Οι παραγωγοί που συνδέονται με τη Σλοβακική Ένωση Αρτοποιών, Ζαχαροπλαστείων και Ζυμαρικών (SZPCC) απέρριψαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσθήκη προϊόντων με βάση τα έντομα στα προϊόντα τους.
Έχουν δηλώσει ότι δεν θα κατασκευάζουν προϊόντα που περιέχουν τέτοια συστατικά, ακόμη και αν τους ζητηθεί σχετικά από αλυσίδες λιανικής.
Οι αποφάσεις των Σλοβάκων αρτοποιών έρχεται μετά τις πανευρωπαϊκές αντιδράσεις αγροτών, που διεμήνυσαν κατά τις μεγάλες διαδηλώσεις του 2024 πως δεν θέλουν να τρώνε έντομα!
Η απόφαση επιβεβαιώθηκε σε κοινό ψήφισμα που συμφωνήθηκε στη γενική συνέλευση της ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα στο Donovaly της κεντρικής Σλοβακίας.
«Αν κάποιος θέλει να φάει σκουλήκια, μπορεί να παραλάβει εισαγόμενα προϊόντα από τη Δυτική Ευρώπη, τα οποία οι αλυσίδες λιανικής φέρνουν σε μεγάλες ποσότητες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Milan Lapšanský.
«Αλλά στα σλοβακικά προϊόντα, τέτοια συστατικά σίγουρα δεν θα βρεθούν».
Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Slovak Spectator”, η SZPCC –η οποία αριθμεί περισσότερα από 520 μέλη, τα οποία προμηθεύουν την πλειονότητα του ψωμιού, των αρτοσκευασμάτων, των ζαχαρωδών ειδών και των ζυμαρικών που καταναλώνουν οι Σλοβάκοι– εξέδωσε τη δήλωση ως απάντηση στην έγκριση για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκόνης από ολόκληρες προνύμφες του σκαθαριού (κίτρινο αλευροσκουλήκι) ως επιτρεπόμενο συστατικό στα τρόφιμα.
Η ΕΕ έχει εγκρίνει τη χρήση του σε προϊόντα αρτοποιίας, όπως ψωμάκια ή καρβέλια ψωμιού, όπου μπορούν να περιλαμβάνονται έως και τέσσερα γραμμάρια σκόνης ανά προϊόν. η συσκευασία του προϊόντος.
«Η αιτιολόγηση αυτού με περιβαλλοντικά ή ηθικά επιχειρήματα έχει τα όριά της. Δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης εντόμων στον άνθρωπο», δήλωσε ο Lapšanský.
«Αρνούμαστε να υποκύψουμε στην πίεση από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές ή αλυσίδες λιανικής».
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-RITZAU SCANPIX photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απόκοσμες εικόνες: Κύμα σκόνης από την έρημο “έπνιξε” το Ισραήλ – Καύσωνας χειμωνιάτικα αναμένεται τη Δευτέρα
- Βρετανία: Πρόστιμο 150 ευρώ σε γυναίκα που πάρκαρε στο χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες
- Άννα Καραμανλή από Καστοριά: Η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο του θρησκευτικού τουρισμού
- Οι διαστημικές πτήσεις μπορούν να αλλάξουν τη θέση του ανθρώπινου εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη
- Ο Όρμπαν… ευχαρίστησε τον Ζελένσκι μετά τη δημόσια προσβολή εναντίον του, vid
- Εγκεφαλικά εμφυτεύματα: Η «ευρωπαϊκή απάντηση» στον Μασκ φέρνει εξελίξεις
- Τσέχικο Τεχνικό Πανεπιστήμιο: Αυτή είναι η πρώτη σχολή μηχανικών στον κόσμο που ιδρύθηκε πριν από 300 χρόνια
- Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και αναθεώρηση του Συντάγματος στο “μικροσκόπιο” της ΓΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών
- “Θέλω απλά να πάρω τη μπάλα” – To ξεκαρδιστικό βίντεο σκύλου με γάτα
- Ζελένσκι: Η αλλαγή διαπραγματευτή από τη Ρωσία έχει ως στόχο την αναβολή οποιωνδήποτε αποφάσεων
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΔΥΠΑ
ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΚΡΕΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΗ









