Το έθιμο ξεκίνησε το πρωί μετά τον εκκλησιασμό στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου, όπου μετά την ευλογία του ιερέα, οι συμμετέχοντες με σπαθιά στα χέρια τους χόρεψαν υπό τους ήχους των ζουρνάδων και κατόπιν κατευθύνθηκαν στους δρόμους της πόλης.
«Τα παλικάρια της περιοχής της Αλεξάνδρειας Ημαθίας ξεκινούσαν από τον τόπο τους και έφθαναν μέχρι τα δυτικά της Θεσσαλονίκης, με στόχο να μαζέψουν χρήματα για να φτιάξουν είτε την εκκλησία στο χωριό τους είτε το σχολείο. Μάλιστα όπου νύχτωνε, εκεί κοιμόντουσαν. Ο κόσμος τότε δεν είχε χρήματα και τους έδινε κριθάρι, καλαμπόκι και φαγητό. Όμως εκείνα τα χρόνια και αυτά ήταν σημαντικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου, Χρήστος Τερζής, αναφερόμενος στον λόγο της αναβίωσης του εθίμου.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι ρουγκατσάρηδες κατά την διάρκεια των γιορτών, χόρευαν για 12 ημέρες στα χωριά. Οι χωρικοί σε ένδειξη ευχαριστίας πλήρωναν τα Ρουγκάτσια με ό,τι είχε το κάθε σπίτι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό υπάρχει προσπάθεια από τους διεθνιστές να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη
- Πώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο
- Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο