• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις: Μέτρα περιορισμού αλλιώς πανεπιστήμιο «γιοκ»

Ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις: Μέτρα περιορισμού αλλιώς πανεπιστήμιο «γιοκ»

Συνηθίζουν οι μαθητές

Αυλαία, σήμερα Δευτέρα (14/06), για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Έκθεσης για τους μαθητές Γενικών Λυκείων, αλλά και αυστηρά μέτρα περιορισμού της ελευθερίας, προκειμένου οι μαθητές να συνηθίζουν στην νέα πραγματικότητα: Χωρίς τήρηση μέτρων και απαραίτητα πιστοποιητικά, δεν θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις, άρα δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε, καθορίζει με σαφήνεια τον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2021, καθώς και τα αυστηρά μέτρα.

Είναι τα εξής:

  • Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων σε κάθε αίθουσα εξέτασης, συμπεριλαμβανομένου του χώρου προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους τους υποψηφίους και το εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων.
  • Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (self test, PCR ή rapid test) μια φορά την εβδομάδα από υποψήφιους, το εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Επισημαίνεται ότι τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, έχοντας μαζί τους δήλωση ή βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).

  • Αποφυγή συγχρωτισμού.
  • Επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
  • Τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Με self tests μαθητές και εκπαιδευτικοί

Σύμμαχος στην ασφαλή διεξαγωγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2021 θα είναι και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests), καθώς καθίστανται υποχρεωτικά τόσο για μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εξεταστικού κέντρου.

Ειδικότερα, η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία και οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/-τριων, οι ενήλικοι/-ες υποψήφιοι/-ες, οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και αφού χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς του TAXISnet, δηλώνουν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Ως εκ τούτου, μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα self test επιτρέπεται η είσοδος μαθητών και εκπαιδευτικών στα εξεταστικά κέντρα.