Τα διόδια και η τιμολόγηση ρύπων σε μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο δεν είναι καινούργια ιδέα.
Ωστόσο η εφαρμογή τέτοιων μέτρων, αν και έχουν προκαλέσει κατά τόπους αντιδράσεις, «περπατάει» τα τελευταία χρόνια.
Πρόσφατο «θύμα» το Λονδίνο, όπου έχει εισάγει τις λεγόμενες «Ζώνες Χαμηλών Ρύπων» (Low Emission Zones».
Ο αριθμός των πιο ρυπογόνων οχημάτων που οδηγούνται στο Λονδίνο έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από τότε που επεκτάθηκε η ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών (Ulez) της βρετανικής πρωτεύουσας, αφαιρώντας σχεδόν 80.000 παλιά αυτοκίνητα από τους δρόμους.
Περίπου 77.000, ή 45%, λιγότερα μη συμμορφούμενα αυτοκίνητα και φορτηγά εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο την ημέρα τον Σεπτέμβριο, τον πρώτο μήνα λειτουργίας της διευρυμένης ζώνης – σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023.
Μόνο το 5% των οχημάτων που οδηγούνται στο Λονδίνο είναι πλέον μη συμμορφούμενα και δυνητικά υπόχρεα να πληρώσουν την ημερήσια χρέωση των 12,50 λιρών, σύμφωνα με έκθεση προόδου από τις αρχές μεταφορών του Λονδίνου.
Πανάκριβα διόδια στο Μανχάταν;
Αντίστοιχης φιλοσοφίας μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν από την άνοιξη του 2024 και στη Νέα Υόρκη.
Ως επίσημες δικαιολογίες πλασάρονται φυσικά και πάλι η «μείωση των ρύπων» και της…κίνησης.
Τι μεταδίδεται από τα αμερικανικά δίκτυα:
«Οι οδηγοί που διασχίζουν το κέντρο του Μανχάταν θα έρθουν αντιμέτωποι με νέα διόδια από την άνοιξη του 2024 (Μάιος του 2024). Το τέλος αναμένεται να είναι μεταξύ 9 και 23 $ την ημέρα για τους οδηγούς που εισέρχονται ή εξέρχονται κατά τις ώρες αιχμής. Οι τοπικές αρχές πιστεύουν ότι η «τιμολόγηση συμφόρησης» (σ.σ. έτσι το ονομάζουν τώρα!) θα ωθήσει περισσότερους οδηγούς να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ.Τα ποσά που θα εισπραχθούν λένε πως θα διατεθούν για βελτιώσεις στην αξιοπιστία, την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα του συστήματος».
Το «πράσινο» αντίτιμο θα κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα του οδηγού και πιθανότατα με την παλαιότητα του οχήματος. Αναμένεται όμως να υπάρξουν εξαιρέσεις.
Η χρέωση θα έχει ημερήσια διάρκεια.
eurokinissi photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η υπηρεσία του συντονιστή του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη μεταφέρθηκε
- Δισεκατομμυριούχος προσπαθεί να σταματήσει κόσμο στη Νέα Υόρκη…αλλά δεν πήγε καλά, vid
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 55χρονο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος 11χρονης
- Σοκ στην Πέλλα: 73χρονος κακοποίησε μέχρι θανάτου γάτα – Οδηγείται στον εισαγγελέα
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 65χρονο για παράνομη υλοτομία στο δάσος της Αρέθουσας
- Έξαλλος ο Νετανιάχου: Αν βλάψουν μία τρίχα από το κεφάλι έστω και ενός ομήρου, θα τους κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος της ζωής τους
- ΒΙΝΤΕΟ: Ταύρος σκαρφαλώνει σε στέγη για να ξεφύγει από αγέλη αδέσποτων σκύλων!
- Καλαφάτης: Η κυβέρνηση προχωρά με γοργά βήματα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους
- Λοβέρδος κατά Ανδρουλάκη: «Δεν στέκει ένας πολιτικός αρχηγός με 7% να ζητάει εκλογές»
- Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ
Κύρια Θέματα

















