Ένα σχέδιο νόμου αναφέρει ότι θα απαιτείται μόνο η συγκατάθεση του κηδεμόνα.
Το νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύθηκε προς διαβούλευση από το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων την Τρίτη, φέρεται να περιέχει δύο νόμους, έναν που τροποποιεί τις τρέχουσες διαδικασίες για την αλλαγή του βιολογικού φύλου στο εθνικό μητρώο πληθυσμού και έναν άλλο για τη διορθωτική ιατρική περίθαλψη και χειρουργική επέμβαση.
Προς το παρόν, απαιτείται δήλωση γιατρού για την αλλαγή του νομικού φύλου στη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία, κάτι που μπορεί να γίνει από την ηλικία των 18 ετών. Η κυβέρνηση επιχειρεί εδώ και καιρό να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία της χώρας σχετικά με τα ζητήματα φύλου.
«Είναι σημαντικό για το άτομο να μπορεί να ζει με βάση το φύλο και την ταυτότητα που έχει. Όταν μιλάμε για αλλαγή της ταυτότητας φύλου στο μητρώο πληθυσμού, είναι ένα διαφορετικό ζήτημα από την παρεμβατική εμπλοκή στα γεννητικά όργανα κάποιου», είπε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT.
Ενώ το όριο ηλικίας για διορθωτική ιατρική περίθαλψη με βάση το φύλο θα συνεχίσει να είναι τα 18 έτη, οι αιτούντες δεν θα χρειάζονται άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας για να υποβληθούν στη χειρουργική επέμβαση. Αντίθετα, οι απαραίτητες εξετάσεις θα γίνουν από ντόπιους γιατρούς.
Σημειώνοντας ότι ήταν δύσκολο να προβλεφθεί εάν ο αριθμός των αιτήσεων αλλαγής φύλου θα αυξηθεί εάν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, η Χάλενγκρεν πρόσθεσε επίσης ότι οι συζητήσεις για τη διαδικασία μεταξύ ενός ατόμου και των γιατρών θα συνεχίσουν να είναι σημαντικές.
Μια προηγούμενη επανάληψη του νομοσχεδίου το 2018 επικρίθηκε σκληρά από το νομικό συμβούλιο της Σουηδίας. Μεταξύ άλλων, πρότεινε τη μείωση του ορίου ηλικίας για χειρουργική επέμβαση στα 15 έτη, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του κηδεμόνα. Θα επέτρεπε επίσης σε παιδιά ηλικίας 15 ετών να αλλάξουν το βιολογικό τους φύλο χωρίς συγκατάθεση.
Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των τρανς από τη Σουηδική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα των Λεσβιών, των Ομοφυλοφίλων, των Αμφιφυλόφιλων, των Trans, των Queer και των Διεμφυλικών Δικαιωμάτων (RFSL). Ωστόσο, η Σουηδή βουλευτής του δημοκρατικού κόμματος Αντζέλικα Λουντμπεργκ, είχε προτείνει πέρυσι να αυξηθεί το όριο ηλικίας στα 25, προειδοποιώντας ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων που αλλάζουν βιολογικό φύλο αργότερα μετανιώνουν για την επιλογή τους.
(newsbeast)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνεχίζονται τα αγροτικά μπλόκα στην ηπειρωτική Ελλάδα – Ανυποχώρητοι οι αγρότες
- Το Κρεμλίνο χαμηλώνει τις προσδοκίες για τις συνομιλίες που γίνονται στις ΗΠΑ για το ουκρανικό
- «Melania»: Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας στο πλευρό της Μελάνια Τραμπ στο νέο ντοκιμαντέρ της, vid
- Δίπλα-δίπλα με τον Μπουρλά της Pfizer ο Γεωργιάδης στις ΗΠΑ
- Πώς «ακούγονται» το Δέλτα του Αξιού και η λίμνη Ορεστιάδα; Ερευνητικό έργο καταγράφει τα ηχοτοπία τους
- Χανιά: Συνελήφθη 48χρονος για παραβάσεις που αφορούν έκθεση ανήλικων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ
- Θεσσαλονίκη: 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών για πρώτη φορά
- Γάζα: Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Γουίτκοφ βλέπει «πρόοδο» στην εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ
- Τι έγραψε ο Μητσοτάκης για προϋπολογισμό 2026, στεγαστικό, τεχνητή νοημοσύνη και μπλόκα
- «Δεν δίνουμε όσα δεν έχουμε», λέει για τους αγρότες ο Μητσοτάκης – Για τον Ζελένσκι όμως είχαν 90δις!









