Στα ημερολόγιά του έγραψε ότι «τα πλοία πλησίασαν τα δύο μικρά νησιά, τα οποία φιλοξενούν πολλές χελώνες». Σε σχέση με αυτό το γεγονός, οι ναυτικοί ονόμασαν τα νησιά Las Tortugas, που μεταφράζεται ως Νησί Χελώνας. Ωστόσο, σε χάρτες του 1523 έχουν ήδη σημειωθεί ως «Lagartos». Αλλά σε χάρτες του 1530 εμφανίστηκαν τα Νησιά Κέιμαν.
Στον τοπογραφικό χάρτη φαίνεται ότι τα Νησιά Κέιμαν βρίσκονται στην Καραϊβική, 240 χλμ. από την Κούβα, σε απόσταση 267 χλμ. από την Τζαμάικα και 730 χλμ. από το Μαϊάμι. Τα Νησιά Κέιμαν αποτελούνται από τρία νησιά – το Κέιμαν Μπρα και το Μικρό και το Γκραν Κέιμαν, με συνολική έκταση 264 τ.χλμ.
Το 1586, ο Άγγλος Φράνσις Ντρέικ επισκέφθηκε τα νησιά. Έκτοτε, το νησί παρέμεινε ακατοίκητο, αν και έγινε σημαντικό σημείο διέλευσης για τα πλοία που διέσχιζαν την Καραϊβική. Οι ναυτικοί εδώ κυνηγούσαν τοπικές χελώνες, αναπληρώνοντας έτσι το απόθεμα προμηθειών.
Λόγω της απομονωμένης γεωγραφίας των Νήσων Κέιμαν, κανένα από τα τρία νησιά δεν κατοικούνταν από ανθρώπους όταν πέρασε ο Κολόμβος. Μάλιστα, δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη αρχαιολογικά σημάδια που να δείχνουν ότι οι άνθρωποι πάτησαν ποτέ το πόδι τους στα Νησιά Κέιμαν πριν από τον 1500.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων, κάτοικοι, επισκέπτες και επενδυτές έχουν μετατρέψει τη χώρα από τρία γυμνά κομμάτια βράχου, άμμου και βάλτου σε έναν τουριστικό προορισμό παγκόσμιας κλάσης και ισχυρό διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, με -τολμούμε να το λέμε- περισσότερο από το 90% της ανάπτυξης να συμβαίνει στο τελευταίο 10% της καταγεγραμμένης ιστορίας των Νήσων Κέιμαν.
Οι πρώτοι άποικοι μετακόμισαν εδώ το 1661. Αλλά μια δεκαετία αργότερα, λόγω των επιθέσεων των Ισπανών, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τζαμάικα. Μετά από αυτό, εδώ έζησαν επιζώντες του ναυαγίου, εξερευνητές ή άνθρωποι που κρύβονταν από πιστωτές ή πειρατές. Ο πρώτος οικισμός στο Γκραντ Κέιμαν ιδρύθηκε μόλις στις αρχές του 18ου αιώνα, και τα άλλα δύο νησιά κατοικήθηκαν αργότερα – τον 19ο αιώνα.
Σύμφωνα με την απογραφή του 1802, τα νησιά Γκραντ Κέιμαν φιλοξενούν λίγο πάνω από 900 άτομα, εκ των οποίων οι 545 ήταν σκλάβοι. Το 1835 η δουλεία στα Νησιά Κέιμαν καταργήθηκε.
Από το 1670, ο έλεγχος της επικράτειας των Νήσων Κέιμαν πέρασε στη Βρετανία βάσει της Συμφωνίας της Μαδρίτης. Ο πολιτικός χάρτης του κόσμου δείχνει ότι σήμερα τα Νησιά Κέιμαν είναι βρετανική κατοχή. Ο πληθυσμός φτάνει τους 55.000 κατοίκους.
Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας των νησιών είναι η πώληση δέρματος καρχαρία, κρέατος χελώνας και κελυφών (οι χελώνες εκτρέφονται σε ειδικές φάρμες), ο τουρισμός (όμορφες λευκές παραλίες και εξαιρετικές συνθήκες για υποβρύχιο ψάρεμα προσελκύουν ετησίως περισσότερους από 2.000.000 τουρίστες).
photo: pixabay