Μία επιζήσασα της επίθεσης του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο φεστιβάλ μουσικής Nova, που είχε κρυφτεί κάτω από έναν σωρό από πτώματα σε ένα καταφύγιο επί ώρες στις 7 Οκτωβρίου 2023, θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη Eurovision.
Η 24χρονη Γιουβάλ Ραφαέλ κέρδισε χθες, Τετάρτη, το βράδυ τον διαγωνισμό τηλεριάλιτι HaKokhav Haba (“Ανερχόμενο αστέρι”) αποκτώντας το δικαίωμα να εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον για το 2025 που θα διεξαχθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας τον προσεχή Μάιο.
Στον διαγωνισμό η κοπέλα τραγούδησε μεταξύ άλλων μια εκδοχή σε μπαλάντα του “Dancing Queen” των ΑΒΒΑ, αφιερώνοντας την σε “όλους τους αγγέλους” που δολοφονήθηκαν στο φεστιβάλ.
Τις πρώτες ώρες της 7ης Οκτωβρίου, μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς επιτέθηκαν σε περίπου 3.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στο υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής Nova, που πραγματοποιούνταν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τη Γάζα.
Τους κυνηγούσαν επί ώρες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 370 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία, και οδηγώντας στη Γάζα 44 ομήρους.
Σύμφωνα με όσα είπε η Γιουβάλ Ραφαέλ στο Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών τον Απρίλιο του 2024, όταν άρχισαν τα πυρά από ρουκέτες, που προηγήθηκαν της επίθεσης των μαχητών της Χαμάς, κατέφυγε μαζί με άλλους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ σε αντιαεροπορικό καταφύγιο.
Όμως αλλεπάλληλες ομάδες ενόπλων της Χαμάς άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό του καταφυγίου, μια μικρή στοιχειώδη δομή από μπετόν που είχε κατασκευαστεί στην άκρη του δρόμου.
«Ήμουν μάρτυρας ανείπωτων φρικαλεοτήτων. Φίλοι και ξένοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια μου», είπε.
«Όταν τα πτώματα των σκοτωμένων έπεσαν πάνω μας, κατάλαβα πως το να κρυφτώ κάτω από αυτά ήταν ο μοναδικός τρόπος για να επιζήσω από αυτόν τον εφιάλτη».
«Από τουλάχιστον 40 ανθρώπους που είχαν στοιβαχθεί στο καταφύγιο, μόνο 11 βγήκαν από αυτό ζωντανοί τελικά», πρόσθεσε.
Η συμμετοχή του Ισραήλ στη Γιουροβίζιον το 2024, που διεξήχθη στο Μάλμε της Σουηδίας, ενώ μαινόταν ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που ξέσπασε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι.
Η Ισραηλινή Έντεν Γκολάν, που αποδοκιμάστηκε πολλές φορές, κατέλαβε την πέμπτη θέση για το τραγούδι της “Hurricane”.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κι όμως, υπάρχει ένα μέρος στο οποίο ο ήλιος δεν δύει ποτέ για σχεδόν 2 μήνες (Vid)
- Εξιχνιάστηκε απάτη στο Κιλκίς – Έκλεψαν χρυσές λίρες από ηλικιωμένη με πρόσχημα «βλάβη» στον λέβητα
- Δ. Κουτσούμπας: Έχει πλέον πατηθεί η σκανδάλη, μιλάμε για ενεργό συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
- Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στη Θεσσαλονίκη λόγω της παρέλασης της 25ης Μαρτίου
- Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 19χρονος που ήταν μαζί με το θύμα
- Εορτασμός 25ης Μαρτίου: Ποια τα κυριότερα μέτρα οδικής ασφάλειας της Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα
- Εντοπίστηκε κουτί με πυρομαχικά στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
- Η βάση του Ινδικού ωκεανού την οποία προσπάθησε να πλήξει το Ιράν βρίσκεται 4.000 χλμ μακριά από το έδαφος του
- Οδηγεί ροζ φορτηγό, ταξιδεύει με γάτες και έχει χιλιάδες ακόλουθους (Vid)
- Ρομαντισμός σε… άλλο επίπεδο: 15χρονος στη Γερμανία έκλεψε και οδήγησε λεωφορείο για να πάει τη φίλη του στο σχολείο









