Πρόβες κλιματικών lockdown: Λουκέτο σε σχολεία και επιχειρήσεις και περιορισμός οχημάτων

Εφαρμόζονται εδώ και χρόνια μαζικά σε μεγάλους πληθυσμούς.

Με την ποιότητα του αέρα να έχει επιδεινωθεί σε επικίνδυνο βαθμό, η πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, έκλεισε σήμερα όλα τα σχολεία για μια παρατεταμένη περίοδο, στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων για την προστασία των κατοίκων από την αύξηση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Οι τιμές δείκτη ποιότητας του αέρα ξεπέρασαν το 320, ένα επίπεδο το οποίο ο ελβετικός όμιλος IQAir χαρακτηρίζει “επικίνδυνο”, παρότι δεν είναι εξίσου κακό με το 400 που είχε σημειώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Τα σχολεία στην πρωτεύουσα θα παραμείνουν κλειστά από αύριο μέχρι τις 18 Νοεμβρίου στο πλαίσιο μιας περιόδου χειμερινών διακοπών, η οποία ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο, αναφέρει η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη έχουν ήδη κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για την υγεία των μικρών παιδιών.

Η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο με πληθυσμό που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια, έχει σταματήσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητες και από την επόμενη εβδομάδα επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση των οχημάτων, ενώ ζητεί και από τα γειτονικά κρατίδια να ελέγχουν το κάψιμο των υπολειμμάτων από τις σοδειές τους.

Αγρότες στην Παντζάμπ και στην Χαριάνα συνήθως καίνε καλαμιές από τις σοδειές ρυζιού που περίσσεψαν μετά τον θερισμό τους στο τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου για να καθαρίσουν γρήγορα τα χωράφια τους προτού καλλιεργήσουν τις σοδειές σιταριού.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται επί σειρά ετών και ο καπνός που προκύπτει από το κάψιμό τους συνήθως συμβάλλει κατά 30% με 40% στη μόλυνση στο Δελχί την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την SAFAR.

Χθες Τρίτη, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέταξε τα κρατίδια που περιβάλλουν το Νέο Δελχί να αναγκάσουν τους αγρότες να σταματήσουν να καίνε τα υπολείμματα από τις σοδειές.

Πακιστάν

Το νέφος που αναφέρεται ότι έχει προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν αυτή την εβδομάδα τα σχολεία και τις υπαίθριες αγορές στην πολυπληθέστερη επαρχία του Πακιστάν, περιλαμβανομένης της Λαχόρης, της πόλης αυτής στα ανατολικά της χώρας, η οποία έχει αναδειχθεί σε μια από τις χειρότερες παγκοσμίως πόλεις αναφορικά με την επικίνδυνη ποιότητα του αέρα.


Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τις υπαίθριες αγορές για τέσσερις ημέρες, από τις 9 ως τις 12 Νοεμβρίου, στις μεγάλες πόλεις της Παντζάμπ εξαιτίας του νέφους, κατόπιν σύστασης του υπουργείου Υγείας”, είπε ο Αμίρ Μιρ, ο υπουργός Πληροφοριών της Παντζάμπ, όπου κατοικούν περισσότεροι από 110 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σχολεία, γραφεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις-εκτός από τις απαραίτητες υπηρεσίες όπως τα φαρμακεία, τα νοσοκομεία και τα δικαστήρια-θα κλείσουν όλα ώστε να περιοριστούν οι κινήσεις των κατοίκων σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με μια οδηγία της επαρχιακής κυβέρνησης.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί