Εσείς γνωρίζετε πώς αντιδρούν τα ζώα σε μια ολική έκλειψη ηλίου;

Όταν υπάρχουν συνθήκες που μοιάζουν με νυχτερινές, τα πουλιά νιώθουν ότι είναι ώρα να μεταναστεύσουν; Άραγε πώς αντιδρούν τα ζώα κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου;

Για να απαντηθούν όλα τα παραπάνω, ερευνητές θα είναι σε ετοιμότητα να παρατηρήσουν πώς διαταράσσεται η ρουτίνα των ζώων στον ζωολογικό κήπο του Fort Worth στο Τέξας, όταν ο ουρανός θα σκοτεινιάσει στις 8 Απριλίου. Στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί και άλλες παράξενες συμπεριφορές ζώων το 2017 σε ζωολογικό κήπο της Νότιας Καρολίνας που βρισκόταν στο δρόμο του απόλυτου σκοταδιού.


«Προς έκπληξή μας, τα περισσότερα ζώα έκαναν αναπάντεχα πράγματα», ανέφερε ο Adam Hartstone-Rose, ερευνητής του North Carolina State University και επικεφαλής των ερευνών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Animals.

Χελώνες που όλη μέρα… κάθονται, άρχισαν ξαφνικά να αναπαράγονται
Ενώ υπάρχουν αρκετές διαφορετικές παρατηρήσεις ζώων που συμπεριφέρονται παράξενα κατά τη διάρκεια εκλείψεων, μόνο τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν σχολαστικά τις συμπεριφορές άγριων, οικόσιτων και σε ζωολογικούς κήπους ζώων.

Πριν από επτά χρόνια μάλιστα , οι χελώνες Γκαλαπάγκος στο ζωολογικό κήπο Riverbanks στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας, «που γενικά δεν κάνουν απολύτως τίποτα όλη μέρα… κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της έκλειψης, άρχισαν όλες να αναπαράγονται», δήλωσε η Hartstone-Rose. Η αιτία της συμπεριφοράς αυτής παραμένει ακόμη ασαφής.

Ένα ζευγάρι Siamang, γίββωνες που συνήθως φωνάζουν ο ένας τον άλλον το πρωί, άρχισε να τραγουδάει ξαφνικά ασυνήθιστες μελωδίες κατά τη διάρκεια της απογευματινής έκλειψης. Μερικές αρσενικές καμηλοπαρδάλεις άρχισαν να καλπάζουν από «εμφανές άγχος». Τα φλαμίνγκο μαζεύτηκαν γύρω από τα παιδιά τους, μεταδίδει το Associated Press.

Νέες ευκαιρίες στους επιστήμονες

Τον Απρίλιο, η ομάδα του Hartstone-Rose σχεδιάζει να μελετήσει παρόμοια είδη στο Τέξας για να δει αν οι συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν προηγουμένως στη Νότια Καρολίνα υποδηλώνουν μεγαλύτερα μοτίβα.

Η φετινή ολική έκλειψη ηλίου στη Βόρεια Αμερική διασχίζει μια διαφορετική διαδρομή από ό,τι το 2017 και πραγματοποιείται σε διαφορετική εποχή, δίνοντας στους ερευνητές και τους επιστήμονες ευκαιρίες να παρατηρήσουν νέες συνήθειες.

«Είναι πραγματικά υψηλό το διακύβευμα. Έχουμε ένα πραγματικά σύντομο χρονικό διάστημα για να τα παρατηρήσουμε και δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το πείραμα», δήλωσε η Jennifer Tsuruda, εντομολόγος του Πανεπιστημίου του Τενεσί, η οποία παρατήρησε αποικίες μελισσών κατά τη διάρκεια της έκλειψης του 2017.

Οι μέλισσες που μελέτησε η Tsuruda ελάττωσαν την αναζήτηση τροφής κατά τη διάρκεια της έκλειψης, όπως κάνουν συνήθως τη νύχτα.


Η επερχόμενη έκλειψη τον Απρίλιο δίνει στους ερευνητές την ευκαιρία να θέσουν νέα ερωτήματα, μεταξύ άλλων σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εαρινή μετανάστευση.

Τα περισσότερα είδη ωδικών πτηνών μεταναστεύουν τη νύχτα. «Όταν υπάρχουν συνθήκες που μοιάζουν με νυχτερινές κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης, θα σκεφτούν τα πουλιά ότι είναι ώρα να μεταναστεύσουν και να πετάξουν;», δήλωσε ο Andrew Farnsworth του Πανεπιστημίου Cornell.

Η ομάδα του σκοπεύει να το ελέγξει αυτό με το να αναλύσει τα δεδομένα του μετεωρολογικού ραντάρ -το οποίο ανιχνεύει επίσης την παρουσία πτηνών που πετούν, νυχτερίδων και εντόμων- για να δει αν περισσότερα πουλιά θα πετάξουν κατά τη διάρκεια της έκλειψης.

Όσον αφορά τα κατοικίδια, μπορεί να ασχοληθούν τόσο στο τι κάνουν οι ιδιοκτήτες τους -αν νιώθουν ενθουσιασμένοι ή αδιάφοροι για την έκλειψη- όσο και σε τυχόν αλλαγές στον ουρανό, δήλωσε η Raffaela Lesch, ερευνήτρια ζώων του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας.

(Με πληροφορίες από ethnos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί