Το νησί “φάντασμα” που εμφανίστηκε τελευταία φορά σε χάρτη το 1872

Ένας παλιός θρύλος, που χρονολογείται τουλάχιστον από το 1325, περιγράφει ένα νησί στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιρλανδίας που ονομάζεται Hy-Brasil.

Ο πρώτος χάρτης που απεικονίζει το Hy-Brasil δημιουργήθηκε το 1325. Τότε το νησί εμφανιζόταν με το όνομα “Brasil”. Το όνομα του μυστηριώδους νησιού, επρόκειτο να αλλάξει με την πάροδο των χρόνων. Οι χάρτες που εκδόθηκαν αργότερα, το έγραφαν ως Brasil, Brazil, Breasil, Hy-Brasil ή O’Brasil. Αλλά το πιο ενδιαφέρον με τους χάρτες δεν ήταν η διαφωνία στο όνομα. Οι χάρτες αυτοί δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια τοποθεσία. Το νησί μετακινήθηκε γύρω από τις ακτές της Ιρλανδίας κάπως ακανόνιστα κατά τη διάρκεια των αιώνων, ενώ κάποτε εμφανίστηκε και ακριβώς στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Αμερικής.

Οι αφηγήσεις


Οι αφηγήσεις για το νησί είναι ακόμα πιο παράξενες. Κάποιοι λένε ότι έχουν δει ένα νησί που καλύπτεται από ομίχλη. Αλλά υπάρχουν και αφηγήσεις για ένα νησιωτικό βασίλειο που κατοικείται από αρχαίους ανθρώπους. Ένας απολογισμός μαρτυριών του 1629 αναφέρει ότι “αρκετοί ναυτικοί το είδαν στη θάλασσα, καθώς έπλεαν στις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας”.

Από αυτές τις υποτιθέμενες θεάσεις, ένας άνδρας με το όνομα “Captain Rich” ισχυρίζεται ότι ήρθε “τόσο κοντά που ανακάλυψε ένα λιμάνι”, οπότε άρχισε να πλέει προς το νησί. Σε μια αντίστροφη πορεία του “Desmond-from-Lost”, ο καπετάνιος Rich συνέχισε να πλέει προς το νησί. Μπήκε σε ομίχλη και δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην ακτή. Καταλήγει με το συμπέρασμα ότι “μπορεί να είναι εκείνοι οι διάσημοι μάγοι που τώρα κατοικούν εκεί και με τη μαγική τους ικανότητα κρύβουν το νησί τους από τους επιτηδείους”.

Ένας χάρτης που έγινε το 1872 θα ήταν η τελευταία εμφάνιση του παράξενου αυτού νησιού “φαντάσματος”.

Πολλοί πιστεύουν ότι πιθανότατα δεν υπήρχε νησί εξαρχής. Τα νησιά-φαντάσματα εμφανίζονταν σε χάρτες πολύ πριν, αλλά και μετά από αυτό. Πρόκειται για χερσαίες μάζες που εμφανίζονται σε χάρτες παρόλο που πιθανώς δεν υπήρξαν ποτέ, με οποιαδήποτε φυσική έννοια.

Η αμμώδης νήσος


Ένα νησί, γνωστό ως Sandy Island επέζησε σε χάρτες από το 1774 μέχρι και το Google Earth. Τελικά αφαιρέθηκε από τους χάρτες και το Earth της Google, αφού μια ομάδα επιστημόνων πέρασε με πλοίο από το υποτιθέμενο νησί και το κήρυξε ανύπαρκτο.

Νησιά “φαντάσματα” σε χάρτες


Οι χαρτογράφοι μπορεί να περιλάμβαναν στους χάρτες τους ένα νησί, έχοντας ακούσει κάποιον μύθο. Επίσης μπορεί να έβαζαν ένα νησί στον χάρτη από λάθος, όπως έγινε με το νησί Pepys, που δημιουργήθηκε το 1683, όταν ένας καπετάνιος έκανε λάθη στους υπολογισμούς του και μπέρδεψε ένα από τα νησιά Φώκλαντ, νομίζοντας ότι έβλεπε ένα νησί που ήταν νέο.

Επίσης μπορεί ένας χαρτογράφος να τοποθέτησε σκόπιμα ψεύτικα νησιά στους χάρτες του, ώστε να καταλάβει αν το έργο του το αντέγραψαν οι επόμενοι. Κάποια από τα νησιά φαντάσματα θα μπορούσαν, όπως αναφέρεται να είναι ακόμα και το αποτέλεσμα ναυτικών που είχαν ψευδαισθήσεις.

Στην περίπτωση του Hy-Brasil, πολλοί υποπτεύονται ότι είναι κυρίως η μυθολογία που γέννησε το νησί και κράτησε τον μύθο ζωντανό με τη βοήθεια μερικών έγκυρων, αλλά λανθασμένων χαρτών.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί