«Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, λέω σε όλους τους ποδηλάτες του κόσμο: Συνεχίστε να κάνετε πετάλι» τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Παράλληλα, προτρέπει ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Παγκόσμιες Βιώσιμες Μεταφορές τον Οκτώβριο στο Πεκίνο, να «δεσμευτούμε να υποστηρίξουμε το ποδήλατο και να κάνουμε την καλύτερη ποδηλασία πραγματικότητα».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκινάει το μήνυμά του για την Παγκόσμια Hμέρα Ποδηλάτου, αναφέροντας πως το ποδήλατο είναι ελευθερία, είναι διασκέδαση, κάνει καλό στη σωματική και ψυχική υγεία, κάνει καλό στον ένα και μοναδικό πλανήτη μας. «Το ποδήλατο είναι δημοφιλές και πρακτικό, μας εξασκεί και μας μεταφέρει όχι μόνο στο σχολείο, στα μαγαζιά και στη δουλειά αλλά και προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον» προσέθεσε.
Στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, «γιορτάζουμε αυτή τη σπουδαία δύναμη και υπογραμμίζουμε τη σημασία των μεταφορών χωρίς μηχανή για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» και προσθέτει:
«Σήμερα υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ποδήλατα σε όλο τον κόσμο, περίπου όσα και τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα χρησιμοποιούνε όλες οι ηλικίες, από νήπια μέχρι ηλικιωμένοι. Όταν μάθεις ποδήλατο, ποτέ δεν το ξεχνάς. Ακόμα και πριν την πανδημία COVID- 19, το ποδήλατο ήταν ένα σημαντικό μέσο μετακίνησης, ενώ τα προγράμματα κοινόχρηστων ποδηλάτων αυξανόταν, προσφέροντας δωρεάν ή οικονομική πρόσβαση στο ποδήλατο για σύντομα ταξίδια. Η κρίση έχει αλλάξει τις ανάγκες και τη συμπεριφορά της μετακίνησης και ωθεί πολλές πόλεις να ξανά σκεφτούν τα συστήματα μεταφορών, με τα ποδήλατα να παίζουν έναν ζωτικό ρόλο ως μία οικονομική εναλλακτική που δε ρυπαίνει».
Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζει την ανάγκη η υιοθέτηση του ποδηλάτου να συνοδεύεται από περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στο σχεδιασμό των βιώσιμων μεταφορών. «Οι επενδύσεις στις υποδομές των πόλεων, πρέπει να συνοδεύονται από αυξανόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων λωρίδων και άλλων μέτρων για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ηγεμονίας του αυτοκινήτου» σημειώνει.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ποιές περιοχές απελευθέρωσαν οι Ρώσοι μέσα σε 24 ώρες
- Τραγωδία στην Αργεντινή: 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν λεωφορείο έπεσε από γέφυρα σε ποταμό, vid
- Βουλή: Επανακατάθεση επίκαιρης ερώτησης Ν. Ανδρουλάκη στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια
- Ιαπωνία: Ζήτησαν από τον στρατό να βοηθήσει στη θανάτωση αρκούδων μετά από επιθέσεις
- Προϋπολογισμός: «Πετάνε» τα έσοδα του κράτος λόγω της… είσπραξης φόρων
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Έντονη οσμή καπνού στο υπόγειο πάρκινγκ του Πύργου Αθηνών
- Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ…στο πνεύμα του Χάλογουιν, vid
- Για ποιόν λόγο κατηγορεί το Ισραήλ την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο
- Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: Έξι προτάσεις για τη στεγαστική κρίση
- Φιλοκουρδικό κόμμα Τουρκίας: Το PKK ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας









