, τα πράγματα άρχισαν να κινούνται γρήγορα. Οι τιμές των μεταφορών μειώθηκαν δραματικά. Δεν είχε νόημα να έχουμε πλέον αυτοκίνητα, γιατί θα μπορούσαμε να καλέσουμε ένα όχημα χωρίς οδηγό ή ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο για μεγαλύτερες διαδρομές μέσα σε λίγα λεπτά. Ξεκινήσαμε να μεταφέρουμε τον εαυτό μας με πολύ πιο οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, όταν οι δημόσιες συγκοινωνίες έγιναν ευκολότερες, γρηγορότερες και πιο βολικές από το αυτοκίνητο. Τώρα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είχαμε αποδεχτεί την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ατμοσφαιρική ρύπανση από κινητήρες καύσης. Τι σκεφτόμασταν;

Μερικές φορές χρησιμοποιώ το ποδήλατό μου όταν πηγαίνω να δω μερικούς από τους φίλους μου. Μου αρέσει η άσκηση και η διαδρομή. (…) Περπάτημα, ποδηλασία, μαγείρεμα, σχέδιο και καλλιέργεια φυτών. Είναι τέλειο το νόημα αυτών των δραστηριοτήτων και μας θυμίζει πώς ο πολιτισμός μας προέκυψε από μια στενή σχέση με την φύση.

Στην πόλη μας δεν πληρώνουμε κανένα ενοίκιο, επειδή κάποιος άλλος χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χώρο μας όποτε δεν τον χρειαζόμαστε. Το σαλόνι μου χρησιμοποιείται για επαγγελματικές συναντήσεις όταν δεν είμαι εκεί.

Καμιά φορά, θα επιλέξω να μαγειρέψω μόνος μου. Είναι εύκολο – ο απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας παραδίδεται στην πόρτα μου μέσα σε λίγα λεπτά. Από την στιγμή που η μεταφορά έγινε δωρεάν, σταματήσαμε να βάζουμε όλα αυτά τα πράγματα στο σπίτι μας. Γιατί να διατηρούμε έναν πλάστη ζυμαρικών και μια μηχανή κρέπας στα ντουλάπια μας; Μπορούμε απλά να τα παραγγείλουμε όταν τα χρειαζόμαστε.

ΤΙ ΘΑ ΤΡΩΜΕ;

Όταν τα προϊόντα μετατρέπονται σε υπηρεσίες, κανείς δεν ενδιαφέρεται για πράγματα με σύντομη διάρκεια ζωής. Όλα είναι σχεδιασμένα για ανθεκτικότητα, δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωση. Τα υλικά ρέουν πιο γρήγορα στην οικονομία μας και μπορούν να μετατραπούν σε νέα προϊόντα αρκετά εύκολα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα φαίνονται πολύ μακρινά, αφού χρησιμοποιούμε μόνο καθαρή ενέργεια και καθαρές μεθόδους παραγωγής. Ο αέρας είναι καθαρός, το νερό είναι καθαρό και κανείς δεν θα τολμούσε να αγγίξει τις προστατευόμενες περιοχές της φύσης (σ.σ. No Human Zones) γιατί αποτελούν τέτοια αξία για την ευημερία μας. Στις πόλεις έχουμε άφθονο χώρο πρασίνου, φυτά και δέντρα παντού.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ (ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΌ)

Ψώνια; Δεν μπορώ πραγματικά να θυμηθώ τι είναι αυτό. Για τους περισσότερους από εμάς, έχει μετατραπεί σε επιλογή πραγμάτων προς χρήση. Μερικές φορές βρίσκω αυτήν την διασκέδαση και μερικές φορές θέλω απλώς ο αλγόριθμος να το κάνει για μένα. Ξέρει την γεύση μου καλύτερα από ό, τι τώρα.

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ ανέλαβαν τόσο μεγάλο μέρος της δουλειάς μας, ξαφνικά είχαμε χρόνο να φάμε καλά, να κοιμηθούμε καλά και να περνάμε χρόνο με άλλους ανθρώπους (σ.σ. καθισιό με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα). Η έννοια της ώρας αιχμής δεν έχει πλέον νόημα, καθώς η δουλειά που κάνουμε μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

(…)

Μερικές φορές ενοχλούμαι από το γεγονός ότι δεν έχω πραγματική ιδιωτικότητα. Ξέρω ότι, κάπου, καταγράφονται όλα όσα κάνω, σκέφτομαι και ονειρεύομαι. Απλώς ελπίζω ότι κανείς δεν θα το χρησιμοποιήσει εναντίον μου.

Συνολικά, είναι μια καλή ζωή. Πολύ καλύτερα από το μονοπάτι που βρισκόμασταν, όπου έγινε τόσο σαφές ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης. Υποφέραμε από όλα αυτά τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν: ασθένειες του τρόπου ζωής, κλιματική αλλαγή, προσφυγική κρίση, περιβαλλοντική υποβάθμιση, πόλεις με πλήρη συμφόρηση, ρύπανση των υδάτων, ατμοσφαιρική ρύπανση, κοινωνική αναταραχή και ανεργία. Χάσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους προτού συνειδητοποιήσουμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.

Δυστυχώς, με βάση τον κλιματικό νόμο, όλα αυτά δείχνουν ότι γίνουν πράξη στις μέρες μας! Είστε έτοιμοι να τα ζήσετε;;;

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί