• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τέλος η πειθώ; «Δώστε προνόμια στους εμβολιασμένους για να φτάσουμε στο 80%» – Ποιοι θα πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα;, vid

Τέλος η πειθώ; «Δώστε προνόμια στους εμβολιασμένους για να φτάσουμε στο 80%» – Ποιοι θα πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα;, vid

Με το άνοιγμα όλων σχεδόν των ηλικιακών ομάδων ως προς το εμβόλιο από τον Ιούνιο θα δούμε διάφορα «τέρατα».

Για…προνόμια προνόμια στους εμβολιασμένους που θα πρέπει να δοθούν μέσα στο καλοκαίρι μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο ίδιος φάνηκε κάθετος όσον αφορά τα «εργαλεία» που θα χρειαστούν προκειμένου να πειστεί το 70%-80% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας:

«Το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν.

Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι, μιλάμε για το καλοκαίρι, ή η μη χρήση μάσκας. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι παρότι μπορούσαν και βρεθούν να μην φορούν μάσκα «παίζοντας» το εμβολιασμένοι να πληρώνουν πολύ μεγάλο πρόστιμο», εξήγησε ο καθηγητής. «Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν».

Έχοντας πάρει φόρα, συνέχισε αναπτύσσοντας το σκεπτικό του σχετικά με την διάκριση εμβολιασμένων-μη εμβολιασμένων που θα γίνει πιο έντονη από ποτέ αυτό το καλοκαίρι:

Το αρνητικό σελφ τεστ δεν είναι «συγχωροχάρτι» για να βγάζουμε τη μάσκα, ακόμα και το αρνητικό μοριακό δεν μας εξασφαλίζει 100% ότι δεν έχουμε νόσο, και πάντως πρέπει να προσέχουμε παρατήρησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Ο εμβολιασμένος με δύο δόσεις, και έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα από τη δεύτερη, έχει ελάχιστη, κάτω από 10%, πιθανότητα, να φέρει τον ιό με ή χωρίς συμπτώματα, και αν τον φέρει έχει πολύ μικρό ιό μέσα του και η πιθανότητα μετάδοσης στους άλλους είναι ελάχιστη.

Πρέπει να φοράει μάσκα, γιατί αύριο 70 με 80% των πολιτών θα κυκλοφορεί στο δρόμο και θα λέει ‘είμαι εμβολιασμένος’ δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε αυτό. Από τον Ιούνιο που θα έχουμε λίγο λιγότερη επιδημία και περισσότερους εμβολιασμένους τότε θα είναι πολύ πιο εύκολη η σαφής διάκριση εμβολιασμένων – μη εμβολιασμένων».

(ΦΩΤΟ: unsplash)