Θα το δούμε κι αυτό; Η Γκρέτα υποψήφια για Νόμπελ!

Η 17χρονη Σουηδή προτάθηκε από τρεις νορβηγούς και δύο σουηδούς βουλευτές και αν το κερδίσει θα το παραλάβει στην ίδια ηλικία με την νεότερη μέχρι σήμερα βραβευθείσα με Νόμπελ, την Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης γι’ αυτή την χρονιά πιθανόν να απονεμηθεί στην νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημα «Παρασκευές για το μέλλον» για να υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην περιβαλλοντική καταστροφή και στην απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια, λένε ειδικοί.

Ο νικητής του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1 εκατ. δολαρίων και που αναμφίβολα αποτελεί την ανώτερη παγκόσμια διάκριση, θα ανακοινωθεί στο Όσλο στις 9 Οκτωβρίου από έναν κατάλογο 318 υποψηφίων.

Η 17χρονη Σουηδή προτάθηκε από τρεις νορβηγούς και δύο σουηδούς βουλευτές και αν το κερδίσει θα το παραλάβει στην ίδια ηλικία με την νεότερη μέχρι σήμερα βραβευθείσα με Νόμπελ, την Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Ο Άσλι Σβέεν, ένας ιστορικός και συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα τα βραβεία Νόμπελ, δήλωσε ότι η Τούνμπεργκ θα ήταν μια ισχυρή υποψήφια για το φετινό βραβείο.

“Κανένας άλλος άνθρωπος δεν έχει κάνει όσα εκείνη για να πείσει τον κόσμο να επικεντρωθεί στην κλιματική αλλαγή”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Σβέεν.

Η επιτροπή έχει απονείμει και στο παρελθόν το βραβείο σε ακτιβιστές για το περιβάλλον ξεκινώντας με την Κενυάτισσα Ουανγκάρι Μαατάι, το 2004, για την εκστρατεία της να φυτέψει 30 εκατομμύρια δέντρα ανά την Αφρική και το 2007 στον Αλ Γκορ και στην Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).

Στην εποχή της κρίσης του κορονοϊού η Επιτροπή πιθανόν να επιλέξει να υπογραμμίσει την απειλή των πανδημιών για την ειρήνη και την ασφάλεια, λέει ο Νταν Σμιθ, ο διευθυντής του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

“Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στις περιβαλλοντικές καταστροφές και στο αυξανόμενο πρόβλημά μας με τις πανδημίες και αναρωτιέμαι αν η Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης θελήσει ενδεχομένως να το επισημάνει”, σχολίασε στο Reuters.

Αν η Επιτροπή θελήσει να επισημάνει αυτή την τάση, σημειώνει ο ίδιος, “σαφώς υπάρχει ο πειρασμός για (να επιλεγεί) η Γκρέτα Τούνμπεργκ”.