• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πείραμα «ΒΟΜΒΑ» για την παγκόσμια οικονομία – Ποιος είναι ο ΣΤΟΧΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πείραμα «ΒΟΜΒΑ» για την παγκόσμια οικονομία – Ποιος είναι ο ΣΤΟΧΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξωφρενικό; Βολικό; Πρωτόγνωρο;

Πώς αλλάζει η ζωή κάποιου οποίος όταν παίρνει μισθό 1200 ευρώ το μήνα …δωρεάν, δηλαδή χωρίς να εργάζεται;

Μια μελέτη φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις σε ένα πείραμα το οποίο προκαλεί παγκόσμια ερωτηματικά: Θα πληρώνουν τους ανθρώπους για να κάθονται;

Στο πείραμα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Γερμανικό Ιντιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, καθώς επίσης και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.

Χρήματα από το κράτος για όλους – έτσι απλά. Αυτή η ιδέα μιας άνευ όρων παροχής βασικού εισοδήματος προκαλεί έντονη αντιπαράθεση:

 120 άτομα θα λαμβάνουν 1200 ευρώ κάθε μήνα επί τρία χρόνια, θα τους υποβάλλονται συστηματικά ερωτήσεις και θα συγκρίνονται εξίσου συστηματικά με μια άλλη ομάδα, η οποία δεν θα λαμβάνει το ποσό αυτό.

Ο στόχος είναι να αποκτηθούν βασικές επιστημονικές γνώσεις σχετικά με το πώς αλλάζει η συμπεριφορά και η στάση των ανθρώπων όταν λαμβάνουν τακτικά ΚΡΑΤΙΚΑ χρήματα άνευ όρων:

  • Γίνονται τεμπέληδες ή δημιουργικοί;
  • Μειώνουν τις ώρες εργασίας τους ή εγκαταλείπουν εντελώς τη δουλειά τους;
  • Χρησιμοποιούν τον επιπλέον χρόνο και τα χρήματα μόνο για τον εαυτό τους – ή στρατεύονται υπέρ του κοινωνικού συνόλου;

Πως θα στρατεύονται ακριβώς υπέρ του κοινωνικού συνόλου; Θα στρέφονται κατά συμπολιτών τους που αντιδρούν στα όποια μέτρα περιορισμού, τα οποία ξεκίνησαν να εφαρμόζονται παγκοσμίως με αφορμή τον κορωνοϊό;

Οι υπεύθυνοι της μελέτης θέλουν να βρουν μέχρι τον Νοέμβριο ένα εκατομμύριο αιτούντες για να συμμετάσχουν στην έρευνα και από αυτούς θα επιλεγούν οι 120 τυχεροί. Προϋπόθεση να διαμένουν μόνιμα στην Γερμανία. Το πείραμα δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και γενικά του πλανήτη.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτό το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Βασικού Εισοδήματος» είναι σχετικά ασυνήθιστη: η ιδέα ξεκίνησε από την Ένωση «Το βασικό μου εισόδημα», η οποία εδώ και έξι χρόνια κληρώνει 1000 ευρώ μηνιαίως, και χρηματοδοτείται από ιδιώτες δωρητές. Για άλλη μια φορά, η Ένωση οργανώνει τη χρηματοδότηση βασικού εισοδήματος και, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, έχει ήδη κερδίσει 140.000 ιδιώτες δωρητές. Αλλά οι… ακτιβιστές προσέλκυσαν αυτή την φορά και διάσημους επιστήμονες: οικονομολόγους συμπεριφοράς, ψυχολόγους και ερευνητές δημόσιας ευημερίας.

Μάλιστα…

Μήπως το πείραμα δεν γίνεται τυχαία; Θυμηθείτε τι έλεγε ο Έλον Μασκ: