Γιατί οι Αυστραλοί ετοιμάζονται να θέσουν σε…lockdown τις γάτες;

Θα τρελαθούμε!

Ένα πανεθνικό lockdown 24 ώρες το 24ωρο, επί 7 ημέρες την εβδομάδα για τις γάτες είναι προ των πυλών στην Αυστραλία, πιστεύουν αξιωματούχοι, καθώς τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι δισεκατομμύρια μοναδικά αυτόχθονα ζώα πέφτουν θύματα αιλουροειδών κάθε χρόνο.


Μια άγρια γάτα είναι σε θέση σε ετήσια βάση να σκοτώσει πάνω από 740 θηράματα ετησίως, σύμφωνα με το βιβλίο του 2019 «Cats in Australia: Companion and Killer», το οποίο συνδύασε εκατοντάδες μελέτες για το θέμα.


Αυτό σημαίνει ότι περίπου τρία εκατομμύρια θηλαστικά, δύο εκατομμύρια ερπετά και ένα εκατομμύριο μαρσιποφόρα γίνονται θύματα γατών κάθε μέρα στην Αυστραλία. Και, σύμφωνα με τον Huxley, ο αριθμός των νεκρών θα έχει αυξητική πορεία αν δεν γίνει κάποια αλλαγή.


«Οι γάτες εξελίσσονται και μαθαίνουν για τη διαφορετική άγρια φύση και τώρα βελτιώνονται στο κυνήγι αυτών των ζώων», επεσήμανε. «Και όσο περισσότερο καθαρίζουμε τον βιότοπο, κάτι που κάνουμε με ανησυχητικό ρυθμό, αυτά τα ζώα έχουν λιγότερα μέρη να κρυφτούν».


Προκειμένου να σωθεί η ενδημική άγρια ζωή από την εξαφάνιση, οι τοπικές Αρχές σε ολόκληρη την Αυστραλία έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στους κυνηγούς αιλουροειδών.

Οι ιδιοκτήτες γατών στην πόλη Greater Bendigo της Βικτώριας έχουν διαταχθεί να κρατήσουν τα κατοικίδιά τους εντός της ιδιοκτησίας τους διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα, ενώ το Adelaide Hills στη Νότια Αυστραλία έχει θεσπίσει απαγόρευση κυκλοφορίας για τις γάτες από τις 8 το βράδυ έως τις 7 το πρωί.
Η Καμπέρα, σχεδιάζει να θέσει όλες τις γάτες της σε lockdownξεκινώντας από τα μέσα του 2022, και η πόλη-λιμάνι του Fremantle στη Δυτική Αυστραλία σχεδιάζει επίσης έναν περιορισμό.


Επί του παρόντος, τα αιλουροειδή έχουν απαγορευτεί σε θαμνώδεις περιοχές στο Fremantle, αλλά ο σύμβουλος Adin Lang θέλει να μην κυκλοφορούν δημόσια και να περιφέρονται στους δρόμους και στα μονοπάτια, περιορίζοντάς τες εντός των σπιτιών.


Η πρότασή του εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από το κοινοβούλιο, αλλά η ψήφισή του θα μπορούσε να ανοίξει το κύμα για παρόμοια περιορισμούς σε όλη την πολιτεία και αλλού στην Αυστραλία, επέμεινε ο Lang.
Νομίζω ότι όπως τα σκυλιά, οι γάτες θα είναι περιορισμένες στα σπίτια και οι μελλοντικές μας γενιές κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν θα μας πουν: «Εσείς αφήνατε τις γάτες να περιφέρονται στην Αυστραλία, τρώγοντας όλη την άγρια ζωή μας όλα αυτά τα χρόνια;» είπε.


Όσο για τις γάτες, οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούσαν να τους φτιάξουν ένα «catio» – ένα ειδικό υπαίθριο χώρο – ώστε να μπορούν να πάρουν λίγο καθαρό αέρα, πρόσθεσε ο Lang.


«Οι γάτες προσαρμόζονται πολύ καλά στην αιχμαλωσία», συμφώνησε ο Huxley, αλλά πρόσθεσε ότι το να πείσεις τους ιδιοκτήτες να κρατούν τα κατοικίδιά τους μέσα δεν είναι τόσο εύκολο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας rt.com.

(sputniknews – φωτo:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί