• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Παγώνουν» και οι πιο ψύχραιμοι με το BINTEO! Το πρότζεκτ για τον «έλεγχο» των γεννήσεων

«Παγώνουν» και οι πιο ψύχραιμοι με το BINTEO! Το πρότζεκτ για τον «έλεγχο» των γεννήσεων

Ασφαλείς γεννήσεις χωρίς προβλήματα και κινδύνους ιών...

Πριν από έναν χρόνο ο Guardian έγραψε για τις τεχνητές μήτρες ΕΔΩ!

Από τότε γίνεται προσπάθεια, με αφορμή τους κινδύνους πρόωρης γέννησης μωρών και άλλων περιπτώσεων να προωθηθεί τάχιστα η εφαρμογή τους, παρότι οι επιστήμονες λένε πως ακόμα υπάρχει δρόμος.

Σύμφωνα με το NEO-LIFE, η βελτίωση των αποτελεσμάτων για τα πρόωρα μωρά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Millennium Development Goal».

Όπως γράφει το ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων:

Η ιδέα μιας τεχνητής μήτρας δημιουργεί αμέσως την ιδέα της ολικής εξωγένεσης, την έννοια της λήψης ενός γονιμοποιημένου ωαρίου σε πολύ πρώιμο στάδιο της κυτταρικής διαίρεσης και της κύησης σε μια τεχνητή μήτρα σε πλήρη διάρκεια.

Ενώ αυτή η ιδέα υπάρχει από την δεκαετία του 1950, και επιστήμονες στη Σουηδία, την Ιαπωνία και τον Καναδά έχουν κάνει όλες τις προσπάθειες σε μοντέλα, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει επιτύχει πλήρη εξωγένεση. Υπάρχει κυρίως στην φαντασία των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας και της φεμινιστικής βιοηθικής που υποστηρίζουν ότι η εξωτερική ανάθεση της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να βελτιώσει την ισότητα των φύλων, καθώς η εγκυμοσύνη εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ως αναπηρία. Όταν μια νέα μητέρα αρρωσταίνει και δεν μπορεί να εργαστεί ή πρέπει να ξεκουραστεί για να προστατεύσει το αναπτυσσόμενο παιδί της. Η ολική εξωγένεση έχει επίσης θεωρηθεί ως τρόπος για δύο γκέι άντρες ή μια τρανσέξουαλ γυναίκα να έχουν ένα μωρό χωρίς υποκατάστατο.

Μια ομάδα επιστημόνων στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ με επικεφαλής τον Jacob Hanna πήρε έμβρυα ηλικίας πέντε ημερών από μήτρες ποντικών και τα μεγάλωσε για έξι ακόμη ημέρες σε τεχνητές μήτρες. Οι μήτρες κατασκευάστηκαν από γυαλί, μέσω του οποίου τα έμβρυα στηρίζονταν με σύστημα εξαερισμού και θρεπτικό υγρό. Ένα μεγάλο επιστημονικό άλμα χρειάζεται, ωστόσο, για να φτάσουμε σε πλήρη κύηση. Η ισραηλινή προσέγγιση δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπινα έμβρυα. 

Άλλοι επιστήμονες τεχνητής μήτρας επικεντρώνονται σε συσκευές που υποστηρίζουν τα πρόβατα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια ομάδα με επικεφαλής τον Alan W. Flake στο Κέντρο Έρευνας των Εμβρύων στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας έχει εφεύρει μια «βιο τσάντα», η οποία έχει δοκιμαστεί σε εμβρυϊκά αρνιά. Η βιοσυσκευασία μπορεί να μιμείται το προγεννητικό υγρό για να δώσει στα νεογνά επιπλέον εβδομάδες για την ανάπτυξη των πνευμόνων τους.

Δύο άλλα έργα προωθούν την τεχνολογία ακόμη περισσότερο. Ο Matthew Kemp, ειδικός της περιγεννητικής ιατρικής, δημιούργησε ένα κοινό εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tohoku στο Σεντάι της Ιαπωνίας. Η μελέτη της ομάδας του, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology το 2019, έδειξε την ικανότητα μιας μήτρας με τεχνητό πλακούντα να υποστηρίζει ένα πρόωρο έμβρυο αρνιού που ήταν ισοδύναμο με ένα ανθρώπινο έμβρυο στις 24 εβδομάδες κύησης.

Ο Kemp και η ομάδα του επικεντρώνονται τώρα σε εξαιρετικά πρόωρα μωρά αρνιού, τα οποία αντιστοιχούν σε ανθρώπινα έμβρυα ηλικίας 21 έως 23 εβδομάδων. Το μεγάλο τεχνολογικό βήμα σε αυτήν την επόμενη φάση της έρευνας είναι να παρέχει στα αρνιά υποστήριξη ζωής που δεν απαιτεί ανταλλαγή αερίων μέσω των πνευμόνων τους.

 Το τελευταίο έργο των ερευνητών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία είναι ελπιδοφόρο. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Guid Oei, εμπειρογνώμονα στην παρακολούθηση του εμβρύου, και τον Frans van de Vosse, ειδικό στην βιομηχανική, εξασφάλισε πρόσφατα επιχορήγηση 2,9 εκατομμυρίων ευρώ για να δημιουργήσει μια νέα μήτρα που βγάζει τα ζώα από την εξίσωση. Τους αντικαθιστά με μια ρομποτική εκτύπωση τρισδιάστατης εκτύπωσης που προσομοιώνει ένα ανθρώπινο μωρό 24 εβδομάδων.

Το ρομποτικό έμβρυο μπορεί να δείξει μετρήσιμα σημάδια ζωής, να χτυπήσει έναν ψεύτικο καρδιακό ρυθμό, να διαβάσει μια προσομοιωμένη αρτηριακή πίεση, να αναπνέει τεχνητά και να αλλάζει χρώματα εάν αλλάζει η οξυγόνωση του αίματος. Η ίδια η μήτρα, που κρέμεται από ένα σύστημα σχοινιού και τροχαλίας, μοιάζει περισσότερο με μια πραγματική μήτρα, Παρέχει επίσης τεχνητή αναπνοή, προσομοιώνει τον καρδιακό παλμό μιας μητέρας και έχει την ικανότητα να επεκτείνεται σαν μια πραγματική μήτρα καθώς μεγαλώνει το μωρό.  Η ομάδα δημιουργεί επίσης ένα κύκλωμα ρευστού υγρού που μπορεί να χρησιμεύσει επιτυχώς ως πλακούντας και να λειτουργεί παράλληλα με έναν αμνιακό σάκο. Η ιδέα είναι να έχουμε αίμα που έρχεται από το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου, να οξυγονωθεί σε πλακούντα. «

Όταν οι μελλοντικές τεχνητές μήτρες είναι διαθέσιμες για κλινική χρήση, θα υπάρχει το ζήτημα του ποιος θα τις χρησιμοποιήσει. Ενώ η αντιμετώπιση των πρόωρων γεννήσεων αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τον ΠΟΥ, μεγάλο μέρος της εστίασης είναι στην πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων μέσω παρεμβάσεων χαμηλού κόστους, όπως η σύνδεση μητέρων με μαίες και η ρουτίνα προγεννητικής και μεταγεννητικής φροντίδας. Αλλά για μωρά που γεννιούνται πρόωρα σε περιοχές χαμηλότερου εισοδήματος, όπου συμβαίνει η πλειοψηφία των πρόωρων γεννήσεων, είναι οι τεχνολογίες αιχμής μια βιώσιμη απάντηση; Πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων και των κλινικών σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα δεν έχουν καν τρεχούμενο νερό, πόσο μάλλον την αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την συντήρηση ενός εκκολαπτηρίου.

Όλα αυτά οδηγούν κάποιον να αναρωτηθεί, αν αυτή η τεχνολογία θα οδηγήσει τελικά στην ιδέα της ολικής εξωγένεσης. Από τεχνικής απόψεως, μια πλήρης τεχνητή μήτρα θα πρέπει να αναπαράγει όλες τις λειτουργίες του πλακούντα, όχι μόνο τα υγρά της μήτρας, αλλά πολλές άλλες βασικές βιοχημικές διεργασίες κρίσιμες για την δημιουργία της ανθρώπινης ζωής».

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως σε εργαστήρια κάποιοι δουλεύουν για να πραγματοποιήσουν την εξωγένεση, η οποία θα μπορούσε να ελέγξει τις γεννήσεις, υπό την έννοια να γεννούνται υγιή και ασφαλή μωρά, αλλά ίσως και την αυξομείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως χρειάζονται χρόνια ακόμα. Μήπως όμως κάποια πράγματα μπορούν να κινηθούν γρηγορότερα του αναμενομένου;;;

Δείτε σε ένα βίντεο μία προσομοίωση τεχνητών μητρών για μαζική «παραγωγή« βρεφών» που παγώνει και τον πιο ψύχραιμο!

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.