• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στο φως η αλήθεια: Προϊόν εργαστηρίου της Ουχάν ο κορωνοϊός, κρατική έκθεση επί Τραμπ

Στο φως η αλήθεια: Προϊόν εργαστηρίου της Ουχάν ο κορωνοϊός, κρατική έκθεση επί Τραμπ

Και αυτό είναι hoax;;;

Νέα στοιχεία προκύπτουν για το ζήτημα της προέλευσης του COVID-19 καθώς μια έκθεση από ένα εκ των εθνικών κυβερνητικών εργαστηρίων των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση της διαρροής ιού από το κινεζικό εργαστήριο της Ουχάν είναι «εύλογη και αξίζει περαιτέρω διερεύνησης», ανέφερε τη Δευτέρα η Wall Street Journal.

Η μελέτη εκπονήθηκε τον Μάιο του 2020 από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια και αναφέρθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας κατά τους τελευταίους μήνες της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η εκτίμηση του εργαστηρίου Lawrence Livermore βασίστηκε σε μια γονιδιωματική ανάλυση του ιού COVID-19, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο καιρό αφότου το ίδιο μέσο επικαλούμενο, μια έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας covid-19.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή –που προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τον αριθμό των ερευνητών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τον χρόνο της ασθένειάς τους και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία– πιθανόν να δώσει περισσότερο βάρος στις εκκλήσεις για τη διενέργεια ευρύτερης έρευνας για το αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο.

Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν πλησίαζε το τέλος της θητείας του Τραμπ έγραφε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές του WIV αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, προτού εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που έμοιαζαν τόσο με covid-19 όσο και με την εποχική γρίπη».

Η WSJ ανέφερε στο άρθρο της ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι που έχουν γνώση των πληροφοριών που αφορούν τους ερευνητές του ινστιτούτου της Ουχάν εξέφρασαν διάφορες απόψεις για την ισχύ των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση, με ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο να δηλώνει ότι χρειάζεται “να χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση”.

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ της WSJ είχε αναφερθεί ότι οι κινεζικές αρχές απέρριψαν τα αιτήματα για παροχή στοιχείων για 174 περιπτώσεις Covid-19 που είχαν εντοπιστεί στην αρχική φάση της επιδημίας στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.