Εν όψει του πολύ δύσκολου χειμώνα που έρχεται πανευρωπαϊκά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές θέτουν επί τάπητος κάθε πιθανό σενάριο σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.
Τα πιο δυσοίωνα σενάρια, που δυστυχώς δεν είναι και τα πιο απίθανα, προβλέπουν ακόμα και εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην περίπτωση που η Ρωσία κόψει εντελώς τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turk Stream, μιας και πλέον θεωρούμαστε για τα καλά “ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ” για τη Μόσχα.
Σε μία τέτοια περίπτωση που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ, η ελληνική αγορά ενέργειας θα κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού «επιπέδου 3» για τουλάχιστον 3 μήνες μέσα στον χειμώνα.
Σε προσωμοιώσεις που έγιναν η πιθανότητα διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου από τη Gazprom λειτούργησε συνδυαστικά με πολλούς άλλους παράγοντες, όπως επί παραδείγματι η επείγουσα επαναλειτουργία εργοστασίων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία.
Οποιαδήποτε αδυναμία κάλυψης των αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας μας θα οδηγούσε τον ΔΕΔΔΗΕ σε άμεση περικοπή φορτίων.
Έτσι άμεσα θα ενεργοποιούνταν εφεδρίες, ενώ παράλληλα θα διακοπτόταν οποιαδήποτε εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλα κράτη.
Θα εφαρμοζόταν ακόμη ένας μηχανισμός κατανάλωσης σε μειωμένες ώρες κατανάλωσης και ως έσχατο μέτρο θα πηγαίναμε σε διακοπή ηλεκτροδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Πρόκειται ουσιαστικά για την εκ περιτροπής διακοπή στην ηλεκτροδότηση όλων των καταναλωτών.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ιδίως μέσα στον χειμώνα, το πλήγμα για την οικονομία θα ήταν ολέθριο, καθώς οι πρώτες που θα πληγούν θα είναι οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας.
(φωτο:unsplash)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μυστηριώδης έκρηξη σε πόλη στο νότιο Ιράν – Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής οι Ε.Δ. – Vid
- EU–INC: Ανακοινώσεις με «οσμή» Παγκόσμιου Κράτους από την Φον ντερ Λάιεν – Vid
- Eξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
- Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τη χθεσινή βλάβη στον αριθμό «100»
- Βόλος: Οι πολιτικές που θα φέρουν πίσω τους Έλληνες επιστήμονες, στο επίκεντρο της 110ης Συνόδου Πρυτάνεων
- ΝΔ: Αυξήσεις μισθών έφεραν οι φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ
- Μαζικό μπλακ άουτ σε Ουκρανία και Μολδαβία εν μέσω ψύχους – Vid
- Μητσοτάκης: Επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο
- Ο Τραμπ θέλει να οργανώσει αγώνα αυτοκινήτων στην Ουάσινγκτον για τα 250ά γενέθλια της Αμερικής
- Μήνυμα Τ. Θεοδωρικάκου για τα τριάντα χρόνια από τα Ίμια
Κύρια Θέματα









