Η απίστευτη τιμή πώλησης ενός κινέζικου κουτιού που είχε μείνει ξεχασμένο σε αποθήκη για 77 χρόνια!!!

Ένα κινέζικο κουτί του 15ου αιώνα που είχε περάσει απαρατήρητο για δεκαετίες, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 332.000 ευρώ, πολλές φορές πάνω από την τιμή εκτίμησης.

Το κουτί είχε αγοραστεί από έναν Βρετανό στρατιωτικό το 1946 έναντι 19 λιρών (22 ευρώ) και η εκτίμηση της αξίας του από τον οίκο δημοπρασιών Dreweatts είχε διαμορφωθεί μεταξύ 7.000 και 11.500 ευρώ.

Κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1430 από τα αυτοκρατορικά εργαστήρια κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, και φέρει το όνομα του Xuande, πέμπτου αυτοκράτορα της δυναστείας των Μινγκ (1426-1435).

Είναι ένα από τα πέντε που υπάρχουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή, με τα τρία να βρίσκονται σε συλλογές μουσείων και ιδρυμάτων και το ένα σε ιδιωτική συλλογή.

Στρογγυλού σχήματος και με διάμετρο περίπου 12 εκατοστά, το κουτί είναι διακοσμημένο με ρόδια, χρυσά κλαδιά και λουλούδια. Τα ρόδια θεωρούνταν σύμβολο γονιμότητας στην Κίνα του 15ου αιώνα.

Ο στρατιωτικός Έντουαρντ Κόπλστον Ράντκλιφ, ο οποίος το είχε αγόρασε το 1946 το έβαλε στη σοφίτα του ανάμεσα σε λιγότερο πολύτιμα αντικείμενα της συλλογής του, πέθανε το 1967. Το κουτί βρέθηκε από την οικογένειά του σε ένα ξεκαθάρισμα και στη συνέχεια εστάλη στον οίκο Dreweatts για εκτίμηση.

Ο νέος κάτοχός του, που έδωσε το αστρονομικό ποσό των 332.000 ευρώ, έγινε γνωστό ότι είναι ένας συλλέκτης από την Ασία.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί