Απίστευτο! Οι ορειβάτες στο Έβερεστ πρέπει πλέον να κουβαλούν τα περιττώματά τους

θα πρέπει να αγοράζουν τις λεγόμενες σακούλες για τα περιττώματα στην κατασκήνωση βάσης, οι οποίες πρόκειται να «ελέγχονται κατά την επιστροφή τους»!

Με ένα επιπλέον όχι και τόσο ευχάριστο φορτίο θα κατεβαίνουν από εδώ και πέρα από το Έβερεστ οι ορειβάτες.

Θα πρέπει πλέον να μαζεύουν τα δικά τους περιττώματα και να τα φέρνουν πίσω στον καταυλισμό βάσης προκειμένου να τα απορρίψουν εκεί, όπως δήλωσαν οι αρχές.

«Τα βουνά μας έχουν αρχίσει να βρωμάνε», δήλωσε στο BBC ο Μίνγκμα Σέρπα, πρόεδρος του αγροτικού δήμου Πασάνγκ Λαμού.

Ο δήμος, ο οποίος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Έβερεστ, εισήγαγε τον νέο κανόνα ως μέρος των ευρύτερων μέτρων τα οποία εφαρμόζονται.

Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, τα περιττώματα που αφήνονται στο Έβερεστ δεν αποσυντίθενται πλήρως.

«Λαμβάνουμε παράπονα ότι τα ανθρώπινα κόπρανα είναι ορατά στους βράχους και κάποιοι ορειβάτες αρρωσταίνουν. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και διαβρώνει την εικόνα μας», συμπλήρωσε ο Μίνγκμα.

Οι ορειβάτες που επιχειρούν να ανέβουν στο Έβερεστ, την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, και στο κοντινό όρος Λχότσε, θα πρέπει να αγοράζουν τις λεγόμενες σακούλες για τα περιττώματα στην κατασκήνωση βάσης, οι οποίες πρόκειται να «ελέγχονται κατά την επιστροφή τους»!

Κατά τη διάρκεια της ορειβατικής περιόδου οι ορειβάτες περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην κατασκήνωση βάσης για να εγκλιματιστούν στο υψόμετρο, όπου στήνονται ξεχωριστές σκηνές ως τουαλέτες.

Αλλά μόλις ξεκινήσουν το ταξίδι τους, τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

Οι περισσότεροι ορειβάτες και το βοηθητικό προσωπικό τείνουν να σκάβουν μια τρύπα, αλλά όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε στο βουνό, κάποιες τοποθεσίες έχουν λιγότερο χιόνι, οπότε πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα έξω στην ύπαιθρο.

Πολύ λίγοι άνθρωποι φέρνουν τα περιττώματά τους πίσω σε βιοδιασπώμενες σακούλες όταν ανεβαίνουν στην κορυφή του Έβερεστ, κάτι που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Τα σκουπίδια παραμένουν ένα τεράστιο ζήτημα στο Έβερεστ και σε άλλα βουνά της περιοχής, αν και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εκστρατειών καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας εκστρατείας υπό την ηγεσία του στρατού του Νεπάλ.

«Τα απόβλητα εξακολουθούν να αποτελούν μείζον ζήτημα, ιδίως σε υψηλότερα σημεία των καταυλισμών όπου δεν μπορείτε να φτάσετε», λέει ο Σιρίνγκ Σέρπα, διευθύνων σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC).

Αν και δεν υπάρχει επίσημος αριθμός, η οργάνωσή του εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου τρεις τόνοι ανθρώπινων περιττωμάτων μεταξύ του στρατοπέδου ένα στη βάση του Έβερεστ και του στρατοπέδου τέσσερα, προς την κορυφή.

«Οι μισοί από αυτούς πιστεύεται ότι βρίσκονται στο South Col, γνωστό και ως στρατόπεδο τέσσερα», αναφέρει ο Σιρίνγκ.

Ο Στέφαν Κεκ, ένας διεθνής οδηγός βουνού που οργανώνει επίσης αποστολές στο Έβερεστ, δήλωσε ότι το South Col έχει αποκτήσει τη φήμη μιας «ανοιχτής τουαλέτας».

Σε ύψος 7.906 μέτρων , το South Col χρησιμεύει ως βάση πριν οι ορειβάτες επιχειρήσουν να φτάσουν στις κορυφές του Έβερεστ και του Λχότσε. Εδώ, το έδαφος είναι πολύ ανεμοδαρμένο.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πάγος και χιόνι, οπότε θα δείτε παντού ανθρώπινα κόπρανα», αναφέρει ο Κεκ.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί