Μυστήριο στην Αυστραλία με μισοφαγωμένο λευκό καρχαρία που ξεβράστηκε σε παραλία – Τι λένε ότι μπορεί να τον έφαγε

Η Dr. Meyer δήλωσε στο ABC ότι «αν και δεν είναι 100% σαφές τι συνέβη στον καρχαρία, είναι πιθανό μια φάλαινα-δολοφόνος να του επιτέθηκε για να “ρουφήξει” το συκώτι του. Στην πραγματικότητα δεν είμαστε σίγουροι γιατί οι φάλαινες δολοφόνοι είναι τόσο επιλεκτικοί καταναλωτές».

Μυστήριο προκάλεσε στην Αυστραλία το κουφάρι ενός μισοφαγωμένου λευκού καρχαρία, που ξεβράστηκε σε παραλία της χώρας. Ο καρχαρίας, που είχε μήκος περίπου 3 μέτρα, ξεβράστηκε στην ακτή στο Πόρτλαντ της Βικτώριας στις 17 Οκτωβρίου, με το μεσαίο τμήμα του σώματός του να είναι εντελώς κομματιασμένο.


Το θέαμα προκάλεσε περιέργεια στους ντόπιους. Ο ψαράς και ιδιοκτήτης καταστήματος με δολώματα, Ben Johnstone, που τράβηξε το βίντεο με τον μισοφαγωμένο καρχαρία, δήλωσε στο ABC News ότι ψαρεύει στην περιοχή τα τελευταία 15 χρόνια και δεν είχε δει ποτέ κουφάρι καρχαρία. «Πιθανότατα είναι μια μοναδική εμπειρία στη ζωή σου να βλέπεις κάτι τέτοιο» δήλωσε.

Ο κ. Johnstone πιστεύει ότι τα τραύματα του καρχαρία είναι πιθανότατα αποτέλεσμα επίθεσης από όρκα (φάλαινα δολοφόνος), καθώς ένα κοπάδι με όρκες είχε εντοπιστεί να κάνει κύκλους στον κόλπο δύο ημέρες πριν τον εντοπισμό του νεκρού καρχαρία.

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, οι λευκοί καρχαρίες και οι φάλαινες-δολοφόνοι είναι και οι δύο κορυφαία αρπακτικά που βρίσκονται στην κορυφή της αντίστοιχης τροφικής αλυσίδας, ωστόσο μπορούν να «έρθουν σε σύγκρουση όταν διασταυρώνονται οι “δρόμοι” τους» και ανταγωνίζονται για παρόμοια θηράματα.

Σε μια περίπτωση στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, μια όρκα παρατηρήθηκε να ακινητοποιεί έναν καρχαρία χτυπώντας τον, αναποδογυρίζοντάς τον και φέρνοντάς τον στην επιφάνεια του ωκεανού για να τον πνίξει. Στη συνέχεια παρατηρήθηκε η όρκα να τρώει το συκώτι του καρχαρία, το οποίο είναι πλούσιο σε λίπη και έλαια, τα οποία βοηθούν το ψάρι να διατηρεί την πλευστότητά του.

Πιο πρόσφατες επιθέσεις στη Νότια Αφρική έχουν επίσης δείξει ότι οι όρκες αφαιρούν επιλεκτικά το συκώτι και κάποιες φορές την καρδιά της λείας τους.

Εννέα αλληλεπιδράσεις μεταξύ όρκας και μεγάλου λευκού καρχαρία έχουν καταγραφεί στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με την τροφική περιβαλλοντολόγο Lauren Meyer, η οποία είναι μέλος μιας διεθνούς ομάδας που δημιουργεί μια βάση δεδομένων για τέτοιες αλληλεπιδράσεις.

Η Dr. Meyer δήλωσε στο ABC ότι «αν και δεν είναι 100% σαφές τι συνέβη στον καρχαρία, είναι πιθανό μια φάλαινα-δολοφόνος να του επιτέθηκε για να “ρουφήξει” το συκώτι του. Στην πραγματικότητα δεν είμαστε σίγουροι γιατί οι φάλαινες δολοφόνοι είναι τόσο επιλεκτικοί καταναλωτές».

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί